Martin Šonka a câștigat primul său titlu în Red Bull Air Race

| 19 noiembrie 2018 | 0 Comments

Martin Šonka a avut un final de sezon perfect și a devenit noul campion mondial din Red Bull Air Race, după ce s-a impus în Texas, la ultima etapă a sezonului. Cu 4 victorii în 2018 și un total de 80 de puncte, Martin Šonka este primul pilot ceh care reușește această performanță în cea mai spectaculoasă competiție de avioane din lume.

Sezonul 2018 din Red Bull Air Race a început în februarie la Abu Dhabi și a continuat apoi cu etapele din Franța, Japonia, Ungaria, Rusia, Austria și două etape în Statele Unite, la Indianapolis și Fort Worth.

Ultima etapă a sezonului din cea mai spectaculoasă competiție de avioane din lume s-a desfășurat în fața a peste 20.000 de spectatori pe Texas Motor Speedway, unul dintre cele mai celebre circuite de curse din Statele Unite.

Lupta pentru titlu în Red Bull Air Race a fost una extrem de disputată pe parcursul acestui sezon, trei piloți având șanse la prima poziție în ierarhia generală înaintea ultimei etape.

Americanul Michael Goulian era lider în clasamentul general, dar a avut probleme la motor și a fost scos de Šonka în Runda de 8. Martin Šonka, pilot care a pierdut titlul din 2017 în ultima etapă, a avut o evoluție senzațională în Finala de 4 și i-a învins pe Matt Hall, locul doi în clasamentul general, Kirby Chambliss și Ben Murphy, parcurgând traseul în 52,796 secunde.

Mat Hall a avut al doilea timp în finală și a încheiat sezonul 2018 pe locul secund, în fața lui Michael Goulian.

“Este un final diferit față de sezonul trecut și este cea mai mare performanță din carieră. Îmi pare rău că Mike nu a ajuns și el în Finala de 4. A fost o cursă frumoasă și este finalul pe care-l așteptam. Știam că nu aveam voie să fac nicio greșeală în ultima rundă, după ce am aflat timpul stabilit de Matt Hall. M-am concentrat la maximum și am încheiat traseul cu un timp excelent. Nici nu pot să descriu în cuvinte cât sunt de fericit acum”, a spus Martin Šonka, citat de autostiri.ro.

Prima ediție Red Bull Air Race s-a desfășurat în 2003. Competiția de avioane ușoare este recunoscută de Federația Internațională a Sporturilor Aeronautice și are statut de Campionat Mondial. La start se află cei mai buni 14 piloți din lume într-o competiție care combină viteza, îndemânarea și precizia.

Piloții zboară cu avioane ușoare care ating 370 km/h, suportând forțe de până la 12G, și au de parcurs la fiecare etapă un traseu marcat de piloni gonflabili cu o înălțime de 25 de metri. În 2019, sezonul competițional va avea tot 8 etape, calendarul urmând a fi anunțat până în luna decembrie.

Rezultate Red Bull Air Race, Fort Worth 2018:

  1. Martin Šonka (CZE), 2. Matt Hall (AUS), 3. Kirby Chambliss (USA), 4. Ben Murphy (GBR), 5. Yoshihide Muroya (JPN), 6. Mika Brageot (FRA), 7. Juan Velarde (ESP), 8. Michael Goulian (USA), 9. Nicolas Ivanoff (FRA), 10. François Le Vot (FRA), 11. Pete McLeod (CAN), 12. Petr Kopfstein (CZE), 13. Matthias Dolderer (GER), 14. Cristian Bolton (CHI)

Clasament final Campionatul Mondial Red Bull Air Race 2018:

1.Martin Šonka (CZE) 80 puncte,  2. Matt Hall (AUS) 75 p, 3. Michael Goulian (USA) 73 p, 4. Mika Brageot 41 p, 5. Yoshihide Muroya (JPN) 40 p, 6. Kirby Chambliss (USA) 34 p, 7. Ben Murphy (GBR) 29 p, 8. Pete McLeod (CAN) 24 p, 9. Juan Velarde (ESP) 24 p, 10. Nicolas Ivanoff (FRA) 22 p, 11. François Le Vot (FRA) 22 p, 12. Matthias Dolderer (GER) 17 p, 13. Petr Kopfstein (CZE) 16 p, 14. Cristian Bolton (CHI) 12 p.

Video: YouTube

Sursa si imagini: comunicat remis Autostiri.ro


Tags: ,

Category: Diverse, Prima pagina

Citește articolul precedent:
Maserati îşi face cunoscute planurile pentru dezvoltarea şi producerea noii game de automobile electrice

Programul de electrificare Maserati începe anul acesta, iar primul automobil hibrid construit va fi noul Maserati Ghibli.

Închide