Participări feminine la Dakar

| 29 ianuarie 2019 | 0 Comments

13 ianuarie 1997. Jutta Kleinschmidt, aflată într-un Buggy Schlesser, intra în istorie cu prima victorie de etapă a unei femei în Raliul Dakar. O victorie specială care a inspirat şi a deschis drumul pentru multe performanţe.

În 1979, la prima ediţie a Raliului Dakar se aliniau la start şi şapte femei. În fiecare an, participările feminine au continuat, fiecare având o poveste specială de curaj şi dedicaţie care merită descoperită. Şi chiar dacă alăturarea Raliul Dakar – prinţesă pare neverosimilă, aceasta s-a întâmplat în 1985, când frumoasa Caroline de Monaco a fost copilot pentru soţul ei, Stefano Casiraghi. Echipajul a abandonat în ziua a cincea, în urma unui accident.

Jutta Kleinschmidt şi-a continuat aventura la Dakar şi în 2001 a devenit prima femeie şi primul pilot german care a urcat pe cea mai înaltă treaptă a raliului, susţinută de serviciile copilotului Andreas Schulz. Performanţa a venit după ce, în 1999, reuşea prima clasare pe podium într-un echipaj integral feminin, asistată de Tina Thörner (cu participări în WRC alături de Colin McRae în 2003 şi 2004). Ulterior, Kleinschmidt avea să intre în echipa Volkswagen şi să contribuie la dezvoltarea modelului pentru Dakar.

La debutul Volkswagen Race Touareg, Jutta Kleinschmidt termina pe poziţia a treia şi realiza o altă performanţă istorică – primul podium pentru un diesel în istoria Dakar la automobile şi cea mai bună clasare Volkswagen Touareg. Era tot un echipaj integral feminin, de data aceasta fiind secondată de legendara Fabrizia Pons – italianca a fost copilotul lui Michele Mouton în Campionatul Mondial de raliuri. Kleinschmidt a mai fost implicată şi în dezvoltarea MINI Buggy şi acum promovează electromobilitatea şi sustenabilitatea în motorsport în cadrul FIA şi ca ambasador al mai multor evenimente.

Dakar 2019 a aliniat la start 17 participări feminine la toate categoriile. Laia Sanz este una din cele mai experimentate participante, fiind la al nouălea start în celebrul rally-raid. Cea mai bună performanţă a fost poziţia a noua în 2015. Acum, după etapa a opta, se află pe poziţia a 18-a. Pentru Andrea Mayer Peterhansel, Dakar este deja o experienţă de familie, fiind căsătorită cu recordmanul Dakar, Stéphane Peterhansel. Are o experienţă completă concurând pe motociclete, buggy, side by side, automobile şi chiar camioane.

De patru ori a fost câştigătoarea clasamentului moto feminin din Dakar, iar în 2004 a reuşit un senzaţional loc al cincilea la automobile, cu Mitsubishi, navigator fiindu-i experimentatul Andreas Schulz. Acum, Andrea face parte din primul echipaj feminin german la Dakar şi este copilot pentru Annett Fischer la side-by-side. După etapa a opta, cele două se menţin pe locul al 18-lea.

Video: YouTube

Sursa imagine: michelvaillant.com

Sursa: comunicat remis Autostiri.ro


Tags: , , , , , , ,

Category: Prima pagina, Rally

Citește articolul precedent:
Dan Gîrtofan și Tudor Mârza, moral bun înaintea macadamului de la Raliul Sibiului

Dan Gîrtofan și Tudor Mârza vor avea din nou „de lucru”, vineri și sâmbătă, după o pauză de câteva săptămâni....

Închide