Sheldon van der Linde câştigă pentru BMW la Assen

| 8 septembrie 2020 | 0 Comments

Week-endul de cursă de la Assen (Olanda) a fost unul cu emoţii diverse pentru BMW. Sâmbătă, piloţii BMW M4 DTM nu au reuşit să repete performanţa bună din a doua cursă de la Lausitzring (Germania), astfel că Jonathan Aberdein (Africa de Sud) a fost cel mai bine clasat reprezentant, la comenzile CATL BMW M4 DTM. Duminică, evoluţia excelentă şi strategia perfectă i-au permis lui Sheldon van der Linde (Shell BMW M4 DTM) să obţină prima sa victorie din carieră în DTM şi primul succes al unui pilot sud-african în competiţia de turisme din Germania. Reprezentantul BMW Team RBM a profitat la maximum de ploaie şi de condiţiile de pistă dificile, recuperând 13 poziţii pe parcursul manşei – de pe locul al 14-lea pe grila de start până pe primul la final.

Cursa 1: Ocupanţi ai locurilor al şaptelea, respectiv al nouălea, Sheldon van der Linde şi Timo Glock (Germania, iQOO BMW M4 DTM) au punctat şi ei la capătul unei curse în care totul a fost despre gestionarea pneurilor. Robert Kubica (Polonia) a trecut linia de sosire pe locul al zecelea pentru echipa BMW privată ART Grand Prix şi şi-a asigura prima prezenţă în Top 10 în scurta sa carieră în DTM.

Lucas Auer (Austria, BMW Bank M4 DTM), câştigătorul cursei de duminică de la Lausitzring (Germania), a ratat la limită zona punctelor, încheind al 11-lea. Philipp Eng (Austria, ZF BMW M4 DTM) a fost al 13-lea, o poziţie în faţa lui Marco Wittmann (Germania, Schaeffler BMW M4 DTM). Şansele sale pentru un rezultat bun au fost spulberat rapid după ce spatele maşinii a fost lovit de un adversare, ceea ce l-a făcut să efectueze un tête-à-queue.

După trei week-enduri de cursă fără spectatori, fanii au putut să revină în tribune pentru prima dată în acest sezon, creând o parte din atmosfera obişnuită a DTM.

Declaraţii după cursa de sâmbătă:

Rudolf Dittrich (director general BMW Motorsport pentru dezvoltarea vehiculelor): ,,În primul rând, a fost fantastic ca în cele din urmă să concurăm într-un week-end de cursă în faţa fanilor DTM. Ei reprezintă sufletul DTM, motiv pentru care sunt mulţumiţi că o parte din normalitate a revenit aici, la Assen. Din păcate, nu am putut continua performanţa sportivă de la Lausitzring. Chiar şi în calificări nu am avut ritmul pe care l-am aşteptat. Apoi, în cursă, am fost foarte atenţi cu pneurile noastre la start după experienţele din sesiunile de antrenamente libere. Acum trebuie să analizăm dacă nu cumva am fost excesiv de precauţi. Prin urmare, spre deosebire de etapele anterioare, nu am putut recupera mai mult în cursă. Felicitări lui Robert Kubica pentru prima sa clasare în Top 10 şi lui Robin Frijns pentru victorie.”

Jonathan Aberdein (#27 CATL BMW M4 DTM, BMW Team RMR, grilă: locul 9, cursă: locul 6): ,,Cu locul al şaselea am fost cel mai bine clasat pilot BMW şi a fost cel mai bun rezultat al meu din acest an, dar nu pot fi mulţumit doar cu atât, în special din cauza deficitului faţă de Audi. Trebuie să ne regrupăm şi să muncim mult pentru a reduce ecartul.”

Cursa 2: Timo Glock, Marco Wittmann, Philipp Eng şi Lucas Auer au completat evoluţia lui Sheldon şi s-au descurcat bine în condiţiile dificile, încheind pe locuri din Top 10.

După o sesiune de calificări desfăşurată pe asfalt uscat, ploaia puternică a început chiar înainte de startul cursei. Aversa s-a domolit treptat în prima jumătate a manşei, iar Glock în special a făcut o cursă extraordinară, recuperând poziţii prin manevre de depăşire spectaculoase în faza iniţială, urcând astfel până pe locul secund. Van der Linde a efectuat devreme pit stopul obligatoriu şi apoi a avut o evoluţie curată care l-a dus până pe prima poziţie după ce adversarii au intrat pe rând la standuri.

