spot_img

Marco Wittmann câştigat a cincea cursă a sezonului DTM după ce a plecat de pe ultimul loc pe grilă

Tactică şi pilotaj de superclasă pentru Marco Wittmann (Germania) în prima cursă de la Misano (Italia). După o cursă de recuperare fantastică – el a luat startul de pe ultima poziţie a grilei ca urmare a unei probleme tehnice în calificări -, dublul campion DTM a reuşit să obţină al doilea succes al său din 2019. A fost a 35-a victorie pentru BMW de al revenirea mărcii în competiţie în 2012 şi al 25-lea triumf pentru BMW M4 DTM. Duminică a fost rândul lui Philipp Eng (Austria) să urce pe podium, care l-a capătul unei reveniri impresionante a terminat pe poziţia a doua.

Prima cursă: O problemă tehnică la modelul Schaeffler BMW M4 DTM l-a împiedicat pe dublul campion DTM să stabilească un tur cronometrat în calificări, astfel că a fost doar al 18-lea – ultimul – pe grila de start a primei curse. El a intrat la standuri pentru pit stopul obligatoriu la finalul primului tur, ceea ce s-a dovedit o mutare tactică inteligentă, care avea să-şi arate roadele după neutralizarea cu Safety Car. Odată ce toţi ceilalţi piloţi au trecut pe la boxe pentru schimbarea pneurilor, Wittmann a ajuns în fruntea cursei în turul 17. Din acel moment, el a controlat cursa cu autoritate şi a obţinut victoria.

În total, cinci BMW M4 DTM au încheiat în Top 10. Bruno Spengler (Canada) a fost al patrulea cu BMW Bank M4 DTM. Philipp Eng (ZF BMW M4 DTM) s-a clasat al şaptelea, în timp ce debutantul Sheldon van der Linde (Africa de Sud), care a fost cel mai bine clasat pilot BMW după calificări, a încheiat al nouălea. Timo Glock (Germania, JiVS BMW M4 DTM) a terminat prima cursă de la Misano pe poziţia a 10-a. Evoluţia lui Joel Eriksson (Suedia) s-a încheiat prematur, după doar două tururi, ca urmare a unei probleme tehnice cu modelul CATL BMW M4 DTM.

Declaraţii după cursa de sâmbătă:

Rudolf Dittrich (director general BMW Motorsport pentru dezvoltarea vehiculelor): „Am văzut o nouă cursă DTM palpitantă şi tensionată, cu numeroase dueluri chiar până la final. Din păcate, de data aceasta nu ne-am descurcat foarte bine în calificări. Prin urmare, ştiam că va fi o cursă dificilă. Acest lucru mă face şi mai fericit după victoria fantastică a lui Marco Wittmann şi a BMW Team RMG. Marco a trebuit să pornească de pe locul al 18-lea ca urmare a problemei tehnice din calificări. Am riscat cu strategia de a oprit atât de devreme, însă Marco s-a descurcat de minune cu pneurile. A avut grijă de anvelope. A fost o nouă performanţă extraordinară din partea lui Mega Marco şi a echipei lui.

De asemenea, aş vrea să-l felicit pe Bruno Spengler pentru locul al patrulea impresionant. Merita să termine pe podium. Din păcate, Philipp Eng, care a început cursa ca lider al campionatului, a fost prins într-un ambuteiaj la restart şi a pierdut multe locuri. Asemenea lui Timo Glock, s-a trezit blocat în mijlocul plutonului.

Sheldon van der Linde a demonstrat din nou că este rapid, fiind cel mai bine clasat pilot BMW după calificări, şi a fost implicat în numeroase dueluri pentru poziţie. Şi în această cursă a acumulat multă experienţă. Din păcate, cursa lui Joel Eriksson s-a încheiat prea devreme din cauza unei probleme tehnice. Este păcat pentru că părea capabil să se claseze în puncte.”

Marco Wittmann (#11 Schaeffler BMW M4 DTM, BMW Team RMG – calificări: locul 18, cursă: locul 1), citat de autostiri.ro: „Sunt foarte fericit. Ce cursă fantastică. Astăzi, în special după ghinionul din ambele curse de la Zolder, Zeiţa Fortuna a fost de partea noastră. Am fost foarte dezamăgit pentru că nu am putut stabili un tur cronometrat în calificări. A trebuit să riscăm mult, pentru că am luat startul de pe ultima poziţie a grilei. Am oprit devreme, fără să ştim sigur dacă am putea parcurge toată cursa cu un singur set de pneuri.

Ultimele cinci-şase tururi au fost critice, dar a funcţionat până la urmă şi am câştigat cursa. Este fantastic, în special pentru echipă, care a făcut tot ce a fost posibil pentru ca maşina să fie gata pentru cursă după calificări. Vreau să le mulţumesc tuturor: aţi făcut o treabă excelentă!”

Cursa a doua: Eng a luat startul de pe locul al nouălea, însă cursa impresionantă de recuperare şi gestiunea inteligentă a anvelopelor i-au permis să încheie al doilea cu modelul ZF BMW M4 DTM. A fost al treilea podium al lui Eng din acest an, dar şi al 290-lea din istoria curselor de turisme pentru BMW. În total, patru piloţi BMW au obţinut clasări în Top 10. Joel Eriksson a fost al şaselea cu CATL BMW M4 DTM, în timp ce Bruno Spengler a încheiat al optulea cu BMW Bank M4 DTM. Sheldon van der Linde (Shell BMW M4 DTM) l-a urmat în clasament, încheind zona bonificaţiilor.

