Macadamul ieșean, o nouă provocare pentru echipajele Cupei Suzuki

| 4 septembrie 2019 | 0 Comments

Cu un sezon lung în Campionatul Național de Raliuri, în care sunt programate 8 curse, lupta pe probele speciale revine în septembrie pe macadam după o pauză de o lună și după 5 raliuri în care echipajele din Cupa Suzuki s-au luptat cu secundele.

Raliul Iașului se desfășoară în perioada 5-7 septembrie 2019 pe 10 probe speciale care însumează peste 132 de kilometri cronometrați pe care echipajele din Cupa Suzuki se vor duela de la egal la egal. Competiția debutează cu recunoașterile probelor speciale, ca mai apoi joi seară, începând cu ora 20:30 să aibă loc startul festiv, în fața Primăriei Iași, pe Str. Ștefan cel Mare. Testele oficiale ale cursei vor avea loc tot joi, în apropiere de localitatea Bârnova, acolo unde echipajele vor efectua ultimele reglaje între orele 16:15 – 18:45.

Vineri este cea mai lungă zi a raliului, când cei șapte piloți și șapte copiloți care concurează cu modelul Swift Sport vor parcurge 5 probe speciale în lungime totală de aproape 80 de kilometri: două treceri pe ”Cioca-Boca” și ”Mădârjac”, a doua fiind regina raliului, cu 24 de kilometri cronometrați.

Ca spectacolul să fie complet, prima zi de concurs programează și superspeciala din Iași, care va avea loc în spectaculoasa zonă ”Râpa Galbenă” din oraș, unde fanii se strâng în fiecare an în număr mare pentru a aplauda evoluția concurenților. Sâmbătă, echipajele vor ”alerga” pe alte 5 speciale: tehnica ”Păun”, spectaculoasa ”Dobrovăț”, care are parte de două săritori de urmărit de către fani, dar și încă o trecere pe ”Cioca-Boca”.

Șapte echipaje se află pe lista de înscrieri în Cupa Suzuki la Raliul Iașului 2019:

  1. Dănuț Budai & Lucian Budai
  2. Bogdan Vrabie & Levente Csegzy
  3. Bogdan Talașman & Andrei Mitrașcă
  4. Andrei Georgescu & Mihaela Balint
  5. David Tarța & Georgiana Gologan
  6. Alexandru Ardelean & Horațiu Baltador
  7. Ioan Zărug & Eugen Talpalariu.

Cu un ușor avans în fața urmăritorilor după victoria de la Raliul Sibiului, Dănuț Budai și Lucian Budai pleacă în cursa din Moldova cu una din primele șanse, fiind cunoscut faptul că cei doi sunt rapizi pe macadam. Cu un ritm excelent în 2018 și un loc secund în cadrul Cupei Suzuki, Bogdan Vrabie și Levente Csegzy își doresc să revină la forma care i-a consacrat în acest sezon și să se lupte, din nou, pentru victorie în Cupa Suzuki, după abandonul de la Harghita și rezultatul sub așteptări de la Sibiu.

În luptă directă pentru locul secund în clasamentul general provizoriu al Cupei Suzuki se află, pe lângă Vrabie/Csegzy, și echipajele Bogdan Talașman & Andrei Mitrașcă și debutanții Andrei Georgescu & Mihaela Balint. Mai puțin de 7 puncte despart cele trei echipaje înaintea startului în Raliul Iașului, lupta pe probele speciale anunțându-se strânsă. Talașman și Mitrașcă vor încerca să fie la fel de rapizi ca la Sibiu, când au ocupat locul secund, în timp ce Georgescu și Balint vor încerca să repete victoria din Raliul Harghitei.

După absența de la Raliul Sibiului, David Tarța și Georgiana Gologan revin pe probele speciale și în lupta pentru podiumul debutanților, în timp ce Alexandru Ardelean și Horațiu Baltador vor continua creșterea de ritm și viteză la a cincea etapă la care echipajul ia startul în acest sezon.

Pe lista de start a Raliului Iașului se află un echipaj care a mai concurat în cupa monomarcă în anii trecuți, dar care revine la bordul unui model Swift Sport cu ocazia macadamului ieșean: Ioan Zărug și Eugen Talpalariu. Cu patru echipaje cu șanse reale la victorie și cu o luptă strânsă cu punctele în fruntea clasamentului, se anunță o nouă cursă spectaculoasă în Cupa Suzuki pe macadamul din județul Iași.

