Iniţial Raliul Aradului, etapa a 7-a din Campionatul Naţional de Raliuri, a strâns un număr record de participanţi, pe lista de înscrieri fiind nu mai putin de 72 de piloţi, dintre care 34 de piloţi din Ungaria. Dintre piloţii maghiari înscrişi, în afara piloţilor străini consacraţi, doar 12 echipaje maghiare au fost validate şi au luat startul. La momentului căruia, în fata Primariei Municipiului Arad, erau aliniate 48 de maşini, raliul fiind terminat de 29 de echipaje.
Competiţia a debutat cu super speciala de pe circuitul de karting Vegas International Kart unde peste 1500 de pasionaţi ai motorsportului din ţară au urmărit pe ploaie duelul combatanţilor. Pentru a mări gradul de dificultate si spectaculozitate, organizatorii i-au obligat pe concurenţi să-şi echipeze bolizii cu pneuri de macadam.
Proba specială s-a desfăşurat atât pe timp de zi cât şi de noapte – fapt ce nu a asigurat condiţii egale de concurs pentru echpaje. Locaţia a fost “în beznă”, nu dispune de un sistem de iluminare adecvat care să permită o vizualizare a traseului cât mai bună pentru specatori.
Pe circuit au concurat câte doua maşini, având startul diametral opus, trei tururi fiind afectate pentru a stabili timpii realizaţi.
Piloţii maghiari au conferit o pată de culoare acestei probe, determinarea acestora fiind maximă, iar spectacolul lor fiind recompensat de spectatori cu aplauze.
Am asistat la dueluri frumoase. Având un parcurs foarte bun, echipajul Tempesta – Pulpea a caştigat prima probă specială în duelul cu Szabo – Csegzy. Un duel frumos ne-au oferit şi Mihalache – Colceriu cu un parcurs curat şi Aur – Borbely care nu au făcut rabat de la spectacol, spre bucuria şi satisfacţia spectatorilor.
Printre echipajele aflate în luptă directă au fost Marisca – Itu şi Porcişteanu – Dobre, care s-au luptat cu aderanţa scăzută a gumelor pe asfalt. Echipajul Gîrtofan – Solomon s-a răsucit pe traseu fapt ce i-a costat zece secunde în încercarea de a reveni pe pistă de pe iarba udă. Keleti – Ponta au fost dezlănţuiţi şi au ocupat locul 1 la Grupa A, iar Banciu – Covaci şi Berari – Sandu au ocupat primele poziţii la Grupa H, respectiv Grupa K.
Sâmbătă, 18 septembrie, în ziua a doua a Raliului Aradului, au fost programate 10 probe speciale cu o lungime totală de aproape 113 kilometri.
Ploaia a făcut ca aderanţa să fie diferită, ehipajele s-au aruncat în luptă pe traseele selective şi lungi ae competiţiei.
PS 3 a fost oprită 15 minute după ce echipajul Năstase Bogdan – Popidan Alexandru au ieşit în decor. Din fericire au scăpat teferi. PS 6 a fost anulată din cauza unei maşini abandonate iar PS 9 a fost neutralizată, piloţii care au luat startul parcurgând proba în regim de legătură..
Tot pe PS 9 Raluca Magdas fotoreporter la Rallymax a fost la o zecime de secundă distanţă faţă de maşina lui “Gugu” Graef Gunthern; din “confruntarea” cu titratul pilot, nu fără emoţii, a fost imortalizată evoluţia echipajului. Un abandon nefericit a fost consemnat de echipajul Bogadan – Itu, fiind trădaţi de motorul nou al maşinii.
Gergo Szabo şi-a adjudecat victoria chiar de ziua lui. La Grupa A şirul de victorii al echipajului Edwin Keletti – Victor Ponta a fost întrerupt de Vlad Cosma – Dorca Florin care obţin prima victorie muncită şi meritată în acest sezon.
După o evoluţie constantă şi spectaculoasă, Viorel Ivan câştigă la Arad şi îşi adjudecă atât titlul naţional în cadrul Cupei Dacia Logan cât şi Trofeul pentru macadam, oferit de organizatorii Cupei Dacia. Bogdan Nastase si Alexandru Mirea au abandonat la Arad.
Ceremonia de premiere a avut loc seara la ora 22.30, în faţa Primăriei Arad.
Iată ce menţiuni au făcut câştigătorii la Conferinţa de presă:
Locul 1 – Gergo Szabo, câştigător Raliul Aradului: “A fost nevoie să se introducă cele trei probe noi pentru că doar cu două probe speciale nu se poate construi un raliu. A fost benefică introducerea celor trei probe noi. Desigur, am mulţi prieteni aicea. Îi aştept pe toţi la petrecere”.
Csegzy Levente: “Am avut ceva probleme, ne-am speriat puţin când am atins cu partea dreaptă. Strategia noastră a fost să mergem fără riscuri pe probele noi, pe celelalte le ştiam de anul trecut”.
Legat de cât de greu este să fi copilot, iată ce declara Bahor Bea: “Fac asta de aproximativ zece ani. Nu este greu pentru mine”.
“Acuzat” că l-ar ajuta pe Szabo să câştige titlul de campion Spitzmuller Csaba -locul 2 afirma: “Numai întâmplător nu a fost aşa. Deşi am alergat un sezon incomplet, a-şi dori la sfârşit să fiu pe podium. Trebuia să fim mai organizaţi şi să profităm de avantajul după primele trei probe speciale”.
Locul 3 – Vali Porcişteanu: “Sunt mulţumit de locul obţinut, nu foarte. Gergo şi Csaba au fost foarte rapizi şi din păcate nu am putut să mergem în acest ritm. Cred că am fost puţin cam lenţi pe zonele alunecoase, darn e bucurăm că am ajuns cu bine la final. Distanţa faţă de învingător este destul de mare. Nu ştiu ce va fi la Iaşi. Din păcate Bogdan a avut o problemă şi a trebuit să se retragă”.
Pe tot parcursul sfârşitului de săptămână bolizii au putut fi admiraţi în parcul închis organizat în parcarea de pe B-dul Revoluţiei pe tronsonul Primărie – str. Crişan.
Urmează Raliul Iaşiului 07 – 09 octombrie. Anul trecut pilotul Lucian Gârbacea senior a plătit tributul pasiunii, după ce în timpul PS 8 a pierdut controlul volanului şi s-a răsturnat.
A consemnat pentru auto24bv.ro: Dan Străuţi