spot_img

Junior Motorsport, un proiect de pionierat in Romania

La jumatatea anului 2020, ideea unui proiect inovator prindea contur in mintea unui pasionat al motorsportului autohton. Pilot, copilot, organizator de competitii, restaurator de masini istorice, team manager, presedinte de club, etc. – Georgios Ladopoulos, caci despre el este vorba, a remarcat absenta unei nise specifice si necesare la scara mare, a debutului in motorsport (in afara kartingului ale carui costuri sunt enorme), a formarii viitorilor piloti, a trecerii facile de la amatori la profesionisti si nu in ultimul rand a educarii tinerei generatii in spiritul unui comportament rutier civilizat si sigur. Astfel, in luna martie a anului 2021, a luat fiinta ACS Junior Motorsport, adevarata pepiniera de racing-driveri, unde viitorii piloti, beneficiaza de o baza materiala solida si de instructori bine pregatiti. Partener media al clubului, publicatia Autostiri.ro a urmarit indeaproape evolutia acestui proiect, iar acum prin amabilitatea presedintelui Georgios Ladopoulos va dezvaluie secretul succesului acestuia.

Autostiri.ro: Se pare ca Junior Motorsport este un concept inovator si de viitor, daca ne uitam la rezultatele de pana acum si la cati copii a adus in motorsport. Cum ti-a venit ideea de a porni acest proiect?
Georgios Ladopoulos: In primul rand, a fost dorinta mea de a populariza motorsportul si de a rasturna mitul ca e un sport scump si exclusivist. Am conceput un model prin care copiii din toata tara au acces la competitiile automobilistice, venind doar cu o geanta cu echipamentul lor, restul fiind lasat pe umerii echipei: alegerea si achizitia celui mai potrivit model pentru fiecare campionat in parte, pregatirea lui, logistica, eventualele avarii, accidentari sau defectiuni tehnice, inclusiv partea administrativa si catering. Un model ‘arrive and drive’, care asigura cele mai bune conditii si nu implica timp si costuri suplimentare din partea parintilor, care stiu de la inceputul anului bugetul necesar. Pe de alta parte, crearea unui traseu sportiv bine definit da posibilitatea copiilor sa creasca continuu, de la zero la competitiile complexe pe circuit, avand la dispozitie cel mai bun material si coaching corespunzator pentru fiecare nivel. Putem, deci, vorbi de prima Academie de Motorsport din Romania si, probabil, una dintre putinele de profil chiar si la nivel european.

Autostiri.ro: Cum se face ca un copil de 8-9 ani, ajunge sa stapaneasca asa de repede arta pilotajului? Care este secretul vostru?
Georgios Ladopoulos: E destul de simplu. Pilotajul este o activitate care, ca sa ajunga la un nivel inalt de performanta, trebuie sa fie condusa de subconstient, exact ca si vorbitul sau mersul pe jos. Trecerea cunostintelor de la nivelul constientului la cel al subconstientului se face cu atat mai bine cu cat omul este mai tanar. Programarea subconstientului e mai usoara si mult mai rapida la o varsta frageda. Practic, un copil care ar invata sa conduca inainte sa mearga ar fi un pilot genial. Asadar, nu exista secrete, ci pur si simplu dorinta de a implementa niste principii stiintifice in acest proiect.

Autostiri.ro.ro: Spuneti mereu ca sistemul aplicat de echipa, Fast-Safe-Fun, este baza procesului de invatare si instruire. Ce inseamna acest lucru?
Georgios Ladopoulos: E un sistem bazat pe psihologia copiilor, prin care dezvoltam abilitatile lor de pilotaj, aplicand in paralel si alte metode, pe langa cursurile traditionale de pilotaj. Prin aceste metode, copiii sunt atrasi de motorsport, invata prin joaca, trec peste frica de viteza usor si incep sa capete cunostinte solide pentru viitorul lor. Cu toate ca e un sistem general aplicabil in cadrul echipei, se ajusteaza si se muleaza pe fiecare copil in parte, avand in vedere varstele lor diferite, caracterele si backgroundul variabile.

