spot_img

IRC. Preview Monte-Carlo – partea I

Raliul Intercontinental revine in prim plan cu o etapa de legenda. La putin peste doua luni dupa finisul in forta a sezonului 2010 in Cipru, IRC este gata sa sarbatoreasca cea de-a 5 editie cu o etapa legendara a raliurilor.

Raliul Monte-Carlo nu s-a definit doar prin istoria competitiilor de raliu ci prin intreaga istorie a motorsportului. La Monte-Carlo veneau piloti din toate cele 4 colturi ale Europei pentru a-si masura puterile si cunostintele in materie de curse.

Fiecare competitie ce se desfasoara aici este importanta, dar tot ce se intampla in acest an este si mai special, deoarece prima competitie organizata la Monte a avut loc in anul 1911, ceea ce inseamna ca anul acesta celebram 100 de ani de existenta a acestui raliu. De asemenea este a treia oara consecutiv cand etapa de deschidere a IRC se desfasoara aici, ea fiind considerara “bijuteria” calendarului competitional.

Organizatorul acestui eveniment, Automobile Club de Monaco, a pus la punct cateva actiuni speciale pentru a celebra aceasta editie cum ar fi: lista de start contine 120 de echipe si folosirea etapelor traditionale ale acestui raliu, cea mai importanta fiind speciala “Col de Turini”, care are loc vineri 21 ianuarie la adapostul intunericului.

Masinile S2000 de 300 CP, care se lupta pentru victorie, ar fi de neconceput in mintea celui care a castigat prima data acest raliu. Henri Rougier a castigat editia din 1911 la bordul unui Turcat-Mery care dezvolta 25 de cai putere.

Insa Henri ar putea recunoste cateva aspecte ale acestui raliu care au fost pastrate de-a lungul anilor, de exemplu suprafetele extrem de alunecoase acoperite de gheata si zapada sau spectatorii care sunt prezenti intr-un numar foarte mare pe fiecare speciala.

Acest eveniment a atras in fiecare an din ce in ce mai mult atentia constructorilor de masini, care se intrec in performanta si adaptabilitatea masinilor aliniate la start. Victoria la Monte-Carlo a devenit foarte importanta pentru constructori datorita mediatizarii puternice.

In 1960, evenimentul a fost castigat de catre Erik Carlsson, acesta fiind prima din cele doua victorii ale sale, la bordul unui Saab 96, surclasand adversari mult mai puternici cum ar fi Mercedes-Benz si altii.

Lucrurile care contau si conteaza sunt indemanarea pilotilor si inteligenta nu bugetul si caii putere. Cel mai bun exemplu este dominatia celor de la MINI in anii ’60, care au reusit sa doboare gigantii automobilismului acelei perioade.

“Nu era cea mai rapida masina cu care puteai escalada munte si totusi eram de neoprit” ne aminteste  Paddy Hopkirk, un celebru pilot de MINI Cooper.

La inceputul anilor ’70 aceasta etapa era dominata de “Il Drago”. Sandro Munari la bordul monstrului sacru LANCIA Stratos, care era propulsata de un motor Ferrari. Printre alte nume sonore care au castigat aceste eveniment se numara si Jean-Pierre Nicolas, actualul Director de dezvoltare a IRC, care a castigat in 1978, multiplul castigator Walter Rohrl (1980-1982-1983-1984), Carlos Sainz (1991-1995-1998),  castigatorul en-titre al Dakar-ului sau recentul multiplu campion mondial al WRC Sebastien Loeb (2003-2004-2005-2007-2008).

O schimbare importanta in istoria Raliului Monte-Carlo a avut loc in anul 2009, cand a intrat in calendarul caompetitional IRC. Acest lucru a fost o gura de aer proaspat pentru Monte si datorita implicarii active a televiziunii Eurosport, care mediatizeaza intens acest eveniment si transmite multe ore live din timpul competitiei.

Sebastien Ogier a fost castigatorul din acel an la Monte, la bordul unui Peugeot pus la dispozitie de echipa BFGoodrich Drivers. Acesta a fost urmat de Freddy Loix, podiumul fiind incheiat de Stephane Sarrazin. A fost o editie speciala deoarece constructorul francez Peugeot a acaparat tot podiumul. Tot in anul 2009 Skoda si-a facut aparitia in IRC cu modelul Fabia S2000.

In anul urmator, 2010, a avut loc un al debut important, acela al M-Sport Ford. Mikko Hirvonen a castigat etapa la bordul unui Ford Fiesta S2000, surclasand doi piloti Skoda, Juho Hanninen si Nicolas Vouilloz.

“Castigarea Raliului Monte-Carlo este un eveniment foarte important in cariera oricarui pilot. Nu esti constient de acest lucru decat in momentul in care esti pe podium cu trofeul in brate.” a declarat Mikko Hirvonen, la sfarsitul raliului.

Anul acesta pilotii au la dispozitie trei zile in care pot face cunostinta cu traseul de sambata 13 ianuarie pana luni 17 ianuarie, startul oficial fiind programat pentru miercuri 19 ianuarie.

In prima zi sunt programate 4 speciale in regiunile Ardeche Haute Loire incluzand si cele mai lungi speciale ale raliului, Le Moulinon-Antraigues de 36.87 Km si Burzet-St Martial de 41.06 Km. Aceste doua etape se introc in programul raliului dupa o absenta de mai multi ani.

Joi actiunea se va desfasura pe doua speciale muntoase, pe care se alearga de doua ori, separate de o oprire in parcul de service din orasul Valence. Ultima oprire in Valence este vineri de dimineata, urmata de speciala Montauban sur l’Ouveze, inainte de a se opri in parcul de asistenta pentru a se odihnii inainte de specialele nocturne din Alpii Maritimi.

Numele castigatorului il vom afla cel mai probabil sambata dimineata in jurul orei 1:30 (ora Romaniei). Gala de premiere urmand sa aiba loc sambta al ora 12:00 (ora Romaniei) la Place du Palais.

Va invitam sa ramaneti alaturi de auto24bv.ro si in zilele urmatoare pentru a putea vedea si cea de-a doua parte.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- FII CALM LA VOLAN -
15,347FaniÎmi place
703CititoriConectați-vă
1,380AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole

- Partener Danny Ungur Racing -
- Brașov Amanet Auto-spot_img

Parteneri Autostiri