Ne-am hotarat să acordăm, începând cu sezonul următor, o importanţă mult mai mare unei competiţii care în ultimii doi ani a luat amploare în lumea motorsportului şi anume Intercontinental Rally Challenge (IRC).
Începând cu acest articol, în care vă vom prezenta un rezumat al ediţiei 2010, vom fi alături de caravana IRC, urmărind evoluţia fiecărei echipe pe parcursul celor 12 etape ale sezonului 2011. Vă invităm să va alăturaţi nouă şi să savuraţi plăcerea curselor de raliuri.
Pentru a doua oară consecutiv etapa de debut din IRC s-a desfăşurat la Monte-Carlo. Este cel mai cunoscut şi apreciat raliu din întreaga lume datorită traseelor montane din Alpii şi al celebrului traseu „Col de Turini”.
Finlandezul Mikko HIRVONEN, al cărui nume acum nu mult timp era asociat cu WRC, s-a impus, la bordul unui Ford Fiesta, în faţa compatriotului său Juho Hanninen, de la Skoda Motorsport, clasamentul general fiind completat de francezul Nicolas Vouilloz, de asemenea, reprezentant Skoda Motorsport, pilotând o Fabia S2000.
Cea de-a doua etapă a sezonului s-a desfăşurat în Brazilia la Curitiba, această etapă fiind în premieră în circuitul IRC. Raliul poate fi caracterizat drept unul de viteză, cu drumuri acoperite de piatră care îţi taie răsuflarea. Etapa a fost programată să se desfăşoare în acelaşi timp cu etapa Campionatului Mondial de Turisme (WTCC).
Ediţia de debut a fost câştigată de britanicul Kris Meeke ( Peugeot 207 S2000), pe locul doi terminând Guy Wilks ( Skoda Fabia S2000 ), iar pe ultima treaptă a podimului s-a clasat Juho Hanninen ( Skoda Fabia S2000 ).
După primele două etapa Skoda conducea în clasamentul constructorilor cu patru clasări pe podium, însă fără nici o victorie.
Caravana IRC a rămas în America de Sud pentru cea de-a treia etapă. Raliul Argentinei a devenit deja o obişnuinţă în competiţiile de profil. Etapa poate fi caracterizata drept una care pune serios la încercare abilităţile fiecărui pilot, având parte de trasee acoperite de pietriş şi pământ, în plus, condiţiile meteo schimbătoare pun probleme în materie de alegere a pneurilor.
Argentina este recunoscută ca fiind o ţară în care există foarte multi fani ai copetiţiilor automobilistice, fani ce crează o atmosferă foarte frumoasă pe marginea traseului. Juho Hannine a ieşit învingător de această dată, secondat de Guy Wilks, ultimul clasat pe podium fiind cehul Jan Kopecky.
Prin intermediul lui Hanninen, Skoda reuşeste să câştige prima sa etapă din acest sezon, ca un „bonus” şi ceilalti doi clasaţi pe podium fiind tot piloţi Skoda.
Copetiţia revine pe „Bătrânul continent” cu etapa din Spania. Şi această etapă este nou introdusă în calendarul ediţiei 2010, fiind poate cel mai iubit şi mai cunoscut raliu de asfalt din Spania. Ca şi în etapa precedentă şi aici se strâng foarte multi entuziaşti ai motorsportului, creând o atmosferă de sărbătoare.
Jan Kopecky reuşeste să urce pe cea mai înaltă treapată a podiumului de această dată, pe pozitia secundă terminând caştigatorul rundei trecute – Juho Henninen, podiumul fiind completat de britanicul de la Skoda UK, Guy Wilks. Şi de aceasta data constructorul ceh reuşeşte să acapareze întreg podiumul şi îşi consolidează poziţia de lider în clasamentul constructorilor.
Etapa cu numărul 5 s-a desfăşurat pe teritorul statiunii Costa Smeralda, o zonă a Sardiniei fregventată de celebrităţi. Specialele pe care se „alearagă” aici sunt acoperite de un pământ nisipos, care pe măsură ce raliul avansează scot la iveala roci destul de mari punând serioase probleme piloţilor şi mecanicilor. Este o etapă preferată de fotografi datorită peisajuli şi configuraţiei traseelor.
Skoda Motorsport urcă din nou pe cea mai înaltă treaptă a podiumului prin intermediul finlandezului Juho Hanninen. Paulo Andreucci reuşeşte să nu îşi dezamăgească fanii la el acasă, terminând pe locul doi, urmat de Jan Kopecky. Henninen reuşeşte în acest mod să îşi treacă în cont cea de-a doua victorie din acest sezon.
Prima jumătate a sezonului competiţional s-a încheiat în Belgia. Specialele au fost concentrate în jurul frumosului oraş Ypres, o urbe încărcată de istorie şi tradiţie. Specialele s-au desfăşurat pe drumuri acoperite de asfalt, care necesită o concentrare maximă din parte piloţilor, fiind presărate cu diferite „capcane”.
Freddy Loix, fiind la el acasă şi cunoscând foarte bine traseele, urcă pe prima treaptă a podiumului reuşind să îl devanseze pe Jan Kopecky. Locul trei a fost ocupat la final tot de un belgian şi anume Thierry Neuville la bordul unu Peugeot 207 S2000, aceasta fiind cea de-a doua clasare pe podium a constructorului francez.
Va urma…
Marian Mocanu
Astept cu interes si partea a 2-a.