Credeţi că există un automobil clasic unic în lume?Eu nu am crezut până nu am văzut anunţul referitor la scoaterea unui Talbot Boat Tail Tourer din 1932 la licitaţie.Dacă aveţi timp şi vreţi să vedeţi o legendă, mergeţi pe 4 decembrie la Muzeul Brooklands din Marea Britanie.Historics este o casă nouă de licitaţie britanică care se ocupă strict cu vânzarea sau cumpărarea maşinilor clasice.Aici legendarul şi unicul Talbot va fi scos la licitaţie. Cel care va reuşi să ofere o suma consistentă, va fi unicul deţinător al unui vehicul aparte.
Maşina a fost construită manual folosind scânduri din lemn de mahon din Honduras. Structura dată de constructor este deosebită, personalizată într-o formă de barcă.
Talbot 1932 are un motor de 1,7 litri, 6 cilindri, este funcţional şi este montat pe un şasiu din oţel.
La interior avem o banchetă care se distinge prin pielea de culoare neagră.
Dacă vă interesează preţul de plecare la licitaţie, acesta începe de la suma de aproximativ 50.000 de dolari (aproximativ 30.000 de lire sterline). Nu este exclus, datorită unicităţii sale, preţul de pornire la licitaţie să fie chiar triplat.
În afara atenţiei acordate mărcilor de renume cum ar fi Bentley, Ferrari, Aston Martin, Mercedes-Benz, Rolls-Royce, Porsche si Jaguar, Historics oferă consultanţă, expertiză şi entuziasm pentru oricine caută să cumpere sau să vândă orice maşină clasică la licitaţie.
Dacă vă interesează istoricul acestei mărci, iată ce vă pot spune:
Compania Talbot a fost înfinţata în Londra de către Charles Chetwynd-Talbot în 1903. La început, Talbot importa şi vindea maşini franceze Clément-Bayard, iar din 1905 a început să le comercializeze sub numele de Clément-Talbot. În acelaşi an, a început doar importarea pieselor, urmând ca asamblarea lor să fie făcută la fabrica din North Kensington, Londra, maşinile urmând a fi vândute sub numele de Talbot.
Mai târziu Charles Talbot a început producţia unor modele cu design realizat în Anglia. În 1910 compania producea între 50 si 60 de automobile pe lună.
În 1919 Talbot a fost cumpărată de compania britanică Darracq cu sediul în Suresnes, Franta, iar maşinile produse au fost comercializate sub numele de Talbot-Darracq. În anul urmator compania a fost reorganizată numindu-se Sunbeam-Talbot-Darracq (STD).
In 1935 compania STD a dat faliment, uzina din Franţa a companiei a fost cumpărată de Antonio Lago, iar uzina din Anglia de Rootes Group.
După achiziţionarea de către Antonio Lago, acesta a implementat o serie de măsuri prin care să conserve pe o perioadă cât mai lungă capitalul modest al companiei prin reducerea costurilor şi axându-se pe construcţia de maşini mai uşoare şi sportive.
Interesant ce spuneti pe aici. O sugestie. Deschideti o pagina pentru stiri retro, clasice. Cred ca ar prinde bine.