Sărbătorim 60 de ani de influență italiană asupra designului Mazda

| 6 mai 2021 | 0 Comments
  • Noul documentar de 13 minute de pe YouTube „The Shape of time” despre crearea modelului MX-81 – primul model concept Mazda
  • Restaurarea modelului MX-81 din Torino recunoaște colaborarea de 60 de ani dintre Mazda și designul italian

Un nou documentar Mazda, „The Shape of Time”, este acum disponibil pentru vizionare pe YouTube în toată Europa. Comandat de Mazda Italia și produs de Lungta Film, documentarul de 13 minute spune povestea modelului futurist MX-81, primul prototip Mazda, la 40 de ani de la prezentarea sa la Salonul Auto de la Tokyo din 1981.

Un coupe mic, în formă de pană, proiectat de Marc Dechamps pentru compania Bertone din Torino, MX-81 a fost primul model Mazda care a avut simbolul MX (Mazda eXperimental) – un acronim destinat celor mai provocatoare mașini ale companiei, creând noi valori fără a fi limitat de convențional, indiferent de tipul vehiculului.

Majoritatea prototipurilor sunt distruse după ce sunt expuse dar, în 2019, Nobuhiro Yamamoto – dezvoltator de motoare rotative și managerul de program al modelului MX-5 de peste 40 de ani – a descoperit modelul MX-81 într-un depozit la sediul central Mazda din Hiroshima. Conceptul a fost livrat către Mazda Italia, unde a fost restaurat cu atenție la SuperStile din Torino sub coordonarea lui Flavio Gallizio. Finalizarea restaurării a fost sărbătorită printr-o reconstituire a celebrei ședinței foto a aceluiași model MX-81 în fața Catedralei din Milano, acum aproximativ 40 de ani.

Restaurarea a fost însoțită de noul documentar, care examinează istoria modelului MX-81 și locul său în relația dintre flerul design-ului italian și maiestria tehnologică japoneză; o colaborare care a început, aproape întâmplător, cu vreo 20 de ani înainte de nașterea primului prototip Mazda …

Design-ul italian se întâlnește cu tehnologia japoneză

În 1960, Hideyuki Miyakawa, un tânăr jurnalist auto, a călătorit în Italia și l-a întâlnit pe Giorgetto Giugiaro – care era deja șef de design la Bertone – la Salonul Auto de la Torino. De asemenea, și-a întâlnit viitoarea soție, Marisa Bassano, o interpretă japoneză-italiană care avea o pasiune pentru mașini. În timpul călătoriei de studiu a Marisei la Hiroshima, Miyakawa l-a întâlnit acolo pe președintele Mazda, Tsuneji Matsuda, în 1961, iar cei doi au discutat despre importanța designului în industria auto japoneză.

Înapoi la Torino, Hideyuki și Marisa au început să lucreze ca intermediari între legendarele studiouri italiene de design Bertone, Ghia și Pinifarina și producătorii japonezi de automobile. Colaborarea dintre Mazda și Bertone a creat atât modelul Mazda Familia, cât și Luce, proiectate de Giugiaro în anii 1960, și-au continuat chiar și după ce Giugiaro a început să lucreze pentru Ghia, de unde și crearea modelului MX-81 în 1981.

Simbolul MX –tânăr la 40 de ani

De atunci, simbolul MX a fost folosit de o mulțime de ori pentru o mare varietate de modele, concepte și mașini de curse Mazda. Când, în 2010, Ikuo Maeda, șef de design la Mazda (și fiul designerului Matasaburo Maeda, care lucrase cu italienii în epoca modelului Luce), a preluat sarcina de a regândi și standardiza designul brand-ului, colaborările anterioare ale companiei cu Giugiaro și Bertone erau în mintea acestuia.

Prin urmare, este de înțeles faptul că modelul MX-30, primul vehicul electric de serie al companiei, recunoaște forța legăturilor vechi de 60 de ani dintre designul Mazda și cel italian, purtând acronimul simbolic MX.

Credit foto: Marcello Fauci

Video: YouTube

Sursa si imagine: comunicat remis Autostiri.ro


Tags: , , , ,

Category: News, Prima pagina

Citește articolul precedent:
Hypercar-Ul Hybrid PEUGEOT 9X8: designul suprem

Mai mult decât o mașină de curse, PEUGEOT 9x8 este deja un vehicul emblematic, o revoluție tehnică și estetică, o...

Închide