Pole position şi două clasări pe podium pentru BMW la Moscova

| 24 iulie 2017 | 0 Comments

Bruno Spengler a reuşit al 60-lea pole position BMW din istoria DTM. BMW M4 DTM a reuşit cel mai rapid tur în ambele sesiuni de calificări. Alţi trei piloţi au punctat pentru BMW Motorsport în etapa din Rusia

Cel de-al cincilea week-end de cursă DTM din acest an, desfăşurat pe Moscow Raceway, a fost cu multe provocări pentru BMW Motorsport. BMW M4 DTM a reuşit cel mai rapid tur în ambele sesiuni de calificări, doar că Marco Wittmann (sâmbătă) şi Tom Blomqvist (duminică) au pierdut prima poziţie pe grilă în urma unor penalizări. În cele din urmă, Bruno Spengler a fost cel care şi-a trecut în cont pole position – al 60-lea pentru BMW în istoria participărilor în DTM – pentru cursa a doua, iar canadianul şi Wittmann au adus alte două clasări pe podium pentru echipele lor.

Cursa 1, calificări: Marco Wittmann (Germania) a reuşit cel mai bun timp al sesiunii – 1:27,035 – cu Red Bull BMW M4 DTM şi a fost recompensat cu trei puncte în clasamentul piloţilor. Cu toate acestea, el nu a luat startul din pole position din cauza celui de-al treilea avertisment al sezonului, primit la Norisring (Germania), ceea ce i-a adus o penalizare de cinci locuri pe grilă pentru prima cursă de la Moscova.

Aceasta a făcut ca Augusto Farfus (Brazilia) să ducă Shell BMW M4 DTM un loc mai sus pe grilă, după ce înregistrase al patrulea timp al sesiunii, şi să fie cel mai bine clasat pilot BMW. Chiar în urma lui a fost Timo Glock (Germania), cu DEUTSCHE POST BMW M4 DTM, pe locul al patrulea. Tom Blomqvist (Marea Britanie, BMW Driving Experience M4 DTM) a fost al optulea.

Bruno Spengler (Canada, BMW Bank M4 DTM) şi Maxime Martin (Belgia, SAMSUNG BMW M4 DTM) au ocupat poziţiile a 11-a şi a 15-a, dar au avansat şi ei câte un loc după ce Loïc Duval (Franţa, Audi) a primit o penalizare.

Cursă: Într-un început de cursă turbulent, Augusto Farfus, Marco Wittmann şi Timo Glock au ocupat poziţiile a treia, a patra şi a cincea. În această parte a întrecerii, Glock a fost implicat într-un duel strâns cu Mattias Ekström (Suedia, Audi), ceea ce i-a adus un avertisment.

În turul al treilea, când Farfus a încercat să urce pe locul al doilea, el a intrat în contact cu Mike Rockenfeller (Germania, Audi) şi a fost scos de pe pistă. Shell BMW M4 DTM a avut de suferit în urma incidentului, astfel că Farfus a ajuns la coada plutonului după un pit stop timpuriu.

Maxime Martin şi Tom Blomqvist au coborât şi ei în clasament după trecerile pe la standuri. La finalul turului 11, Glock l-a depăşit pe Wittmann în disputa pentru locul al treilea. Campionul en titre şi-a recâştigat locul după fereastra de pit stopuri. Apoi, Wittmann a fost implicat într-un duel aprig cu Robert Wickens (Canada, Mercedes). Iniţial, el a fost depăşit de canadian, dar şi-a redobândit poziţia în partea finală a cursei.

Glock a încheiat al cincilea, Spengler a fost al 12-lea şi a ratat clasarea în puncte, la fel cum a fost şi pentru Martin, ocupantul locului al 16-lea. Farfus şi Blomqvist s-au retras din cursă ca urmare a pagubelor suferite de maşinile lor. Victoria i-a revenit lui René Rast, Audi.

Reacţii: Jens Marquardt (directorul BMW Motorsport): După o evoluţie bună, Marco Wittmann a încheiat pe podium. Este un rezultat fantastic după ce a fost cel mai rapid în calificări, dar a fost obligat să ia startul de pe poziţia a şasea ca urmare a penalizării primite după Norisring. Timo Glock a adus şi el puncte graţie locului al cincilea.

Per total, am fi putut obţine mai mult astăzi, dar manevrele agresive ale unora dintre adversari ne-au împiedicat să facem acest lucru. Comportamentului lui Mike Rockenfeller faţă de Augusto Farfus a fost departe de a fi unul sportiv. A distrus cursa lui Augusto, dar suntem mulţumiţi cu puncte acumulate la final.

Marco Wittmann (#11, Red Bull BMW M4 DTM – loc pe grilă: 6, loc în cursă: 3): De pe locul al şaselea pe grilă, cursa, ca ansamblu, a mers bine pentru mine. Mereu este plăcut să urc pe podium. Am reuşit un start bun, apoi am avut câteva dueluri tari cu Timo Glock şi Robert Wickens. Robert m-a depăşit şi a reuşit să se distanţeze.

Spre finalul cursei, ritmul meu s-a îmbunătăţit continuu şi am putut să gestionez bine şi uzura anvelopelor. Astfel am putut să mă apropii – şi să recâştig locul al treilea. Fără penalizarea pe grila de start, aş fi putut obţine mai mult, dar nu mai contează. Acum trecem la cursa următoare.

Cursa 2, calificări: La finalul sesiunii de 20 de minute, Bruno Spengler a obţinut, la comenzile BMW Bank M4 DTM, cel de-al 60-lea pole position din istoria participărilor BMW în DTM. Pilotul BMW Team RBM a parcursul turul de circuit în 1:26,579 şi a luat startul de pe prima poziţie a grilei pentru a 18-a oară în cariera sa în DTM. A fost primul său pole de la Norisring 2015. Tom Blomqvist a fost foarte ghinionist.

