spot_img

Dezbatere. Amendaţi-i pe toţi! Cât de mică este “reforma” în justiţie?

De ce, in privinta dreptului la recurs, legea „micii” reforme in justitie trateaza in mod diferit contraventiile rutiere, fata de celelalte?

Asimilate si ele unor acuzatii in materie penala, foarte multe contraventii erau atacate cu plangeri care erau si sunt admise in urma recursurilor declarate ori cauzele erau trimise in rejudecare pe fond. Judecarea si admiterea recursului erau posibile fiindca in conformitate cu art. 13 din C.E.D.O., “oricarei persoane ale cărei drepturi şi libertăţi recunoscute de prezenta convenţie au fost încălcate avea si are dreptul de a se adresa efectiv unei instanţe naţionale, chiar şi dacă încălcarea ar fi fost comisă de persoane care au acţionat în exercitarea atribuţiilor lor oficiale”.

Judecatorii din prima instanta sunt si ei persoane ce pot incalca drepturile si libertatile recunoscute de catre Conventia la care si România este parte, insa potrivit “micii” reforme in justitie “daca prin lege nu se prevede altfel, hotararea judecatoreasca prin care s-a solutionat plangerea poate fi atacata cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare, la sectia contencios administrativ a tribunalului. (…) Recursul suspenda executarea hotararii.”

Aceeasi lege cu nr. 202 din 2010, referitor la Codul rutier (O.U.G. 195/2002), continua:

Plangerea suspenda executarea amenzilor si a sanctiunilor contraventionale complementare de la data inregistrarii acesteia (maxim 15 zile de la inmanarea/comunicarea procesului verbal de catre politie, etc.) pana la data pronuntarii hotararii judecatoresti.
Hotararea judecatoreasca prin care judecatoria solutioneaza plangerea este definitiva si irevocabila. (nu mai poate fi atacata, ca in cazul altor contraventii de ex. lipsa rovinietei, etc. pe calea recursului ce ar suspenda executarea hotararii, deci si a executarii sanctiunilor asa cum este in cazul altor tipuri de contraventii).
In termen de 15 zile de la data pronuntarii hotararii judecatoresti prin care instanta a respins plangerea impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei, contravenientul este obligat sa se prezinte la serviciul politiei rutiere care il are in evidenta pentru a preda permisul de conducere.”

Pe cale de consecinta, chiar daca un judecator incalca drepturile unei persoane acuzata ca a savarsit o contraventie la O.U.G. nr. 195/2002 sau la legea nr. 61/1991, cel acuzat trebuie achite amenda si sa predea permisul in 15 zile de la data pronuntarii hotararii de respingere a plangerii, nici macar de la data comunicarii sentintei la domiciliu, cu drept de recurs. Spre deosebire de lipsa rovinietei ori de nerespectarea timpilor de odihna cand petentul poate formula recurs, acesta mai trebuie sa achite amenda aplicata de un agent, functionar care de cele mai multe ori nu percepe prin propriile simturi fapta retinuta ci o constata utilizand mijloace tehnice mai mult sau mai putin certificate si omologate.

De ce, deci, in privinta contraventiilor se aplica masuri diferite in privinta executarii sanctiunilor, respectiv in privinta posibilitatii atacarii hotararii pronuntate cu recurs de catre parti? Pentru ca, statistic vorbind, cele mai multe sanctiuni se aplica la regimul contraventional rutier, adica pentru incasarea sumelor provenite din amenzi la bugetul Statului-palma-base-boc cu incalcarea unui drept garantat, ce daca s-ar fi continuat a se acorda ar fi condus in continuare la inlaturarea majoritatii sanctiunilor aplicate de organul competent.

Cum oricine poate fi amendat pe nedrept la un anumit moment, asteptam reactiile dumneavoastra si pe cele ale amicilor dumneavoastra intrucat, in curand, prin tot felul de ordonante Guvernul va inlatura practic recursul pentru toate contraventiile, dreptul ramanand la fel de inaccesibil românilor ca si spatiul schengen.

Sursa: www.contestatii.com

Related Articles

7 COMENTARII

  1. da, asa este…incet incet ni se taie drepturile chir si cele mai elementare. Sa nu poti face apel…???? E destul de nasol. am cateva procese castigate insa nu am ajuns niciodata la apel.

  2. daaaaa….nush unde o sa se ajunga….e un proces ca oricare altul….si asha garoii se cred mari Dumnezei pe pamant si arogantzi nu mai zic….oricat ai vrea sa fii de corect….daca conduci peste 150 km zilnic in orash tre sa vb la tel….etc….marele meu noroc e cu unul pe care l-am gasit si mi-a castigat vreo 4…..cu incredere apelati, daca aveti nevoie la http://www.contestatii.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- MetalShow 2022 -
- FII CALM LA VOLAN -
15,113FaniÎmi place
703CititoriConectați-vă
1,160AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole

- Partener Danny Ungur Racing -
- Partener – GT Auto Club Sportiv -

Parteneri Autostiri