spot_img

Jurnal de navigator- Florin Durche: „Trebuie să ai încrederea în copilotul tău dusă la un alt nivel!”

În raliu și nu numai, navigatorul este un pion-cheie pentru ca lucrurile să se desfășoare cum trebuie într-o competiție, rolul acestuia fiind mult mai amplu.

Pentru că treaba navigatorului începe cu mult înainte de linia de start, astăzi vom povesti alături de Florin Durche despre această nouă experiență. „Treaba navigatorului incepe odata cu publicarea calendarului pe anul in curs, este o sarcina complexa si un job cu norma intreaga, dincolo de dictarea ce se realizeaza pe probe. Totul trebuie planificat in avans. Trebuie urmarita harta raliului, aleasa cazarea din timp si intr-un punct convenabil, efectuarea inscrierilor, gestionarea corecta a timpului petrecut la recunoasteri (inceperea dintr-un punct gresit al acestora iti poate da tot raliul peste cap si sanse mari sa nu ajungi sa parcurgi toate probele, implicit sa nu iti faci dictarea pentru probele in cauza). Alegerea raliurilor la care se participa, suprafata (asfalt sau macadam), data la care acestea se desfasoara este si aceasta foarte importanta, sa nu se suprapuna cu alte evenimente sau sa se ajunga cu o setare nepotrivita a masinii de concurs inainte de start.”

ANA: Ești pilot cu o bogată experiență în Viteza în Coastă. Cum este pentru tine rolul de navigator în CNRB?

FLORIN: Este o experiență nouă pentru mine, inedită, interesantă, care cred că mă va ajuta în viitor. Orice experiență și kilometru în mașina de curse este un pas înainte, mereu avem cate ceva de învățat.

ANA: De ce copilot și nu pilot în CNRB?

FLORIN: Îmi place să fac lucrurile așa cum trebuie, fără compromisuri, în ordinea corecta pentru ca în acest fel să pot evolua, cred că asta se vede și în evoluția mea de la coastă dar și pe masina mea de concurs, funcționez după alte pricipii față de unii dintre colegii mei. Pot să fac bine, fac, nu, stau acasă.  Așa cum am realizat când am început participarea in campionatul de viteză în coastă care sunt costurile, sacrificiile și energia necesară pentru practicarea acestui sport, că deși mi-am dorit, nu mi-aș fi permis să o fac mai devreme, la fel este și cu raliul, îmi place, îmi doresc, nu îmi permit încă, să evoluez la nivelul dorit de mine.

ANA: Cum a început pentru tine aventura asta? Care a fost prima etapă la care ai participat în calitate de navigator?

FLORIN: Sunt un om dintr-o bucată, mi s-a propus, am răspuns scurt și răspicat: „Mergem”.

Nu-s foarte multe de povestit aici, Luci a ajuns în lumea curselor tot în stransa legătură cu mine, era doar un pas normal să il ajut cum pot în drumul lui. Prima etapă în care am navigat a fost etapa de casă, Brașov, desfășurată la acel moment pe macadam.

ANA: Din toată aceasta experiență, care etapă ți s-a părut cea mai frumoasă, dar probă specială?

FLORIN: Experiența mea este una limitată momentan, îmi plac etapele de macadam, coloritul pădurilor din aceste etape dar și locurile pitorești unde suntem atât de norocoși să concurăm. Proba specială (până acum) de suflet este SuperSpeciala de la Brasov (Modarom), acasă, înconjurat de fani și prieteni, sentiment unic.

ANA: Cât de greu ți-a fost să te acomodezi în acest rol

FLORIN:  Simplu, nu m-am acomodat în acest rol și nici nu o voi face, eu sunt un pilot și asta voi fi mereu, care dă o mână de ajutor și în același timp acumulează experiența.

ANA: Ce ne poți spune despre participarea voastră la Raliul Argeșului?

FLORIN: Raliul Argeșului a fost un raliu cu „de toate”, ieșire în decor după sosire (noi și câțiva alți colegi în acelasi loc), condiții schimbătoare din kilometru în kilometru. Când toate păreau să meargă foarte bine și au început să se lege virajele cu dictarea și cu aderența, o succesiune de viraje la umbră pe care apa băltea ne-au stricat definitiv modjo-ul pentru acest raliu și ne-au facut sa facem doi pași înapoi după ce am șters un cap de pod, restul zilei a fost parcurs în regim de avarie, suntem fericiti ca am reusit să terminăm fără abandon.  Plecăm cu un sentiment pozitiv totuși, am avut onoarea să concurăm alături de colegii și prietenii noștri pe cel mai frumos drum din Romania, Transfăgărășanul, o experiență unică pe care nu mulți au posibilitatea să o bifeze.

ANA: Ai un mesaj pentru Lucian, pilotul alături de care participi în acest sezon?

FLORIN: Gaz, nu frâna!

ANA: Cât de importantă consideri că este relația dintre pilot si copilotul său într-un raliu?

FLORIN: Relația pilot-copilot este esențială, se știe că de multe ori copilotul joacă un rol mai important decât pilotul, el este cel care te poate face să mergi mai repede sau mai încet, cel care iți oferă siguranță pe probe, este cel care te poate tempera când este cazul, dar și cel care te poate face să pierzi raliul în urma unei greșeli de dictare sau în urma unei penalizări ce atrage după sine pierderea unei poziții câștigate cu greu, sau de multe ori chiar a unui campionat întreg. Avand în vedere că tu ca și pilot mergi după dictare și nu la vedere, la niște viteze ce nu iți permit nici o eroare sau vreo corecție de ultim moment, trebuie să ai încredere în copilotul tău dusă la un alt nivel.

Dacă în primul interviu din această serie am vorbit cu Florin despre debutul său, experiența dar si îndatoririle unui copilot, următorul interviu va fi despre o adevărată demonstrație de curaj și perseverență.

Credit foto: Rally Focus

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- FII CALM LA VOLAN -
15,347FaniÎmi place
703CititoriConectați-vă
1,380AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole

- Partener Danny Ungur Racing -
- Brașov Amanet Auto-spot_img

Parteneri Autostiri