Înaintea cursei din județul Iași, Dănuț Budai este pregătit pentru o nouă luptă strânsă: ”Raliul Iașului ne-a plăcut în fiecare an. Suntem pregătiți pentru o luptă frumoasă cu toți cei de la Cupa Suzuki. Ne dorim să mergem cât mai tare și să ne simțim bine pe probele din jurul Iașului. Multă baftă tuturor!”

Bogdan Vrabie se simte întotdeauna excelent pe probele speciale din Moldova: ”Raliul Iașului este raliul meu de suflet, cu probe complexe, de viteză, tehnice, înguste, late, cu multe capete de pod și săritori spectaculoase. De fiecare dată m-am simțit bine pe probele de la Iași și îmi doresc ca și în etapa aceasta să fie la fel. Noi ne dorim să ridicăm ritmul pe probe față de Sibiu și sperăm să reușim. Baftă tuturor colegilor!”

Andrei Mitrașcă este conștient că la Raliul Iașului va avea parte de o luptă serioasă pentru podium: ”Bătălia noastră cu Andrei și Mihaela continuă. Pentru noi este a șasea participare la Iași, așa că, cel puțin pe hârtie, avem un avantaj. Andrei însă a prins un curaj aproape nebunesc și, dacă va merge și la macadam așa cum a făcut-o în ultimele raliuri de asfalt, vom avea de tras foarte tare ca să nu ne lase în urmă,” a spus copilotul lui Bogdan Talașman.

După forma foarte bună pe care a arăta-o pe probele de asfalt, Andrei Georgescu speră la un rezultat la fel de bun si pe macadam: ”Mergem la Iași cu gândul de a mări ritmul și pe macadam, cu un obiectiv clar de a obține un nou podium în cadrul Cupei Suzuki. Sperăm ca vremea să țină cu noi și să fim susținuți de un număr cât mai mare de fani. ”

După absența de la Sibiu, Georgiana Gologan, copilotul lui David Tarța, a spus înaintea Raliului Iașului: “Prea lungă vacanța pentru noi. Din păcate, la Sibiu nu am putut participa, drept urmare, așteptarea raliului de la Iași a fost mult mai intensă. Pentru mine, raliul de la Iași este cu adevărat special și abia aștept să cunoască și David sentimentul pe care l-am avut eu acolo. Nu trebuie să uităm însă că este prima noastră experiența împreuna acolo, nici câte mai avem încă de învățat și cu atât mai mult pauza lungă avută. Una peste alta, abia așteptăm să ne apucăm de treabă, le urăm multă baftă colegilor și distracție maximă spectatorilor! “

Pentru Alexandru Ardelean și Horațiu Baltador, etapa din Moldova reprezintă o nouă ocazie pentru a progresa și a crește ritmul pe probele speciale: ”În continuare mai avem nevoie de mulți kilometri, de răbdare și antrenament pentru a reuși să ajungem la nivelul mult dorit. Raliul de la Iași este unul de viteză, dar și plin de capcane. Raliul acesta trebuie să ne concentrăm, să mergem tare și să ajungem pe podium,” a spus Alex înaintea startului.

Pentru Ioan Zărug și Eugen Talpalariu, Raliul Iașului este una din competițiile preferate, echipajul luând decizia de a concura cu un model Swift Sport pe macadamul din acest weekend: ”Raliul Iașului este un raliu care ne place foarte mult, vom încerca sa ne acomodam, din nou, cât mai repede cu mașina, ca până la final să avem un ritm din ce în ce mai bun,” a spus Ioan.

In 2019, partenerii Cupei Suzuki sunt: Suzuki Romania, Suzuki Hybrid, My-Suzuki.ro, ECSTAR, www.infinitagency.ro, Bucur Tuning, Sparco, Hankook, Protlum.

Credit foto: RallyZoom.ro

Sursa: comunicat remis Autostiri.ro


Tags: , , ,

Category: Prima pagina, Rally

Citește articolul precedent:
Mani Gyenes termină Dakar 2021 pe locul 2, la clasa Original Malle Moto

Ce înseamnă Maraton – La acestă clasă nu este permisă schimbarea motorului, precum și a altor câtorva componente de pe...

Închide