În luna mai a anului 2024, față de aceeași perioadă a anului trecut:
- Înmatriculările de autoturisme noi sunt în creștere cu 4% față de mai 2023;
- Autoturismele “electrificate” au o scădere de -6.8%, realizând o cotă de piață de 7% din care autoturismele pur electrice înregistrează o scădere de -46.3%, realizând o cota de piață de 4.9%;
- Vehiculele comerciale ușoare plus minibus, în creștere cu 6%, iar cele grele plus bus sunt in scădere cu -11.3% față de luna similară a anului 2023;
I. Autoturismele (care reprezintă aproximativ 87% din total) au înregistrat, în luna mai 2024, un volum de 15477 unități, cu 14.4% mai mult decât în luna similară din 2023.
Vă invităm să descoperiți CarS – singura platformă online de analiză a pieței auto din România (https://www.apia.ro/platforma-raportare) pentru rapoarte dinamice și detaliate ale datelor de piață, disponibile atât pentru autovehicule noi, cât și pentru cele second-hand. Platforma reprezintă un instrument esențial pentru toți cei interesați de evoluțiile din industria auto, ce oferă posibilitatea de filtrare a informațiilor după criterii precum: Județ, Marcă, Model, Clasă, An de fabricație, Tip combustibil etc.
Segmentarea pe clase: În luna mai a anului 2024, față de aceeași perioadă a anului trecut, observăm o evoluție mixtă a segmentelor în care sunt încadrate autoturismele, după cum urmează: · Clasa A: -38.7% · Clasa B: 14.6% · Clasa C: 13.9% · Clasa D: -4% · Clasa E: 31.7% · Clasa F: -19.6% · SUV: 24.1%
|
În ceea ce privește cota de piață, segmentul SUV este pe prima poziție, cu o cotă de 45.2% în creștere cu 24.1% urmat de Clasa C cu o cotă de 30.3%, în creștere cu 13.9% și Clasa B cu o cotă de 17.1%, în creștere cu 14.6% față de cota deținută în luna mai a anului trecut.
În funcție de tipul de combustibil al autoturismelor înmatriculate, în luna mai a acestui an, motorizările pe benzină plus mild hybrid benzină înregistrează o creștere de 16.2% față de perioada similară din 2023, ajungând, astfel, la o pondere de 67.5%. În ceea ce privește autoturismele echipate cu motoare diesel, plus mild hybrid diesel, acestea înregistrează o creștere de 44.3% și dețin o cotă de 13.3% din total.
Notă: Statisticile separate ale motorizărilor mild hybrid benzină, respectiv pentru mild hybrid diesel, pot fi accesate prin intermediul: https://www.apia.ro/platforma-raportare
Pe de altă parte, autoturismele “electrificate“, respectiv cele electrice (100% și hibride plug-in), precum și cele full hybrid (care dispun şi de propulsie electrică fără încărcare din sursă externă) dețin în a V-a lună a anului 2024, o cotă de piață de 18.7%, care depășește cu 5.5 p.p. cota deținută de motoarele diesel (nota: categoria diesel include și motorizările mild hybrid diesel).
Autoturismele full electrice dețin o cotă de 4.9% din piață, în luna mai a anului 2024, față de mai 2023, când reprezentau 10.3%, în timp ce autoturismele plug-in hybrid dețin o cotă de piață de 2.6%, față de mai 2023, când reprezentau 3.5%.
În luna mai 2024 primele 3 cele mai vândute autoturisme 100% electrice sunt: Dacia Spring, cu 370 unități și o scădere de -46% față de aceeași perioadă a anului precedent, Tesla Model 3 cu 75 unități și o scădere de –34.2% și Tesla Model Y cu 63 unități și o scădere de -46.6%.
|
În ceea ce privește autoturismele Plug-in, top 3 modele din luna mai 2024 este condus de: Kia CEED, cu 41 unități, urmată de Mercedes Benz GLE cu 38 unități și o crestere de 31% urmate de Ford Kuga cu 31 unități si o scădere de -50%.
|
Autoturismele hibride, fără reîncărcare din surse externe, au pe primul loc din top 3 al lunii mai 2024 Toyota Corolla cu 350 unități, în creștere cu 45% față de mai 2023, urmată de Toyota Yaris Cross cu 231 unități și Toyota Rav4 cu 166 unități, in creștere cu 62.7%.
|
II. Vehiculele comerciale ușoare și minibus înregistrează, în mai 2024, o creștere de 24.6% față de luna mai 2023, din care autovehiculele comerciale ușoare fără minibus înregistrează o creștere de 24%.
Notă: Analiza detaliată a segmentului autovehicule comerciale ușoare si minibus este disponibilă prin accesarea platformei de raportare https://www.apia.ro/platforma-raportare.
Vehiculele comerciale grele și bus înregistrează, în mai 2024, o scădere de 11.3% față de luna mai 2023, din care autovehiculele comerciale grele (peste 3.5 tone plus autotractoarele) fără bus înregistrează o scădere de doar 1% in timp ce vehiculele comerciale grele peste 16 tone plus autotractoarele înregistrează o scădere de 2.9%.
Notă: Analiza detaliată a segmentelor vehiculelor comerciale grele si bus cu includerea segmentelor 3.5t – 6t, 6t – 16t, >16t si bus este disponibilă prin accesarea platformei de raportare https://www.apia.ro/platforma-raportare
Utilizarea datelor și a informațiilor publicate de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA) trebuie să fie însoțită obligatoriu de menționarea sursei și a adresei website-ului oficial al asociației, https://www.apia.ro.
Despre Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile din România – APIA
Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile este o organizație non-profit, o entitate reprezentativă în industria auto din România, înființată în anul 1994, membră a Organizației Mondiale a Constructorilor de Automobile – OICA, din 1996.
Misiunea APIA este de a reprezenta și susține interesele principalilor jucători din piața auto din România, implicându-se activ în dialogul cu autoritățile, prin promovarea practicilor sustenabile din industrie, prin educarea consumatorilor și prin oferirea de analize esențiale și relevante pentru acest sector.
APIA este organizatorul unor evenimente publice definitorii pentru piața autohtonă și anume: Salonul Internațional Auto București – SIAB și Forumul Mobilității Sustenabile – FMS.
Pentru informații suplimentare, departamentul de comunicare APIA este la dispoziția dvs: telefon +40 740.209.099, email: daiana.sirbu@apia.ro, adresă: World Trade Center, Piața Montreal, Nr. 10, sector 1, București.
Sursa și imagini: comunicat remis Autostiri.ro
Ce evoluții interesante înregistrăm în piața auto în luna mai a acestui an! Cum poate explica scăderea drastică a înmatriculărilor de autoturisme electrice pure și plug-in? Este o tendință temporară sau semnalează o schimbare în preferințele consumatorilor? În același timp, creșterea semnificativă a segmentului SUV și a motorizărilor pe benzină arată o preferință continuă pentru dimensiuni mai mari și motoare convenționale. Cum vor influența aceste trenduri viitoarele politici de mediu și producătorii auto în adaptarea ofertelor lor?