Raliu de casă cu peripeții pentru ProRally Team Brașov

| 3 aprilie 2018 | 0 Comments

Într-un weekend de iarnă autentic, echipa vicecampioană ProRally Team a “alunecat” de pe podiumul primei etape a sezonului de automobilism sportiv, fiind cu patru puncte în minus la etapa de casă Tess Rally 2018.  Provocarea raliului a fost depășirea unor condiții meteo vitrege, tradiționale pentru competiția de sub poalele Tâmpei: de la zăpadă și polei, la temperaturi sub limita înghețului și nu în ultimul rând aderență variabilă de la viraj la viraj.

În prima zi de concurs, toate cele 6 echipaje au avut o evoluție de excepție. Dan Gîrtofan/Tudor Mârza (Skoda Fabia R5) au fost lideri absoluți în fața adversarilor de la clasa 2 după primele 4 speciale, Jean Tatu/Eugen Rotaru (Subaru Impreza) au încheiat ziua ca lideri ai clasei 11, iar Manu Mihalache/Jancsi Soos și Adrian Grigore/Vlad Terzi ocupau primele 2 locul din clasamentul provizoriu al clasei 3, amândoi pilotând câte un Mitsubishi Evo IX. În același timp, mezinii echipei Andrei Gîrtofan (Suzuki Swift) și Cristiana Oprea (Dacia Sandero) și-au consolidat alături de copiloții lor un precaut loc 5 în clasamentele cupelor monomarcă Suzuki și Dacia în cadrul cărora au punctat.

În ciuda acestui efort susținut al echipei, ziua 2 a debutat nefast, cu abandonul echipajului Dan Gîrtofan/Tudor Mârza și al lui Jean Tatu/Eugen Rotaru, amândoi rămânând suspendați în zăpadă după ce au ieșit în decor în zone fără spectatori pe faimoasa probă Babarunca.

Dan Gîrtofan: Toți membrii echipei au făcut o treabă foarte bună și s-a văzut că au dat totul pentru un rezultat important, dorindu-și să le aducă o bucurie în plus fanilor de acasă. Sper să-mi ierte greșeala și să aibă încredere că la Cluj vom fi mai buni și vom avea parte și de rezultatele pe care le așteptăm și pe care Brașovul le merită”.

Jean Tatu: “Am început prima zi în forță, am ales corect anvelopele și am mers tare. A doua zi am ieșit însă în decor chiar pe prima probă a zilei, Babarunca, unde cu ajutorul spectatorilor am repus mașina pe traseu. Din păcate, după alte 3 viraje am prins iar o porțiune de asfalt cu polei și am rămas suspendați în zăpadă, de data asta nemaifiind spectatori care să ne poată sări în ajutor.”

Totuși, evenimentele care au dus la clasarea la limită pe locul 4 în clasamentul echipelor au fost compensate de rezultatele foarte bune ale coechipierilor, ceea ce îi face pe brașoveni încrezători în șansele ProRally Team la titlul acestui sezon.

Andrei Gîrtofan și copilotul său Doru Vraja au abordat cu precauție primele probe speciale, însă consecvența și ritmul constant i-a ferit de incidente neplăcute și i-a adus la finalul raliului pe locul 4 în clasamentul juniorilor: “Pot spune că din anul 2015 de când particip la curse, Brașovul din acest an a fost cel mai complex și “schimbător” raliu la care am luat parte. În prima zi ne-am propus să mergem tare pentru lupta la vârf, dar după câteva viraje pe Drumul Poienii am realizat că riscăm prea mult, așa că am ales să mergem într-un ritm “safe”. La fel s-a întamplat și în a doua zi unde am avut o mulțime de momente “limita” pe probele regine Babarunca și Cheia.

Din păcate, nu am ales anvelopele potrivite astfel încât am mers pentru a ne îmbunătăți stilul de pilotaj pe zăpadă, gheață și ud și pentru a desluși mai bine tainele mașinii în asemenea condiții. Pe de alta parte, pe ultima probă, power stage ”Poiana la vale” pentru cunoscatori, am reușit să scoatem un timp foarte bun, ajungând la sosire cu al doilea timp din cadrul Cupei Suzuki. În clipa aceea am realizat că putem merge tare pe uscat și că trebuie să mai lucrăm la abordarea virajelor în cazul vremii nefavorabile.

