spot_img

Raliul Maramuresului a revenit acasa

Si a revenit in forta dupa o pauza de 14 ani, iar organizatorii, Clubul Sportiv XPO Racing, au dat dovada de profesionalism si maxima seriozitate organizand totul in cele mai mici detalii, intr-un timp limitat.

Ionut Pirvu, membru al clubului organizatoric ne-a impartasit cate putin din momentele-cheie din organizarea acestui raliu, despre probele speciale vechi si noi, dar si despre toti cei care au fost alaturi si au acceptat aceasta provocare.

,,Raliul Maramureșului a reprezentat un vis devenit realitate, o provocare care a capacitat mai mulți iubitori ai sportului cu motor, dornici după 14 ani de așteptare să revadă pe celebrele trasee cei mai buni piloți români. De mici eram duși de părinții noștri pentru a-i urmări pe probele speciale pe Titi Aur, Bogdan Marișca, Mihai Leu și ne doream să îi revedem pe traseele spectaculoase pe unii dintre ei sau să facem cunoștință cu noua generație de piloți.”

Au acceptat provocarea de a organiza etapa la sfarsit de mai, desi, initial aceasta era programata pentru luna octombrie. Maramuresenii au acceptat provocarea si in urma deciziei din partea Federatiei Romane de Automobilism Sportiv au dat dovada de adevarata mobilizare de forte impreuna cu autoritatile locale si au dus la bun sfarsit organizarea evenimentului, aducand atat pentru echipajele participante dar si pentru spectatori probe noi, gata sa ii puna la incercare.

,,Este adevărat că timpul pentru organizare a fost scurt. Cu gândul la etapa ce urma să se desfășoare în octombrie, eram destul de relaxați, în ideea că este timp destul pentru pregătire. Însă o dată cu decizia privind organizarea la finalul lunii mai, ne-am capacitat și mobilizat. Am beneficiat și de sprijinul autorităților locale, județene și instituțiilor implicate. Probabil și reprezentanților acestor instituții le-a fost dor de ceea ce a reprezentat pe vremuri Raliul Castanilor, Raliul Dunării, Raliul Siromex sau Raliul României. Pe această cale dorim să le mulțumim pentru sprijinul acordat. Secretul este că maramureșenii iubesc acest sport și au demonstrat acest lucru prin implicarea de care au at dovadă, prin numărul mare de voluntari, adunați într-un timp scurt. Apreciem și încrederea manifestată de conducerea FRAS, care a crezut în noi și în capacitatea noastră de a ne organiza și realiza un eveniment de asemenea anvergură.”

La aceasta prima etapa traditia, dar si noul au stat la baza organizarii, probelor clasice precum Gutin, Cavnic, Hoteni-Ocna, alaturandu-se probe noi, respective Copalnic-Coruia., probe de o complexitate aparte ce i-au pus la incercare atat fizic cat si psihic pe membrii echipajelor.

,,Suntem bucuroși că un număr de 75 de echipaje au participat la Raliul Maramureșului. Sperăm că am fost gazde primitoare și s-au simțit bine. Sperăm să revină, nu doar în calitate de sportivi, ci și pentru a descoperi frumusețile județului nostru. Din punct de vedere sportiv, am încercat și sper că am reușit să ne ridicăm la un nivel competițional de coeficient 1,2, nu doar prin lungimea probelor ci și prin complexitatea și diversitatea acestora. Am dorit să îmbinăm tradiția cu viitorul, probele clasice precum Gutin, Cavnic, Hoteni-Ocna, cu altele noi, respectiv Copalnic-Coruia.”

Cele 75 de echipaje venite pe taram maramuresan au trebuit sa treaca acest test al probelor in 2 zile de concurs, vremea nefiind chiar cea mai prietenoasa. De la o proba la alta sau chiar de la un viraj la altul (pentru ca virajele spectaculoase au fost laitmotivul evenimentului), pilotii au fost pusi la grea incercare, mai ales in alegerea cauciucurilor perfecte.

,,Organizarea a fost super ok, probele frumoase, poate puțin cam lungi etapele de legătură. Pot spune ca proba noastra preferata a fost Gutinul.”-Andrei Motescu

Atat pilotii noi cat si cei din vechea garda au reusit sa parcurga kilometrii propusi dar, mai ales, sa ofere un adevarat spectacol spre incantarea celor aflati pe margine.

