MINI, echipajele care vor participa la ediţia 2017 a Raliului Dakar

| 9 noiembrie 2016 | 0 Comments

Descris deseori care „raliul suprem”, Raliul Dakar este, fără îndoială, cea mai dificilă şi mai solicitantă competiţie auto din lumea motorsportului. Participarea la Raliul Dakar implică luni de pregătire pentru echipe, cei mai buni piloţi, navigatori şi echipe de asistenţă şi, bineînţeles, alegerea materialului de concurs – MINI ALL4 Racing este un performer fiabil şi testat, care a obţinut patru victorii consecutive în Dakar (2012-2015) şi tot atâtea titluri în Cupa Mondială FIA pentru Raliuri Cross-Country (2012-2015). Experienţa, jocul hazardului şi respectul pentru traseul pe care sportivii îl vor parcurge sunt principalii factori care decid deznodământul la finalul celor două săptămâni de spectacol off-road.

MINI şi partenerul său în motorsport, X-raid, au plăcerea de a prezenta cele opt echipaje care participă la ediţia 2017 a Raliului Dakar la comenzile modelelor MINI. Trei dintre acestea vor concura pentru X-raid Team.

Vârful de lance al asaltului X-raid pentru obţinerea celui de-al cincilea succes MINI în Dakar îl reprezintă trei echipaje cu diferite niveluri de experienţă în Dakar, dar care se pot lăuda cu un pedigree excelent în raliuri.

Mikko Hirvonen (Finlanda), fost specialist al WRC, a participat la primul său Dakar în 2016 şi a obţinut o victorie de etapă, precum şi numeroase clasări în Top 5 la finalul etapelor, pentru ca în final să ocupe locul al patrulea în clasamentul general final şi să obţină titlul „Best Rookie”. Experimentatul Michel Périn (FRA) a fost navigatorul lui Hirvonen pentru Dakarul de anul trecut, iar Dakar 2017 va consemna o repetare a acestui parteneriat.

Vorbind despre Raliul Dakar 2017, Hirvonen, citat de autostiri.ro, a spus: „Sunt foarte fericit şi entuziasmat să particip pentru a doua oară la Raliul Dakar. Cred că am învăţat multe din această cursă la ediţia anterioară şi am muncit mult cu echipa pe parcursul acestui an pentru a fi pregătit pentru o nouă încercare. Ştiu că va fi o provocare majoră şi de această dată, dar abia aştept să fiu la linia de start şi să vedem ce se va întâmpla”.

La 29 de ani, Bryce Menzies (SUA) este deja un pilot de off-road consacrat. În 2016, el a început să încânte asistenţa raliurilor internaţionale la comenzile unui MINI ALL4 Racing şi imediat s-a adaptat cu acest automobil legendar, clasându-se în Top 5 la fiecare participare. Pentru prima sa aventură în Raliul Dakar, Menzies îl va avea alături pe navigatorul său obişnuit, americanul Peter Mortensen.

„Dintotdeauna am visat să particip la Dakar”, a declarat, vizibil fericit, Menzies. „Sunt încântat să particip la Dakar în numele X-raid Team şi să-mi îndeplinesc acest vis. Am concurat în câteva competiţii, pe o varietate de trasee, şi, chiar dacă nimic nu te poate pregăti pentru cât de dur este Dakar, mă simt confortabil în cadrul echipei, cu maşina şi cu navigatorul meu. Aştept cu nerăbdare să iau startul”.

Cel de-al treilea echipaj X-raid Team din cadrul familiei MINI este cel format din Yazeed Al-Rajhi (Arabia Saudită) şi navigatorul său obişnuit, Timo Gottschalk (Germania). Experienţa lui Al-Rahji în Campionatul Mondial de raliuri (WRC2) a însemnat că debutul său în Dakar, în 2015, a fost unul cu evoluţii rapide şi clasări în Top 5. În 2016, calităţile sale de pilot al unui MINI ALL4 Racing şi experienţa de navigator a lui Gottschalk au adus echipajului locul al patrulea în ediţia aceasta a Cupei Mondiale FIA pentru Raliuri Cross-Country.