Autostiri.ro: Organizati turnee de pregatire sau ceva asemnanator? Si daca da, cum se desfasoara acestea?
Georgios Ladopoulos: Da, in functie de nivelul pilotilor, avem cantonamente si tabere pentru cei care participa la Campionatele de Indemanare si Super Slalom si trackdays pentru cei care participa la anduranta pe circuit. In ambele cazuri, obiectivul este acela de a acumula cat mai multi kilometri sub indrumarea instructorilor echipei, pentru ca juniorii au un dezavantaj major fata de pilotii adulti: ei nu conduc decat la antrenamente, pe cand adultii conduc in fiecare zi. Si, daca stii cum s-o faci, poti face zilnic antrenamente, ceea ce este imposibil pentru copii. Acesta este si motivul pentru care acesti copii trebuie admirati, pentru ca egaleaza performantele pilotilor adulti parcurgand un numar de kilometri mult mai mic fata de acestia.

Autostiri.ro: Ai tot vorbit despre un traseu bine definit, ne poti da mai multe informatii, inclusiv niste bugete?
Georgios Ladopoulos: Sigur ca da. ca la orice sport , incepem cu initiere si antrenamente, varsta minima fiind de 8 ani. Dupa ce avem convingerea ca un copil este pregatit cum trebuie, incepem cu participarea la Campionatul de Indemanare sau Super Slalom, practic e cam unul si acelasi lucru, doar varstele difera, primul fiind adresat copiilor de 8-14 ani, cel din urma celor care au 14-18 ani. Aici, un an complet pe masina Citroen Saxo costa 4900EURO, iar copilul si parintii vor decide, la sfarsitul ciclului, daca merg mai departe spre competitiile de circuit. Varsta minima la care pot face acest pas este de 13 ani. Copiii care intra pe circuit, la Campionatul National de Anduranta, folosesc masini mai puternice, pregatite special pentru acest fel de competitii, iar prima categorie, cea de 2000cc, la care participa , are un buget anual de 8000 EURO. In continuare, pot trece la clasa mai mare, si anume la cea de 3000cc, folosind BMW E46 330i. Aici lucrurile sunt mai complicate pentru copii, pentru ca trec la tractiune spate si la o masina foarte puternica, care concureaza, nu numai la juniori, ci si la generala. La nivelul asta, lucreaza mana in mana cu inginerii echipei pentru reglajele multiple de care dispune acest model, pentru optimizarea setarilor si adaptarea acestuia la stilul lor de pilotaj. Bugetul la aceasta etapa este de 10.200 EURO. Pe tot parcursul lor, au langa ei instructorii echipei, care tin cursuri, atat teoretice, cat si pe circuit. De asemenea, un psiholog ii observa mereu, iar in anumite etape, folosim inclusiv maseur pentru a putea rezista la oboseala din timpul competitiei. Dupa cum v-am spus, bugetele sunt cu bun simt si practic, la o cheltuiala totala de mai putin de 30000euro, un copil poate lupta pentru titlul de campion national pe circuit, pornind de la zero. Nu cunosc sa existe proiect similar, in motorportul autohton, ca traseu si costuri, si sunt sigur, ca drumul pe care l-am deschis va fi urmat si de altii. Practic, suntem prima Academie de Motorsport din Romania cu tot ce implica acest lucru: responsabilitate dar si satisfactii.

Autostiri.ro: Ok, pana acum totul suna bine, dar care sunt planurile de viitor?
Georgios Ladopoulos: In momentul de fata, avem mai multe planuri, atat pe plan intern, cat si pe plan extern. Unele le putem dezvalui, altele nu. Ce va pot spune este ca, pe plan extern, pregatim o iesire in Europa, la sfarsitul anului, cu cei care au peste 16 ani, la doua competitii de anduranta, la Zolder si Spa-Francorchamps, doua circuite legendare, unde se vor implica si niste ‘Gentlemen Drivers’, intr-un format extins. Asa ca , pilotii nostri se vor acomoda cu atmosfera competitiilor europene, pregatind anul 2024. Vom folosi aceleasi masini din campionatul intern, BMW E46 330i, ele fiind alese anul trecut si prin prisma faptului ca sunt eligibile in aceasta iesire in Europa. Junior Motorsport nu este numai despre performanta, ci si despre management, pregatind cu mult timp inainte viitoarele miscari. Deja facem planuri pentru anul 2024 si, de ce nu, si pentru 2025.