Cursa de duminică a fost una specială atât pentru Wittmann, cât şi pentru Glock. Ambii piloţi au luat startul cu numărul 100 în DTM din carierele lor. Cei doi piloţi BMW şi-au făcut debutul în competiţia de turisme la etapa de deschidere a sezonului 2013 de la Hockenheim, iar de atunci au pilotat BMW M3 DTM şi BMW M4 DTM. Wittmann a obţinut 13 victorii, 12 pole positions şi două titluri DTM. Glock a reuşit cinci pole positions şi a fost de cinci ori pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. Cu toate acestea, cursa 100 s-a încheiat prematur pentru ambii piloţi. Wittmann a fost victima unei coliziuni în primul tur, incident pentru care nu a fost vinovat. O problemă tehnică l-a obligat pe Glock să abandoneze cu JiVS BMW M4 DTM.

Declaraţii după cursa de duminică:

Rudolf Dittrich (director general BMW Motorsport pentru dezvoltarea vehiculelor): „Per total, a fost un week-end cu suişuri şi coborâşuri. Categoric, punctul culminant a fost victoria lui Marco de sâmbătă, când a făcut o recuperare senzaţională de pe ultimul loc al grilei spre o victorie fantastică. Iar performanţa impresionantă a lui Philipp de duminică, cu câteva manevre de depăşire frumoase şi o gestiune bună a pneurilor, a fost o altă reclamă deosebită pentru DTM. Cu toate acestea, ne-am confruntat cu câteva probleme la Misano. În ambele sesiuni de calificări, performanţele noastre nu au fost cele ideale.

Mai mult, Wittmann şi Glock au fost obligaţi să abandoneze timpuriu din cursele lor centenare. Marco a fost acroşat fără motiv în faza iniţială a cursei. Timo a trebuit să revină la boxe cu o problemă tehnică. Ne-ar fi plăcut un final diferit pentru amândoi în cursele lor aniversare. Per total, am avut cinci maşini în puncte sâmbătă şi patru duminică. Este un rezultat respectabil. Felicitări lui Nico Müller şi celor de la Audi pentru victorie.”

Philipp Eng (#25 ZF BMW M4 DTM, BMW Team RMR – calificări: locul 9, cursă: locul 2): „Sunt foarte mândru de toată echipa. Nu există nici o garanţie că te poţi clasa al doilea când pleci de pe locul al nouălea. Prin urmare, sunt foarte fericit pentru rezultat. Am făcut totul corect. Privind retrospectiv, aş fi putut forţa un pic mai devreme, pentru că pneurile mele au fost în condiţii bune.

Apoi l-aş fi putut ataca pe Nico Müller. Cu toate acestea, probabil era prea departe în faţă. Trebuie să verificăm dacă sistemul DRS a funcţionat corect tot timpul. Altfel, era posibil să reuşim mai mult. Chiar şi aşa, per ansamblu sunt foarte fericit.”

Clasamente generale (etapa 3/9)

Piloţi: 1. René Rast 93p; 2. Philipp Eng 83p; 3. Nico Müller 76p; 4. Marco Wittmann 68p; 5. Mike Rockenfeller 51p; 6. Robin Frijns 45p; 7. Bruno Spengler 40p; 8. Loïc Duval 38p; 9. Joel Eriksson 28p; 10. Jamie Green 25p; 11. Sheldon Van der Linde 25p; 12. Timo Glock 21p; 13. Pietro Fittipaldi 13p; 14. Jonathan Aberdeen 13p; 15. Paul Di Resta 11p; 16. Jake Dennis 8p; 17. Ferdinand von Habsburg 2p; 18. Daniel Jucadella 2p.

Echipe: 1. Audi Sport Team Rosberg 128p; 2. Audi Sport Team Abt Sportsline 121p; 3. BMW Team RMG 108p; 4. BMW Team RMR 104p; 5. Audi Sport Team Phoenix 89p; 6. BMW Team RBM 53p; 7. R-Motorsport 1 19p; 8. WRT Team Audi Sport 16p; 9. R-Motorsport 2 4p.

Constructori: 1. Audi 340p; 2. BMW 263p; 3. Aston Martin 15p.

Cum vezi DTM 2019

Cursele din Deutsche Tourenwagen Masters pot fi urmărite live pe canalul YouTube oficial al competiţiei – transmisiunile sunt disponibile cu comentariu în engleză. De asemenea, sunt disponibile mai multe camere on-board live, dar şi transmisiuni live ale sesiunilor de calificări: https://www.youtube.com/user/DTMinternational.

Ce urmează

Următoarea etapă din Deutsche Tourenwagen Masters (DTM) va avea loc la 5-7 iulie, la Norisring (Germania).

Sursa si imagini: comunicat remis autostiri.ro

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- MetalShow 2022 -
- FII CALM LA VOLAN -
15,114FaniÎmi place
703CititoriConectați-vă
1,160AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole

- Partener Danny Ungur Racing -
- Partener – GT Auto Club Sportiv -

Parteneri Autostiri