Un accident şi o nouă aversă puternică au întrerupt cursa temporar. La restart, van der Linde şi-a păstrat prima poziţie şi a obţinut victoria. Jonathan Aberdein a fost cel mai bine clasat pilot BMW în calificări – locul al şaselea -, dar nu a reuşit să menţină ritmul pe ploaie, iar la final a fost doar al13-lea.

Week-endul următor, sezonului 2020 din DTM are programată cea de-a cincea etapă, la Nürburgring (Germania), pe varianta Grand Prix a circuitului.

Declaraţii după cursa de duminică:

Rudolf Dittrich (director general BMW Motorsport pentru dezvoltarea vehiculelor): ,,Ce victorie fantastică pentru Sheldon van der Linde! Felicitări lui şi celor de la BMW Team RBM pentru o performanţă strălucitoare în acest condiţii dificile. Pit stopul timpuriu şi evoluţia perfectă a lui Sheldon au dat rezultatele dorite. A avut o prestaţie fără greşeală aşa că a putut recupera mult timp şi numeroase poziţii. A gestionat bine şi restartul, iar victoria lui este mai mult decât meritată. Timo Glock a avut şi el o cursă fantastică. A fost o adevărată plăcere să-l văd cum trece prin pluton pe ploaie. În general, maşinile noastre, echipele şi piloţii s-au descurcat bine în condiţiile de astăzi şi au profitat aproape la maximum de situaţie. Per total, este plăcut să poţi evolua din nou în faţa fanilor, cu care am sărbătorit puţin această victorie înainte de a ne concentra pe week-endul următor.”

Sheldon van der Linde (#31 Shell BMW M4 DTM, BMW Team RBM, grilă: locul 14, cursă: locul 1): ,,Este incredibil. Am plecat al 14-lea şi am terminat primul. Sincer să fiu, azi mi s-a îndeplinit un vis. Nu m-aş fi aşteptat la aşa ceva la start. Aceasta arată că orice se poate întâmpla. Vremea a fost foarte ciudată pe tot parcursul week-endului. Am obţinut maximum în cursă, iar echipa mea a ales o strategie fantastică astăzi. Maşina a fost minunată şi pe ploaie. Sunt foarte fericit pentru primul meu succes în DTM. Cred că toţi cei de la BMW merită această victorie. Le mulţumesc tuturor.”

Clasamente generale (etapa 4/9)

Piloţi: 1. Nico Müller 164p; 2. Robin Frijns 138p; 3. René Rast 120p; 4. Loïc Duval 71p; 5. Timo Glock 62p; 6. Sheldon van der Linde 60p; 7. Mike Rockenfeller 52p; 8. Jamie Green 47p; 9. Marco Wittmann 44p; 10. Lucas Auer 36p; 11. Philipp Eng 22p; 12. Ferdinand Habsburg 19p; 13. Jonathan Aberdeen 19p; 14. Harrison Newey 1p; 15. Robert Kubica 1p.

Echipe: 1. Audi Sport Team Abt Sportsline 302p; 2. Audi Sport Team Rosberg 167p; 3. Audi Sport Team Phoenix 123p; 4. BMW Team RMG 106p; 5. BMW Team RBM 82p; 6. BMW Team RMR 55p; 7. WRT Team Audi Sport 20p; 8. Orlen Team ART 1p.

Constructori: 1. Audi 543p; 2. BMW 242p.

Cum vezi DTM 2020

Cursele din Deutsche Tourenwagen Masters pot fi urmărite live pe canalul YouTube oficial al competiţiei – transmisiunile sunt disponibile cu comentariu în engleză. De asemenea, sunt disponibile mai multe camere on-board live, dar şi transmisiuni live ale sesiunilor de calificări: https://www.youtube.com/user/DTMinternational.

Ce urmează

Următoarea etapă din Deutsche Tourenwagen Masters (DTM) va avea loc la 11-13 septembrie, la Nürburgring (Germania), pe varianta Gran Prix a circuitului.

Sursa si imagini; comunicat remis autostiri.ro


Tags: , , , ,

Category: DTM, Prima pagina

Citește articolul precedent:
Interviu de debutant: Alexandru Andreoiu – „Eu doar puteam visa sa fiu la start peste ani si ani”

Debutantul interviului de astazi ne aduce o poveste interesanta despre pasiunea pentru motorsport in toate formele ei. Pilotul Alexandru Andreoiu...

Închide