spot_img

Victorie senzaţională la Spa-Francorchamps

P90229371_lowRes_28-07-2016-to-31-07-BMW M6 GT3 a repetat succesul reuşit anul trecut de predecesorul său, BMW Z4 GT3, prin câştigarea cursei de 24 de ore de la Spa-Francorchamps (Belgia). După 531 de tururi, maşina #99 ROWE Racing, pilotată de Maxime Martin (Belgia), Philipp Eng (Austria) şi Alexander Sims (Marea Britanie), a trecut linia de sosire pe primul loc. Cei trei au reuşit a 23-a victorie pentru BMW în clasamentul general al clasicei de anduranţă ce se desfăşoară pe „Circuit de Spa-Francorchamps”.

În 1965, eroii locali Pascal Ickx şi Gérard Langlois au asigurat primul triumf pentru BMW în maratonul din Ardeni, cu un BMW 1800 TI/SA. Anul trecut, Nicky Catsburg (Olanda), Lucas Luhr (Germania) şi Markus Palttala (Finlanda) au obţinut victoria cu BMW Z4 GT3, în anul de retragere al acestui model. Acum, succesorul acestuia, BMW M6 GT3, şi-a adăugat numele pe lista câştigătorilor cursei de 24 de ore de la Spa-Francorchamps (Belgia) – iar aceasta la prima sa apariţie.

A fost o cursă cu multe provocări şi un final perfect pentru modelul învingător #99 BMW M6 GT3. În special în faza iniţială a cursei, neutralizările cu steaguri galbene, dar şi o fază cu Safety Car ce a durat aproape o oră, precum şi traficul de la standuri au complicat situaţia din pluton. La un moment dat, Martin, Sims şi Eng erau clasaţi în afara Top 30. Pe măsură ce cursa s-a dezvoltat, cei trei au putut să-şi facă loc prin pluton. La căderea nopţii, BMW M6 GT3 s-a impus ca unul din modelele ce fac parte din plutonul fruntaş şi a fost lider al competiţiei. În timpul unei neutralizări cu steaguri galbene, maşina a intrat la standuri pentru un pit stop obligatoriu de cinci minute pe parcursul căruia i s-au schimbat frânele.

După aceea, Sims, Martin şi Eng au continuat să se menţină în poziţiile de top şi se aflau pe locul al patrulea la jumătatea cursei. La primele ore ale dimineţii, cei trei au revenit pe primul loc. Fără să fie perturbată de condiţiile schimbătoare de vreme, echipa ROWE Racing a reuşit să obţină victoria. Triumful a fost o experienţă cu totul specială pentru pilotul belgian Maxime Martin, aflat la cursa de casă la Spa-Francorchamps. Este o performanţă specială pentru Maxime Martin, având în vedere că vine după ce tatăl lui, Jean-Michel Martin, a obţinut patru victorii în cursa de 24h de la Spa, în 1979, 1980, 1987 şi 1992, ultimele două dintre acestea fiind obţinute pilotând un BMW M3.

Învingătorul de anul trecut Nick Catsburg (Olanda), alături de Stef Dusseldorp (Olanda) şi Dirk Werner (Germania), a făcut o cursă fantastică la volanul #98. Cel de-al doilea BMW M6 GT3 al ROWE Racing s-a aflat în Top 10 pentru o lungă perioadă de timp şi au fost tururi în care a ocupat prima poziţie. Asemenea coechipierilor lor, Catsburg, Dusseldorp şi Werner au trecut de orele nopţii fără vreun incident. La jumătatea cursei, ei se aflau pe locul al 16-lea, au revenit în Top 10 printr-o evoluţie remarcabilă şi se aflau pe o poziţie bună la primele ore ale dimineţii. Apoi, cu o oră şi jumătate înainte de finalul cursei, #98 BMW M6 GT3 a suferit o problemă cu ambreiajul. Prin urmare, Catsburg, Dusseldorp şi Werner au fost obligaţi să abandoneze.

Pilot BMW în DTM, Martin Tomczyk (Germania) a fost ghinionist la comenzile #15 BMW M6 GT3. Ca pilot al BMW Team Italia, germanul a participat pentru prima dată la cursa de 24 de ore de pe „Circuit de Spa-Francorchamps”. Tomczyk, care a pilotat în startul cursei, a dovedit un ritm impresionant chiar de la început. Pilotul oficial BMW a plecat de pe locul al 47-lea al grilei şi a reuşit o recuperare impresionantă. La finalul unui stint dublu, el a predat BMW M6 GT3 – înscris la categoria Pro-Am – lui Stefano Colombo (Italia) pe locul al 16-lea. Din păcate, performanţa lui Tomczyk nu a fost recompensată: echipa a fost obligată să readucă maşina la standuri după un accident în faza iniţială a cursei. De asemenea, maratonul din Ardeni s-a încheiat prematur şi pentru Boutsen Ginion Racing; imediat după ora 6.00 a dimineţii, un defect tehnic a forţat echipa să se retragă.

Jens Marquardt (director BMW Motorsport): „Anul trecut,  ne-am luat adio de la BMW Z4 GT3 cu o victorie la Spa-Francorchamps. Faptul că succesorul acestuia, BMW M6 GT3, a reuşit să repete acest succes magnific în primul său an competiţional este un lucru fantastic. Felicitări întregii echipe ROWE Racing pentru senzaţionalul succes de la Spa. Echipa a făcut o treabă perfectă, la fel şi piloţii Maxime Martin, Philipp Eng şi Alexander Sims în cockpit – ei şi-au câştigat pe drept primul loc. Cu acest succes la debutul său în cursa de 24 de ore de la Spa-Francorchamps, BMW M6 GT3 şi-a dovedit potenţialul enorm şi a demonstrat să este pe deplin fiabil şi competitiv. Îmi pare foarte rău pentru Nick Catsburg, Stef Dusseldorp şi Dirk Werner. Au avut o cursă foarte bună înainte să fie obligaţi să abandoneze cu o oră şi jumătate înainte de finalul cursei. Aş vrea să evidenţiez evoluţia incredibilă a lui Martin Tomczyk, el a făcut o treabă fantastică alături de BMW Team Italia. Martin a reuşit o urmărire impresionantă la prima sa apariţie la Spa; el şi echipa lui meritau mai mult. Îmi pare rău şi pentru Boutsen Ginion Racing, care nu a fost recompensată pentru eforturile sale în această cursă.”

Sursa si imagini: comunicat remis Autostiri.ro

Blancpain GT Series Endurance Cup, Total 24 Hours of Spa, Spa Francorchamps

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- FII CALM LA VOLAN -spot_img
15,357FaniÎmi place
699CititoriConectați-vă
1,130AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole

- Partener Danny Ungur Racing -spot_img
- Partener – GT Auto Club Sportiv -spot_img

Parteneri Autostiri