Raliul Dakar 2020 – două simboluri ale Dakarului

| 2 ianuarie 2020 | 0 Comments

Când Raliul Dakar vizitează în premieră Peninsula Arabă, în perioada 5-17 ianuarie 2020, pe lista participanţilor vor figura două legende ale Dakarului cu modele MINI JCW Buggy şi un total de nouă maşini MINI.

Recordmanul competiţiei, Stéphane Peterhansel (Franţa), va căuta să obţină al 14-lea succes în Dakar, de data aceasta împreună cu navigatorul Paulo Fiuza (Portugalia). Dublu câştigător şi fost campion mondial de raliuri, Carlos Sainz (Spania), alături de navigatorul Lucas Cruz (Spania), se bazează tot pe versiunea dezvoltată a MINI JCW Buggy şi pe sprijinul X-raid, partenerul MINI Motorsport. Printre cei care vor lua starul în emblematicul raliu cu modele MINI JCW Rally, cu tracţiune integrală, se numără şi Jakub „Kuba” Przygonski (Polonia) şi navigatorul Timo Gottschalk (Germania), dar şi echipajul format din Orlando Terranova (Argentina) şi Bernardo „Ronnie” Graue (Argentina).

Raliul Dakar 2020 constă din 12 etape, cu un traseu de aproape 7.500 de kilometri de la Jeddah (Arabia Saudită) la Al-Quiddia (Arabia Saudită), dar care trece şi prin capitala saudită Riyadh, unde competitorii vor avea o zi de pauză. Aproape 5.000 de kilometri din traseu deşertic vor fi tronsoane cronometrate.

Peterhansel a câştigat 13 ediţii ale Dakarului – de şase ori la categoria moto şi de şapte ori pe cea a maşinilor. Succesele lui includ prima victorie comună pentru MINI şi X-raid cu MINI ALL4 Racing în 2012, dar şi apărarea cu succes a titlului în anul următor. Iniţial, el plănuia să participe la Raliul Dakar 2020 cu soţia sa, Andrea Peterhansel (Germania), în rol de navigator. Ea însăşi a fost un pilot de raliuri de succes în trecut, sub numele de domnişoară Mayer, şi a fost navigatorul soţului ei când cei doi au câştigat Cupa Mondial FIA de Raliuri Cross-Country în 2019. Cu toate acestea, ea a fost obligată să absenteze de la acest raliu din motive de sănătate. Locul său în cockpitul MINI JCW Buggy este luat de portughezul Fiuza. Sainz, care a triumfat de două ori în Campionatul Mondial de Raliuri înainte de a trece în competiţiile off-road, a obţinut victoria în Dakar în 2010 şi 2018.

Pentru Przygonski, câştigător al Cupei Mondiale FIA de Raliuri Cross-Country în 2018, acesta va fi primul Raliu Dakar alături de navigatorul german Gottschalk, care a câştigat competiţia în 2011. Przygonski şi Gottschalk concurează împreună din primăvara anului 2019 şi au terminat pe locul al doilea cu MINI JCW Rally, în spatele coechipierilor Terranova şi Graue în ediţia anterioară a Cupei Mondiale FIA de Baja Cross-Country.

Alte două MINI JCW Rally înscrise de echipa X-raid vor fi pilotate de echipajele Vladimir Vasilyev (Rusia) – Vitaly Yevtyekhov (Ucraina) şi de favoritul local Yasir Seaidan (Arabia Saudită), alături de navigatorul Alexey Kuzmich (Rusia). Aleksandr Dorosinsky (Rusia) şi Oleg Uperenko (Letonia) vor participa cu un MINI ALL4 Racing. În afara echipei X-raid, Denis Krotov (Rusia) – Dmitry Tsyro (Ucraina) şi Vaidotas Zala (Lituania) – Saulius Jurgelenas (Lituania) acordă încredere modelului MINI JCW Rally în Raliul Dakar 2020.

