Basarabeanu Florin Razvan, brevet de inventie pentru introducerea cristalelor piezoelectrice in anvelopa

| 13 octombrie 2015 | 0 Comments

Brevet inventieBasarabeanu Florin Razvan, student al Universitatii Transilvania Brasov, este unul dintre stralucitii inventatori ai Romaniei.

Florin Razvan confirma potentialul, creativitatea si ingeniozitatea romanilor care s-au  remarcat prin inventarea unor produse, tehnologii sau medicamente care au contribuit la dezvoltarea lumii.

In cadrul acestui material ne-am propus sa va supunem atentiei o inventie, o inovatie care a fost valorificata la nivel international de Goodyear.

Iata ce ne-a declarat Basarabeanu Florin Razvan:
„Ideea a pornit in urma unui studiu asupra cristalelor piezoelectrice in 2010. Proprietatea lor de a dezvolta energie electrica in urma deformarii m-i sa parut mai mult decat interesanta. Stiam ca aceste cristale au fost folosite in tot felul de aplicatii precum amplasarea lor in calcaiul pantofului, sub pavelele pietonale sau chiar in asfalt. Ideea era de a furniza curent electric unor consumatori mobili sau a unor echipamente ce nu au in apropiere o alta sursa de energie.
Dar de ce nu sa implementam sistemul si la masini? Astfel, mergand pe aceasta idee, in Decembrie 2010 am depus actele necesare pentru Cererea de Brevet de Inventie la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (O.S.I.M.).

Neavand destule resurse fnanciare la acea data, nu am reusit sa achit taxa pentru recunoasterea internationala a brevetului in timp util, astfel, brevetul are protectie doar la nivel de tara dar recunoastere internationala. Am incercat in Martie 2011 sa vorbesc cu diferite institutii sau companii pentru dezvoltarea acestui proiect, dar fara succes, toata lumea era reticienta asupra ideii.

In 30 Mai 2014, O.S.I.M. mi-a eliberat Brevetul de Inventie Nr. 127602 , ce atesta unicitatea ideii. Dupa obtinerea brevetului cateva companii s-au aratat interesate de dezvlotarea proiectului, insa, mereu discutiile s-au lovit de problema prototipului. Nu exista un model fizic care sa arate in tocmai functionalitatea lui. Am incercat la multe firme din domeniul producerii de circuite si integrate dar fara rezultat. Astfel, realizarea modelului a fost imposibila.

In Martie 2015, la Geneva a fost prezentata o noua anvelopa revolutionara, si anume BH-03, un prototip produs de cei de la GoodYear. Ideea este identica, introducerea de cristale piezoelectrice in interiorul structurii anvelopei cu scopul de a produce electricitate, iar transferul de energie este realziat prin conductori.

Prototipul lor m-a incurajat si mi-a dat incredere in ideea mea, cu toate acestea, materializarea proiectului mi se pare imposibila. Daca nu am sustinerea sau participarea unei firme de profil nu pot face mare lucru.

Chiar daca brevetul meu este unul national, dreptul de prima aparitie imi apartine, anvelopa  poate fi produsa, distribuita  oriunde in lume in afara de Romania, dar nu poate fi patentata, intrucat o alta cerere de inventie pe aceasi tema nu aduce o noutate in domeniu, deci nu poate fi acceptata ca si inventie.
Din cautarile facute de mine, mai exista ceva lucrari asemanatoare, sunt sub forma de prezentari la diferite concursuri stiintifice, principiul este asemanator, doar ca data la care au fost publicate, depaseste data depunerii cererii mele.Daca o alta persoana ar fi patentat aceasta idee inaintea mea, mie mi-ar fi fost respinsa cererea, intrucat nu aduceam o noutate in domeniu, o conditie obligatorie pentru acordarea unui brevet.
Firmele Continental, Renault si Goodyear, au fost contactate de mine in ideea prezentari brevetului si aplicarea lui in Romania, dar raspunsurile nu au fost favorabile.
Sper si cred ca pot produce aceasta anvelopa in Romania, dar am nevoie de mult spijin.”
Cine il ajuta pe acest stralucit inventator? Aveti atasat Cererea brevet de inventie.
Va asteptam opiniile si sugestiile. Ne-am bucura daca demersul nostru ar fi citit si sustinut de cei care pot si doresc acest aspect. Multumim Basarabeanu Florin Razvan pentru datele puse la dispozitie.

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Prima pagina, Special

Citește articolul precedent:
Mazda continuă să ofere experiențe e-Sports electrizante: Mazda – RX-Vision GT3 Concept

Mazda RX-Vision GT3 Concept Online Oportunitatea de a participa la campionatele FIA Gran Turismo Noul model de curse virtual Mazda,...

Închide