,,Probe mișto într o zona cu oameni faini, organizare ok, iar etapele cam la limita. Am fost un pic pe graba tot timpul ,dar chiar cu astea 2 minusuri tot un raliu de nota 10 as spune  ținând cont  faptul ca totul a fost făcut în 3 săptămâni !!!! Probele preferate … greu… mi a plăcut mult Copalnic chiar dacă nu este ideala pentru Mitsubishi dar Gutinul pe ud mi a pus un zâmbet larg pe buze,“ ne-a declarat Razvan Trisnevschi.

Favoritii locali, atat cei din divizia principala cat si din divizia secunda au trait aceasta etapa la intensitate maxima. Echipajul 507, Andrei Brezoszki-George Marcu au fost nevoiti sa se retraga din cursa pe una din probele speciale, masina avand probleme tehnice.

Putem spune ca pentru David Tarta a fost o etapa perfecta si plina de incarcatura emotionala. Juniorul si-a indeplinit un vis din copilarie concurand acasa. „Participarea mea la raliul de casă este un vis devenit realitate deoarece de mic copil îmi doresc să particip la un raliu care se desfășoară în Maramureș. Sunt foarte fericit că am reușit să marchez primul meu raliu acasă cu prima mea victorie în cadrul Swift Cup și RC5. Proba mea preferată, desigur după Gutin care este un traseu foarte complex, este proba de la Copalnic, care este una foarte technică, unde am reușit să obțin locul 13 la general.”

Si pentru localnicul Peter Havrilla etapa a fost una buna, dar si incarcata emotional. Acesta a participat in cadrul Campionatului National de Raliuri 2, avandu-l navigator pe Alexandru Simon. ,, Ultima mea participare ca si pilot la raliul de casa a fost acum 25 ani, Raliul Romaniei 1996. Ne-am dorit foarte mult sa luam startul, eu si Iulian Marcus, copilotul meu, ambii din postura de pilot. Astfel am format echipa din 2 masini, Team Maravet Baia Mare. Am fost surprins cand Alex Simon si George Marinescu au hotarit sa urmeze drumuri diferite, dar nu am stat nici un moment pe ganduri, am decis sa il rog pe Alex daca vrea sa imi fie copilot. Maramuresan fiind si el, si-a dorit foarte mult o participare la Raliul Maramuresului. Probele nu imi erau straine dar schimbarile meteo si au spus cuvantul. Din 6 probe am castigat 4. Power stage ul l-am pierdut, astfel ca am terminat raliul pe pozitia secunda la 4,9 sec. de sotii Resiga. Proba preferata fiind clar Gutaiul la deal. Personal imi plac probele tehnice decat cele de mare viteza. Felicit organizatorii care au reusit intr un timp record sa pregateasca acest raliul. Noi personal nu am simtit nici o clipa ca ei ar fi fost la prima editie. Sper ca acest reusit raliu sa fie inceputul unei lungi serii de astfel de evenimente in judetul nostru. Loc 2 la general Rally2 Loc 2 la clasa A2 Loc 1 la echipe.”

Acum ca linistea s-a lasat peste Maramures, organizatorii sunt gata sa finiseze ultimele detalii pentru etapa de viteza in coasta, Trofeul Gutai, ce va avea loc in luna august. „După câteva zile de pauză, vom începe pregătirile pentru Trofeul Gutâi, care a ajuns la a doua ediție organizată de clubul nostru. Traseul pentru viteza în coastă va rămâne același, pentru că nu e bine să schimbi rețeta succesului. Traseul a fost frumos, iar piloții s-au arătat încântați de el. Ne vom concentra de această dată mai mult pe spectatori, încercând să le oferim cele mai bune condiții pentru a se bucura de un eveniment deosebit.

Ne bucurăm de feedback-urile primite din partea piloților. Fie că au fost pozitive, fie că au fost critice, noi ne dorim ca ei să fie mulțumiți și de cele mai multe ori o critică este mai constructivă. Suntem convinși că nu a fost totul perfect. Nici nu putea fi. Suntem la început, timpul a fost scurt, însă implicarea maximă. Avem o comunitate mare și frumoasă, pe care dorim să o implicăm în cât mai multe proiecte legate de sportul automobilistic, dar și de ceea ce reprezintă educația rutieră, conduita în trafic și bunul simț în trafic.”

Maramures, multumim pentru adevarata demonstratie de forte din ultima perioada si speram sa ne revedem la etapa de viteza in coasta ce deja se afla la a doua editie.

Foto: Arhiva personala XPO Racing

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- FII CALM LA VOLAN -
15,333FaniÎmi place
703CititoriConectați-vă
1,460AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole

- Partener Danny Ungur Racing -
- Brașov Amanet Auto-spot_img

Parteneri Autostiri