Declaraţii înaintea Raliului Dakar 2020:

Stéphane Peterhansel: ,,Categoric, suntem încântaţi că Raliul Dakar se desfăşoară în Arabia Saudită. Va fi o nouă provocare pentru toată lumea. Acum câteva săptămâni am experimentat peisaje noi şi trasee complet diferite, într-o mică Baja din jurul Riyadh. Au fost foarte rapide, dar frumoase. Abia aştept startul. Din păcate, nu pot participa la raliul împreună cu Andrea, aşa cum era planificat, dar îl ştiu pe Paulo Fiuza de foarte mult timp. Conform organizatorilor, navigaţia va fi foarte complicată şi va juca un rol important de această dată. După ultimele teste din Maroc, sunt foarte mulţumit de MINI JCW Buggy. Carlos şi cu mine suntem la acelaşi nivel şi sper ca amândoi să ne implicăm în disputa pentru victoria în Dakar.”

Carlos Sainz: ,,Sunt foarte motivat. Toate pregătirile au decurs conform planului. Sunt foarte încrezător în privinţa startului din 5 ianuarie, cu o ţară nouă şi cu provocări noi care ne aşteaptă. Sunt foarte încântat şi încrezător că acest raliu ne va oferi câteva surprize. Am îmbunătăţit maşina pe parcursul anului şi sper că Stéphane şi cu mine vor fi capabili să depăşim cele două provocări majore.”

Sven Quandt (director executiv X-raid): ,,După mulţi ani în America de Sud, raliul nu numai că va avea loc într-o regiune nouă în 2020, dar se va reîntoarce la originile sale. Probe speciale lungi, mulţi kilometri şi multe experienţe noi ne aşteaptă în Arabia Saudită. Va fi un Dakar dificil, în care sper ca modelelor noastre MINI să-şi poată demonstra fiabilitatea. În total avem nouă maşini MINI.

Obiectivul este să ajungem cu toate la final. Pentru a obţine mai mult de atât, întotdeauna ai nevoie de puţin noroc în Dakar – şi, desigur, o evoluţie rapidă şi curată. Carlos şi Stéphane sunt nu doar doi piloţi cu multă experienţă, dar şi foarte familiarizaţi cu MINI JCW Buggy. Prin urmare, ar trebui să fim bine pregătiţi să facem faţă provocărilor care ne aşteaptă. A

celaşi lucru este valabil şi pentru MINI JCW Buggy, pe care l-am dezvoltat şi testat continuu de-a lungul sezonului – chiar şi aşa, campionul de anul trecut, Nasser Al-Attiyah, rămâne favoritul principal. Aşteptăm cu nerăbdare o cursă interesantă, în care vom şti câştigătorul abia la final, pentru că şi ultima etapă este un test real.”

Pentru mai multe informaţii despre Dakar 2020, accesaţi site-ul organizatorilor.

Raliul Dakar 2020: participanţii MINI

Loc Pilot Co-Driver # MINI Team
Stéphane Peterhansel (Franţa) Paulo Fiuza (Portugalia) 302 MINI JCW Buggy Bahrain JCW X-raid Team
Carlos Sainz (Spania) Lucas Cruz (Spania) 305 MINI JCW Buggy Bahrain JCW X-raid Team
Jakub Przygonski (Polonia) Timo Gottschalk (Germania) 303 MINI JCW Rally Orlen X-raid Team
Orlando Terranova (Argentina) Bernardo Graue (Argentina) 308 MINI JCW Rally X-raid MINI JCW Team
Vladimir Vasilyev (Rusia) Vitaly Yevtyekhov (Ucraina) 317 MINI JCW Rally X-raid G-Energy
Yasir Seaidan (Arabia Saudită) Alexey Kuzmich (Rusia) 324 MINI JCW Rally Race World Team
Aleksandr Dorosinsky (Rusia) Oleg Uperenko (Letonia) 355 MINI ALL4 Racing X-raid MINI JCW Team
Vaidotas Zala (Lituania) Saulius Jurgelenas (Lituania) 319 MINI JCW Rally Agrorodeo
Denis Krotov (Rusia) Dmitry Tsyro (Ucraina) 323 MINI JCW Rally MSK Rally Team

Sursa si imagini: comunicat remis Autostiri.ro


Tags: , , , , , , , , ,

Category: Prima pagina, Rally

Citește articolul precedent:
Mihai Zamfir a concurat în acest weekend la prima etapă a sezonului 24H Series Championship 2021

Mihai zamfir a pilotat un Audi RS3 LMS DSG, alături de colegii săi aparținând echipei britanice Simpson Motorsport, alături de...

Închide