Autostiri.ro: Observ ca legat de competitiile din Romania, ai vorbit de cele ale debutantilor, apoi de anduranta. Sa inteleg ca deocamdata “zona” de Rally sau Viteza in Coasta, nu intra in planurile de viitor?
Georgios Ladopoulos: Da, asa este, incepem cu competitiile de debutanti si destinatia finala este circuitul din mai multe motive. In primul rand, la raliu si coasta nu pot participa piloti mai mici de 16 ani, ori, la noi, varsta medie e de 13 ani. Dupa aceea, imaginea de la circuit cu lupta roata la roata, mai ales ca se transmite live pe posturile TV, ofera o vizibilitate mai mare. Si, nu in ultimul rand, siguranta, care este primordiala pentru copiii nostri, este mult mai mare la circuit decat la competitiile stradale. Bineinteles ca pana la urma copiii sunt liberi sa aleaga daca vor sa continue si pe raliu sau coasta, dar acesta nu este domeniul nostru.

Autostiri.ro: Frumoasa dezvoltare si desigur promitatoare, dar, pana la urma, orice sport are si o latura sociala, civica, asa este?
Georgios Ladopoulos: De acord! Cu atat mai mult cu cat motorsportul poate avea un impact decisiv pentru crearea unei generatii de cetateni responsabili in trafic, cu cunostinte solide pentru a evita situatii limita si pentru a diminua pe termen lung accidentele rutiere, avand o experienta deosebita si reflexele formate de la varste mici. Se pot face lucruri frumoase, atat la nivel legislativ, cat si la nivel social.

Autostiri.ro: Cum vedeti dezvoltarea motorsportului in Romania?
Georgios Ladopoulos: In conditiile actuale legislative si de sustinere a sportivilor din partea statului, motorsportul, in Romania, nu poate creste mult, nu putem ajunge la nivelul european. Faptul ca, in ultima vreme, mai multi piloti din Romania au ajuns la diferite competitii europene, este imbucurator, dar nu suficient. Sunt cazuri izolate, cu sustinere proprie, care nu se incadreaza la un ‘Master Plan’ si, din pacate, se opresc chiar devreme din cariera de profesionist. Din pacate, cu toate ca Romania este o tara importanta in industria automotiva, motorsportul este ,inexplicabil, rupt, atat de aceasta industrie, cat si de mediul academic care furnizeaza specialisti in domeniu. Insa, avem niste sanse si oportunitati care trebuie exploatate la maxim, si aici, rolul important il poate juca Federatia Romana de Automobilism Sportiv, in colaborare cu Ministerele de resort, care trebuie sa aiba curaj si viziune, astfel incat, sa reuseasca sa atraga, pe de o parte multi tineri in acest sport frumos, iar pe partea cealalta, sa reuseasca implicarea institutiilor si industriei de profil. Doar miscari sincronizate si un plan intreg de lunga durata pot scoate motorsportul la suprafata, ca o ramura importanta, atat la nivel social, cat si la nivel economic.

In incheiere trebuie subliniat faptul ca ACS Junior Motorsport, in cei doi ani de existenta, a infiintat filiale aproape in toate regiunile tarii, iar rezultatele reportate atat la Indemanare Auto – Super Slalom, cat si in Anduranta Romaneasca , au fost unele extraordinare.

Credit foto: Ilie-Marius Boboaca

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- FII CALM LA VOLAN -
15,346FaniÎmi place
703CititoriConectați-vă
1,380AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole

- Partener Danny Ungur Racing -
- Brașov Amanet Auto-spot_img

Parteneri Autostiri