Programul de educație rutieră – „E.R.A.” continuă la Brașov și în anul școlar 2019-2020!

| 1 noiembrie 2019 | 0 Comments

Demarat în primavara anului trecut, programul de educație rutiera „E.R.A.” continuă și în actualul an scolar, în toate liceele din județul Brașov, având ca obiectiv instruirea unui număr de 3.000 de elevi din clasele a 12-a. Desfășurat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean, Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul de Poliție al Județului Brasov, acest program a fost initiat de Dan Gîrtofan, dublu campion național de raliuri, campion balcanic si Maestru al Sportului în România și de Cătălin Toderaș, manager de proiect, fiind în acest moment unul din cele mai importante programe educaționale din țară.

Mai mult decât un curs de circulație, „E.R.A.” (Educatie – Responsabilitate – Atitudine)  este o platformă de educație rutieră, în cadrul căreia tinerii învață nu doar să respecte reguli, ci să fie responsabili, să înțeleagă că exuberanța și hazardul nu au ce căuta în mașina lor, NICIODATĂ.

„Conștienți fiind de rolul pe care îl avem, încercăm să transferăm din experiența și acumulările noastre către tânăra generație, urmărind astfel formarea abilităţilor și competenţelor rutiere personale, de grup şi sociale în rândul elevilor din învăţământul preuniversitar. Ne adresăm celor care au dobândit sau vor dobândi, în curând, permisul auto.

Din păcate, școlile de șoferi îi instruiesc pe elevi doar până la un punct. Ca urmare, la aceste întâlniri îi învățăm care este importanța unei poziții adecvate la volan, necesitatea ca toți șoferii și pasagerii să poarte centura de siguranță, dar și adoptarea unui stil de conducere defensiv.

Aici intră și planificarea unei călătorii, cât de scurte, cu mașina, în așa fel încât să nu intervină graba de a nu ajunge la timp, prin urmare, să crească riscul greșelilor.

Le arătăm care sunt consecințele încălcării unor reguli, le demonstrăm unora, care sunt convinși că sunt extraordinari la volan, că nu e chiar așa. Din păcate, conform statisticilor, 27% dintre accidentele care se petrec pe șoselele României sunt provocate de conducătorii auto cu mai puțin de un an de experiență la volan”, a declarat Dan Gîrtofan, citat de autostiri.ro.

Managerul de proiect al „E.R.A.”, Cătălin Toderaș, citat de autostiri.ro, a subliniat importanța unei astfel de inițiative: „Este de notorietate faptul că România se află pe primul loc în U.E. la numărul de accidente rutiere. Din păcate, nu lipsa unei infrastructuri corespunzatoare este principala cauză a acestei statistici îngrijorătoare, ci lipsa educației și a pregătirii conducătorilor auto.

Suntem conștienți că trebuie să facem mai mult decât să constatăm această stare de fapt și, în mod responsabil, să ne implicăm activ, în măsura în care avem sprijinul necondiționat al tuturor instituțiilor responsabile. Și mă refer aici la Inspectoratul Școlar Județean, Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul de Politie al Județului Brașov.

Considerăm că educația rutieră sau mai degrabă educația pentru prevenirea riscului rutier, este o etapă foarte importantă și absolut necesară pentru toți tinerii care posedă permis de conducere sau care sunt simpli participanți la trafic”.

Sursa si imagine comunicat remis Autostiri.ro

 


Tags: , , , , , ,

Category: Diverse, Prima pagina

Citește articolul precedent:
Dan GîRTOFAN conduce detașat Raliul Moldovei Bacău după prima jumatate a zilei întai

Cu două victorii pe primele trei probe speciale ale zilei Dan GîRTOFAN a preluat conducerea in Raliul Moldovei Bacău cu...

Închide