Noul BMW R 18: cruiser suprem cu rădăcini în istorie

| 5 aprilie 2020 | 0 Comments

Cu noul R 18, BMW Motorrad intră în segmentul cruiserelor. Ca niciun alt model BMW de până acum, acest model respectă la literă tradiţia motocicletelor BMW care au făcut istorie – atât din punct de vedere tehnic, cât şi ca stil de design. Împrumută de la modele renumite, precum BMW R 5, atât din punct de vedere tehnologic, cât şi vizual, aducând din nou în lumină esenţa motociclismului: tehnologie puristă, fără fasoane şi motorul boxer ca epicentrul plăcerii pilotajului, combinat cu acele „good vibrations”. În plus, designul clasic este combinat la R 18 cu tehnologie simplă, dar contemporană, pentru a crea un concept general fascinant şi oferind o experienţă a pilotajului cultivată şi în acelaşi timp plină de emoţie.

Cel mai mare motor boxer BMW din toate timpurile, cu o abundenţă de cuplu.

Inima noului BMW R 18 este noul motor boxer cu doi cilindri – supranumit „Big Boxer”. Atât aspectul său impresionant, cât şi tehnologia sa reflectă o continuare a motoarelor boxer răcite cu aer tradiţionale, care au oferit momente pline de inspiraţie de când a început producţia BMW Motorrad, în 1923. Cel mai mare motor boxer cu doi cilindri din toate timpurile are o capacitate de 1.802 cmc. Puterea maximă este de 67 kW (91 CP) la 4.750 rpm. De la 2.000 la 4.000 rpm, un cuplu de peste 150 Nm este disponibil în orice moment, şi această forţă de tracţiune absolută este combinată cu un sunet plin şi melodios.

Cadru dublu leagăn din ţeavă de oţel şi basculă cu transmisie cu arbore cardanic integrată, cu aspect de suspensie rigidă pe spate.

Partea principală a ciclisticii noului R 18 este cadrul din ţeavă de oţel de tip dublu leagăn. Designul său perpetuează tradiţia îndelungată BMW Motorrad în ceea ce priveşte acest tip de cadru. Calitatea deosebită a fabricaţiei şi o atenţie impresionantă la detalii este evidentă şi din caracteristici precum îmbinările sudate între ţevile de oţel şi piese turnate sau forjate. Precum legendarul BMW R 5, bascula – cu un design similar – înconjoară transmisia cu arbore într-un stil autentic, prin îmbinări cu şurub.

Furcă telescopică cu manşoane, pârghie cantilever pentru suspensia spate, jante cu spiţe şi frâne cu disc.

Elementele suspensiei noului BMW R 18 renunţă voit la opţiunile de reglaj electronic. În locul acestora, o furcă telescopică şi un monoamortizor montat central cu acţiune progresivă şi pretensionare reglabilă asigură un control superior al mişcării roţilor şi un confort foarte bun al suspensiei. Ca şi la legendarul BMW R 5, jambele furcii telescopice sunt îmbrăcate în manşoane. Diametrul jambelor este 49 mm, în timp ce cursa suspensiei este de 120 mm pe faţă şi 90 mm pe spate. Sistemul de frânare al noului BMW R 18 constă într-o frână cu două discuri pe faţă şi una cu un singur disc pe spate, combinate cu etriere fixe cu patru pistonaşe. Jantele cu spiţe asigură un look foarte elegant.

Ergonomie armonioasă pentru control optim al vehiculului.

În acord cu filosofia BMW Motorrad, noul BMW R 18 are o poziţie relaxată a scăriţelor – aşa-numitele scăriţe montate central. Această poziţie clasică, în spatele cilindrilor, este nu doar tipică BMW, ci permite şi o poziţie relaxată şi activă la ghidon, pentru un control optim al vehiculului.

Trei moduri de pilota, plus ASC şi MSR pentru un nivel ridicat al plăcerii pilotajului şi al siguranţei în echiparea standard. Asistenţă la mers cu spatele şi Hill Start Control ca opţiuni din fabrică.

Noul R 18 oferă trei moduri de pilotaj standard: „Rain”, „Roll” şi „Rock” (neobişnuite în acest segment), pentru a se putea adapta la preferinţele fiecărui rider. Echiparea standard include şi ASC (Automatic Stability Control, dezactivabil), care asigură un nivel ridicat de siguranţă în pilotaj. În plus, noul R 18 este echipat în standard cu controlul electronic al frânei de motor (MSR). Printre alte opţiuni, există un sistem de asistenţă la mersul cu spatele, pentru a facilita manevrele la viteze mici, în timp ce funcţia Hill Start Control facilitează pornirea în rampă.

Noul R 18: stil legendar, cu aspect de suspensie rigidă pe spate, tehnologie modernă şi materiale autentice.