Vreau să-i felicit încă o dată pe coechipierii noștrii care au mers foarte tare de la început – pe Manu pentru victoria obținută în cadrul clasei 3, dar și pe „fetele noastre” care s-au aflat până aproape de finalul raliului pe locul 3 în cadrul Cupei Dacia. Da, ați auzit bine, un echipaj feminin a luptat cot la cot cu toți piloții experimentați. Îmi pare nespus de rău pentru Jean și Giri care au pierdut pozițiile de lideri, dar asta nu trebuie decât să ne motiveze și să creștem ritmul pentru următoarea etapă, de la Cluj. Cu ocazia primei etape de anul acesta, ProRally Team a dovedit că are șanse pentru titlul de campioană, so we are ready to fight till the end!”

Cristiana Oprea și Diana Hațegan au surprins mai multe priviri ale competitorilor, după ce în ziua a doua de concurs au urcat pe locul 3 în clasamentul general al Cupei DACIA. Au avut un ritm susținut în ciuda câtorva incidente pe probe și au încheiat raliul pe locul 4 la Cupă, la doar 4 secunde de podium: “Pentru noi a fost un raliu nemaipomenit, de altfel cel mai bun rezultat de până acum, iar asta se datorează foarte mult Dianei cu care am lucrat foarte mult pe încredere și tehnică în acest weekend. Sincer, îmi pare rău că am fost atât de aproape de podium chiar la raliul de casă al Dianei, însă mă bucur enorm că mi-am demonstrat că pot într-adevăr să fac ce mi-am propus – să am un ritm bun și să lupt pentru primele locuri în Cupa DACIA. Cred că va fi un sezon foarte interesant!”

Manu Mihalache a încântat spectatorii de acasă și în final a adus puncte importante echipei, după ce el și Jancsi Soos au încheiat raliul pe locul I la clasa 3 și pe locul 4 la general: “Suntem foarte fericiți cu rezultatul obținut și ne bucurăm că am putut să le facem această bucurie fanilor de acasă, cărora le mulțumim că au îndurat frigul și zăpada pentru a veni să ne vadă pe probele speciale. Cred că ProRally Team este o echipă deosebită și avem toate șansele de partea noastră în acest an, așadar vom merge cât de bine putem pentru a aduce puncte importante în clasament și pentru a onora brașovenii care ne susțin!”

Adrian Grigore a terminat cu bine raliul, ocupând împreună cu copilotul Vlad Terzi treapta a treia pe podiumul clasei 3: “Am plecat la Brașov încrezători și am făcut o treabă foarte bună. Primul raliu cu clasare pe podium este un început bun.

Ziua de sâmbătă a fost ok și am ales cauciucurile potrivite pentru toate cele 5 probe. Ritmul a fost susținut și am terminat ziua pe 2 la clasa și cu clasare pe 6 la general la superspecială. Ziua de duminică a fost în schimb foarte dificilă, iar Babarunca la dus cred că a fost cea mai dificilă probă a mea de până acum. La întoarcere pe Babarunca am avut o reținere în a schimba pneurile tip Monte Carlo cu slickuri și nu am avut absolut deloc încredere. Aici am pierdut locul 2.

Acum ne pregătim pentru Cluj. Mă bucur ca fac parte din ProRally Team și cu siguranță vom face o figură frumoasă anul acesta.”

Echipa ProRally Team se pregătește acum pentru cea de-a doua etapă a Campionatului Național de Raliuri, care se va disputa pe 3-5 mai la Cluj. Brașovenii și-au adjudecat victoria la ediția din 2017 a Transilvania Rally, așadar echipajele se pregătesc cu atât mai motivate pentru a aduce aurul acasă. Activitatea echipei ProRally Team Brașov o puteți urmări pe pagina lor oficială de facebook.

Credit foto: Bogdan Barabas, Catalin Caciuc, RallyZoom.ro, Sebastian Liciu

Sursa: comunicat remis Autostiri.ro

 


Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Category: Prima pagina, Rally

Citește articolul precedent:
Surpriză pentru echipajul DTO Rally prezent la Raliul Clujului

Campionatul Național de Raliuri se mută în acest weekend în inima Transilvaniei, unde va avea loc Raliul Clujului, o cursă...

Închide