În fapt, el a fost cel care a stabilit cel mai bun timp al calificărilor, dar maşina lui nu a avut cantitatea necesară de benzină rămasă la finalul sesiunii. Acest lucru s-a tradus prin descalificarea britanicului, care a fost obligat să ia startul de pe ultimul loc.

Per total, piloţii BMW au avut o sesiune bună. Timo Glock, Marco Wittmann şi Maxime Martin au ocupat poziţiile a cincea, a şasea, respectiv a şaptea. Augusto Farfus a fost al 12-lea, dar a luat startul de pe locul al 11-lea după penalizarea lui Jamie Green (Marea Britanie, Audi).

Cursă: Bruno Spengler şi-a apărat locul la start şi a fost lider iniţial al cursei. În mijlocul plutonului, Maxime Martin a fost lovit de Loïc Duval (Audi) şi a coborât în clasament. Marco Wittmann şi Tom Blomqvist au efectuat pit stopul obligatoriu la finalul primului tur. După şase tururi, Martin a fost obligat să abandoneze după ce SAMSUNG BMW M4 DTM a avut o problemă cu frânele ca urmare a incidentului de la start, astfel că BMW M4 GTS DTM Safety Car a compactat plutonul.

La restart, Spengler a condus iniţial, dar a fost depăşit de Mattias Ekström (Audi) în turul 11. Wittmann şi Blomqvist erau bine clasaţi strategic după pit stopurile timpurii. Cu toate acestea, Nico Müller (Elveţia, Audi) i-a blocat pe piloţii care opriseră la început. Elveţianul nu a intrat la standuri decât spre finalul cursei, ceea ce a făcut ca plutonul să fie foarte compact în ultimele tururi.

A început o dispută aprigă pentru locurile pe podium, din care Spengler a obţinut, în cele din urmă, locul al treilea. Wittmann a încheiat al şaselea, după mai multe dueluri strânse, în timp ce Blomqvist a fost al şaptelea. Augusto Farfus şi Timo Glock au ocupat poziţiile a 11-a, respectiv a 13-a.

Reacţii:

Jens Marquardt (director BMW Motorsport): A fost o cursă grea în care, din nou, s-au petrecut multe. Dar fanii s-au bucurat de acţiune. Sunt mândru de băieţii noştri. Au luptat la maximum şi au fost piloţi desăvârşiţi. Din păcate, nu putem spune acelaşi lucru şi despre întregul pluton. În ciuda acestui fapt, am reuşit un podium graţie lui Bruno Spengler. A făcut o treabă bună şi a avut o evoluţie perfectă.

Îmi pare rău pentru Maxime Martin. Loïc Duval l-a împins de pe circuit, radiatorul s-a blocat, iar frânele s-au supraîncălzit. Când a intervenit Safety Car, am avut ghinion că două dintre maşinile noastre făcuseră deja pit stopul. Pentru Marco Wittmann a fost foarte frustrant pentru că nu a putut să-şi demonstreze întregul potenţial. Cu toate acestea, toţi sunt de aplaudat pentru cum au evoluat şi îl felicităm pe Maro Engel pentru victorie. Acum ne îndreptăm atenţia spre cele două curse de la Zandvoort.

Bruno Spengler (#7, BMW Bank BMW M4 DTM – loc pe grilă: 1, loc în cursă: 3): Am avut o maşină bună în calificări, aşa că le mulţumesc băieţilor pentru aceasta. Cursa a fost grea şi am avut ghinion cu intrarea safety car. Cu toate acestea, nu am suferit atât de mult pe cât am crezut iniţial. Cred că nici în condiţii normale nu am fi putut să câştigăm cursa. A fost o dispută aprinsă în ultimele tururi şi am încercat să ajung pe podium, ceea ce am şi reuşit.

Clasamente şi calendar.

Piloţi: 1. Mattias Ekström 113p; 2. René Rast 112p; 3. Lucas Auer 99p; 4. Jamie Green 87p; 5. Maxime Martin 78p; 6. Mike Rockenfeller 73p; 7. Marco Wittmann 72p; 8. Timo Glock 70p; 9. Bruno Spengler 61p; 10. Gary Paffett 61p; 11. Robert Wickens 58p; 12. Paul di Resta 53p; 13. Edoardo Mortara 41p; 14. Nico Müller 36p; 15. Maro Engel 29p; 16. Tom Blomqvist 21p; 17. Augusto Farfus 6p.

Echipe: 1. Audi Sport Team Rosberg 199p; 2. Audi Sport Team Abt Sportsline 149p; 3. BMW Team RBM 140p; 4. Mercedes-AMG Motorsport BWT 139p; 5. Mercedes-AMG Motorsport Mercedes me 119p; 6. BMW Team RMR 91p; 7. Mercedes-AMG Motorsport SILBERPFEIL Energy 82p; 8. BMW Team RMG 78p; 9. Audi Sport Team Phoenix 73p.

Constructori: 1. Audi 421p; 2. Mercedes 341p; 3. BMW 308p.

Următorul weekend este programat pentru Zandvoort, Olanda, pentru 18-20 august. Cursele sunt difuzate în România pe canalele DigiSport.

Sursa si imagini: comunicat remis Autostiri.ro


Tags: , , , , , , , , ,

Category: DTM, Prima pagina

Citește articolul precedent:
Volvo lansează versiuni noi ale modelelor S90 / V90 și tehnologie mild hybrid pentru întreaga gamă

Volvo Cars extinde în mod semnificativ numărul opțiunilor sale pentru propulsie mild hibrid de 48 de volți, făcând aceste opțiuni...

Închide