R 18 transpune cu măiestrie stilul legendar al vremurilor apuse în prezent, păstrând un design purist în multe detalii, influenţat în principal de clasici precum BMW R 5. Nu este o coincidenţă că elementele funcţionale şi stilistice precum cadrul dublu leagăn, rezervorul în formă de picătură, arborele de transmisie la vedere şi vopseaua cu dungi „pinstripe” (opţiune din fabrică) aduc aminte de legendarul boxer, din 1936. Suprastructurile clasice ale lui R 18 sunt şi ele realizate din metal – cum îi şade bine unul clasic autentic. Suspensia aduce şi ea aminte de legendarul R 5. Împreună cu bascula dublu braţ şi monoamortizorul cu sistem de pârghii, conceptul de suspensie spate rigidă al lui R 5 este transpus perfect în epoca modernă, cel puţin din punct de vedere vizual.

R 18 First Edition: aspect exclusivist în materie de culoare şi de crom.

Noul R 18 va fi oferit în toată lumea ca o ediţie exclusivistă R 18 First Edition încă de la lansare, cu un model standard rezervat suplimentar pentru anumite pieţe. Combină aspectul clasic de R 18 cu elemente de echipare exclusiviste într-o finisare clasică pe negru cu dungi pinstripe albe. Alte elemente notabile includ multitudinea de suprafeţe cromate, o şa cu însemne şi o clemă cromată „First Edition” pe capacele laterale.

Design care facilitează modificările, ca element necesar pentru personalizarea uşoară şi individualizarea optimă.

Mai mult decât aproape orice altă motocicletă, noul R 18 oferă un design care facilitează modificarea – ceva la care s-a lucrat încă din fazele timpurii ale designului de bază al motocicletei. Ca rezultat, noul model este echipat cu un subcadru spate uşor de demontat şi un set de piese vopsite care se pot desprinde uşor. Punctele de prindere atent gândite ale conductelor de frână, ambreiaj şi cablajelor permit instalarea uşoară a ghidoanelor înalte sau joase, combinate cu conducte şi cablaje care să li se potrivească. În plus, capacele vizibile ale chiulaselor şi capacul carterului sunt gândite astfel încât să fie amplasate în afara băii de ulei, astfel încât acestea sunt foarte uşor de schimbat.

Piese de personalizare şi colecţiile de design Roland Sands „Machined” şi „2-Tone Black” pentru noul R 18.

Gama de accesorii BMW Motorrad oferă o selecţie generoasă de opţiuni de individualizare, cu care să se poată adapta noul R 18 la gusturile şi preferinţele personale. Gama largă de piese diferite disponibile în programul de Accesorii Originale BMW Motorrad permite personalizări individuale care modifică în mod semnificativ caracterul lui R 18. Pentru lansarea noului R 18, două colecţii diferite de design al pieselor frezate din aluminiu sunt disponibile, create în colaborare cu Roland Sands Design: „Machined” şi „2-Tone Black”.

Co-branding cu mărci renumite: BMW şi şeile Mustang, plus BMW şi sistemele de evacuare Vance & Hines „Made in USA”.

Pentru programul de accesorii şi de personalizare al noului R 18, BMW Motorrad colaborează cu Roland Sands Design şi cu mai mulţi furnizori renumiţi, inclusiv producătorul american Mustang Seat, pentru a oferi variante diferite de şei de înaltă calitate, realizate manual. În plus, potenţialul de personalizare al sistemelor de evacuare în colaborare cu Vance & Hines este la fel de creativ.

Elementele principale ale noului BMW R 18:

–      Stil legendar, combinând tehnologia modernă cu materialele autentice

–      Cel mai mare motor boxer BMW realizat vreodată, cu o capacitate de 1.802 cmc

–      Putere maximă de 67 kW (91 CP) la 4.750 rpm, cuplu maxim de 158 Nm la 3.000 rpm

–      Peste 150 Nm disponibili în orice moment, de la 2.000 la 4.000 rpm

–      Transmisie cu arborele la vedere, ca în modelul clasic R 5.

–      Cadru dublu leagăn din ţeavă de oţel, realizat cu precizie.

–      Basculă care include transmisia finală, cu aspect de suspensie rigidă.

–      Furcă telescopică cu manşoane şi suspensie spate cu sistem de pârghii şi acţiune progresivă.

–      Ergonomie armonioasă pentru pilotaj relaxat şi control optim.

–      Frâne cu disc faţă/spate, cu jante cu spiţe.

–      Tehnologie de iluminare de ultimă oră, cu LED, în interpretare clasică.

–      Far adaptiv în viraje, pentru o iluminare mai bună a drumului la viraj, ca opţiune din fabrică.

–      Bord clasic rotund, cu display integrat.

–      Keyless Ride, pentru activarea practică a funcţiilor, prin telecomandă.

–      Trei moduri standard de pilotaj, ASC şi MSR.

–      Asistenţă la mersul cu spatele pentru facilitarea manevrelor şi Hill Start Control pentru pornire uşoară în rampă, ca opţiuni din fabrică.

–      R 18 First Edition: aspect exclusivist la culoare şi crom.

–      Gamă exclusivistă de opţiuni şi Acceorii Originale BMW Motorrad, plus o Colecţie Ride & Style superbă.

Video: YouTube

Sursa si imagini: comunicat remis Autostiri.ro


Tags: ,

Category: Noutati, Prima pagina

Citește articolul precedent:
Auto Slalom – Cupa Bulzesti

Weekendul ce tocmai s-a incheiat a adus la Bulzesti prima etapa de Auto Slalom organizata sub tutela Automobil Club Roman....

Închide