„Este interesant pentru noi, întrucât concurăm pentru o echipă nouă. Suntem încrezători în şansele noastre, iar MINI este o maşină de curse foarte bună. Cu toate acestea, ştim că vom avea o concurenţă puternică şi nu va fi uşor pentru noi. Principalul nostru obiectiv este să ajungem la Buenos Aires, dar şi să luptăm pentru o clasare pe podium. Ştim ce este posibil pe baza calităţilor noastre şi încercăm să terminăm raliul cu o strategie inteligentă şi fără greşeli.”

Alte cinci echipaje reprezentând MINI la Raliul Dakar 2017 vor lua startul în cockpiturile unor modele MINI ALL4 Racing.

Experienţa în raliuri a acestui grup internaţional de piloţi şi navigatori acoperă mai multe generaţii şi bătălii în Dakar. Fiecare dintre aceste echipaje private va reprezenta o ameninţare serioasă pentru echipele concurente în Dakar, în special datorită faptului că maşinile MINI ALL4 Racing au beneficiat de teste şi dezvoltări suplimentare în condiţii de cursă de-a lungul sezonului 2016.

Orlando Terranova (Argentina) şi navigatorul Andreas Schulz (Germania) sunt veterani ai raliurilor şi ai Dakarului, concurând atât la categoria auto, cât şi la moto. Cu o experienţă atât de bogată de partea lor, cei doi pot oferi sfaturi preţioase celorlalţi membri ai familiei MINI ALL4 Racing.

Jakub Przygonski (Polonia) şi Tom Colsoul (Belgia) ştiu foarte bine de ceea este capabil MINI ALL4 Racing. Participarea lui Przygonski la Dakar 2016 a avut ca rezultat o clasare pe locul al 16-lea în ciuda condiţiilor meteorologice dificile şi a noroiului care au creat haos în rândul competitorilor.

Boris Garafulic (Chile) şi Filipe Palmeiro (Portugalia) vor spera ca norocul să le zâmbească mai mult faţă de cum a făcut-o în Raliul Dakar 2016. Experienţa lor în Dakar şi sezonul competiţional şi de dezvoltare prin care a trecut Garafulic în acest an înseamnă că cei doi se pot aştepta la un rezultat mai bun atunci când Raliul Dakar 2017 se va încheia.

Mohamed Abu Issa (Qatar) poate fi considerat un sportiv de raliuri şi Dakar cu o anumită experienţă… în categoria quadurilor şi a buggy-urilor. Trecerea în clasa maşinilor, alături de MINI ALL4 Racing, poate însemna ceva pentru pilotul din Qatar şi experimentatul navigator Xavier Panseri (Franţa).

Stephan Schott (Germania) se poate lăuda că a concurat în toate ediţiile sud-americane ale Dakarului. Simpatic şi cu cunoştinţe solide, el este dedicat raliurilor cross-country şi continuă să fascineze prin pilotaj şi personalitate. Navigatorul său pentru Dakar 2017 urmează să fie confirmat.

Raliul Dakar este un eveniment recunoscut ca cea mai mare provocare din lumea raliurilor pe distanţe lungi. Ediţia 2017 (2-14 ianuarie 2017) va avea loc în ţări din America de Sud: Paraguay, Bolivia şi Argentina. Cursa se va desfăşura pe mii de kilometri, iar suprafaţa va fi extrem de variată. Condiţiile se vor schimba dramatica de la frig la căldură deşertică, ca şi altitudinea, care poate avea un efect major asupra performanţelor echipajelor şi maşinilor. Dakar este aşa cum nu este nici un alt raliu.

Raliul Dakar 2017 – formula de echipaje MINI

Pilot Navigator
Mikko Hirvonen (Finlanda) Michel Périn (Franţa)
Bryce Menzies (SUA) Peter Mortensen (SUA)
Yazeed Al-Rajhi (Arabia Saudită) Timo Gottschalk (Germania)
Orlando Terranova (Aargentina) Andreas Schulz (Germania)
Jakub Przygonski (Polonia) Tom Colsoul (Belgia)
Boris Garafulic (Chile) Filipe Palmeiro (Portugalia)
Mohamed Abu Issa (Qatar) Xavier Panseri (Franţa)
Stephan Schott (Germania) (urmează a fi anunţat)

Sursa si imagini: comunicat remis Autostiri.ro


Tags: , , , , ,

Category: Altele, Prima pagina

Citește articolul precedent:
Revenire în forţă pentru István Soós cu ocazia Trofeului Râşnov powered by Total

Trofeul Râşnov powered by Total va marca şi o schimbare majoră pentru István, cel care va lua startul cu un...

Închide