Raliul Dakar 2019: etapa 5, Tacna – Arequipa

| 12 ianuarie 2019 | 0 Comments

Stéphane Peterhansel se menţine pe locul al doilea în clasamentul general. Două MINI John Cooper Works Buggy în Top 10 al etapei. Roma, Haro şi MINI John Cooper Works Rally sunt pe locul al treilea la „general”

A cincea etapă a Raliului Dakar 2019 a readus echipajele MINI de la Tacna la Arequipa. Francezii Stéphane Peterhansel şi David Castera au trecut linia de sosire pe locul al patrulea, rezultat care le permite să rămână pe poziţia a doua a clasamentului general înaintea zilei de pauză.

Coechipierii lor, Cyril Despres şi Jean-Paul Cottret (ambii Franţa), au încheiat ziua pe poziţia a şasea. Carlos Sainz şi Lucas Cruz (ambii Spania) au ratat la limită o clasare în Top 10, după ce au avut doar al 11-lea timp al probei speciale. Pe de altă parte, ceaţa deasă a făcut ca etapa să fie oprită la CP3 pentru maşinile care au urmat. Rezultatul final al etapei urmează a fi anunţat.

Peterhansel şi Castera au fost implicaţi într-o dispută pentru poziţia de lideri aproape pe întreaga distanţă a etapei. Apoi, chiar înainte de sosire, o groapă de fesh-fesh i-a costat mult timp. „Am fost rapizi la începutul etapei, cu câteva zone de fesh-fesh”, a declarat Peterhansel, citat de autostiri.ro. „Dar am trecut cu bine de ele. Apoi au urmat secţiuni similare cu cele din WRC, care au fost mult mai distractive. Totul a mers bine până cu 30 km înainte de final, când am rămas blocaţi în fesh-fesh. Niciodată nu am văzut un asemenea fesh-fesh. Era ca o zăpadă fină şi m-am afundat chiar când să ies. Din fericite, Nani a reuşit să ne ajute.”

Despres şi Cottret au terminat pe locul al şaselea, dar nu au fost mulţumiţi de cum a decurs ziua pentru ei. „La început, am progresat bine pe plajă”, a explicat Despres, care acum este al şaselea în clasamentul general. „După aproximativ 100 de kilometri eram pe o secţiune pietroasă şi am lovit o piatră în acea zonă. Acest lucru a găurit conducta de frânare, aşa că a trebuit să ne oprim pentru reparaţii. Mai târziu, am avut ceva probleme cu sistemul de presiune a roţilor. Nici frânele nu funcţionau corespunzător. A fost un final nebunesc, cu pilotaj pe fesh-fesh prin ceaţă.”

Carlos şi Cruz au avut ghinion. „Rulam prin fesh-fesh şi brusc nu am mai văzut nimic”, a explicat Sainz. „A trebuit să pilotez foarte încet, dar tot am reuşit să ne împotmolim. Un Kamaz ne-a scos de acolo. Am avut mai multe probleme în timpul neutralizării, când am vrut să părăsesc asfaltul şi am rămas blocat într-o groapă mare. Kamaz ne-a scos încă o dată şi aceasta a însemnat că nu am luat startul la timp. A fost o zi de uitat.”

Joan Nani Roma şi Alex Haro (ambii Spania) au încheiat ziua pe locul al treilea. Jakub „Kuba” Przygonski (Polonia) şi Tom Colsoul (Belgia) au trecut linia de sosire pe poziţia a cincea. Boris Garafulic (Chile) şi Filipe Palmeiro (Portugalia) au încheiat Top 10, o clasare foarte bună pentru ei. Ceaţa care a oprit etapa la CP3 i-a afectat pe Yazeed Al-Rajhi (Arabia Saudită) şi Timo Gottschalk (Germania), care nu s-au bucurat de prea mult noroc în etapa-maraton.

Ziua a fost una bună pentru Roma şi Haro, chiar şi cu problemele avute. Vremea în special a făcut lucrurile dificile pentru pilotul MINI JCW Rally. „A fost o zi grea – mai grea decât ne-am aşteptat”, a spus Roma, citat de autostiri.ro. „A doua parte a etapei a fost extremă şi ar fi trebuit oprită mai devreme. Combinaţia de ceaţă şi fesh-fesh a însemnat că nu puteam vedea ceva. A fost foarte dificil. Am avut impact mare la start, ceea ce a cauzat o pană de cauciuc. După aceea, maşina nu a mai funcţionat la fel de bine. Dar suntem aici, chiar dacă suntem foarte obosiţi.” Roma şi Haro ocupă acum locul al treilea în clasamentul general.

Ceaţa a făcut viaţa grea şi pentru Przygonski şi Colsoul. „Această etapă nu a fost uşoară”, a spus tânărul polonez, ocupantul locului al patrulea la general. „A fost multă ceaţă, iar vizibilitatea era de sub 10 metri. Acest lucru a îngreunat şi navigaţia. Am avut noroc că nu am lovit nici o groapă. Sunt mulţumit că am ajuns aici.”

Astăzi este zi de pauză, iar echipajele se vor putea recupera după solicitarea din ultimele zile.

Raliul Dakar 2019: echipajele MINI după etapa 5

Loc Pilot Navigator # MINI Echipă Timp
2 Stéphane Peterhansel (Franţa) David Castera (Franţa) 304 MINI John Cooper Works Buggy X-raid MINI JCW Team 17h44:35 +24:42
3 Joan Roma (Spania) Alex Haro (Spania) 307 MINI John Cooper Works Rally X-raid MINI JCW Rally Team 17h54:26 +34:33
4 Jakub Przygonski (Polonia) Tom Colsoul (Belgia) 303 MINI John Cooper Works Rally Orlen X-raid Team 17h58:05 +38:12
6 Cyril Despres (Franţa) Jean Paul Cottret (Franţa) 308 MINI John Cooper Works Buggy X-raid MINI JCW Team 18h32:40 +1h12:47
9 Boris Garafulic (Chile) Filipe Palmeiro (Portugalia) 321 MINI John Cooper Works Rally X-raid MINI JCW Rally Team 19h38:13 +2h18:20
16 Carlos Sainz (Spania) Lucas Cruz (Spania) 300 MINI John Cooper Works Buggy X-raid MINI JCW Team 22h33:15 +5h13:22
TBD Yazeed Al-Rajhi (Arabia Saudită) Timo Gottschalk (Germania) 314 MINI John Cooper Works Rally X-raid MINI JCW Rally Team TBD

Sursa si imagini: comunicat transmis Autostiri.ro


Tags: , , , , , , ,

Category: Prima pagina, Rally

Citește articolul precedent:
Ciprian Daniel Lupu On Board la Trofeul TOTAL Brasov 2019

Bine v-am regăsit! De această dată, cu ajutorul Lui Ciprian Daniel Lupu vă oferim imagini din interiorul mașinii sale de...

Închide