Jake Dennis încheie sezonul de adio pentru BMW i Andretti Motorsport în Formula E cu locul al treilea în clasamentul piloţilor

| 18 august 2021 | 0 Comments

Titlul mondial a fost atât de aproape, dar norocul l-a părăsit pe Jake Dennis (Marea Britanie) în timpul cursei de adio pentru BMW în Campionatul Mondial FIA Formula E ABB. În ciuda retragerii din finala sezonului la BMW i Berlin E-Prix presented by CBMM Niobium (Germania), el şi-a încheiat sezonul de debut în Formula E cu o clasare remarcabilă pe treapta a treia în clasamentul piloţilor. BMW i Andretti Motorsport încheie sezonul pe poziţia a şasea în ierarhia echipelor. Această cursă a marcat finalul implicării oficiale a BMW în Formula E după ce a înregistrat şapte victorii de cursă în trei ani ca echipă oficială şi şapte ani ca partener auto oficial. Cursa de casă de la Berlin a oferit BMW Group o scenă pentru a prezenta gama actuală de automobile complet electrice de producţie, ale căror transmisii au beneficiat în mod semnificativ de cunoştinţele acumulate în mediul competitiv al Formulei E.

Cursa 1: Dennis a dominat cele două sesiuni de antrenamente de vineri după-amiază şi sâmbătă dimineaţă, înregistrând cel mai bun timp în fiecare dintre acestea. Nu a reuşit să ajungă în Super Pole din prima grupă de calificări, dar a ocupat locul al optulea pe grilă şi o poziţie bună de start. Günther a început cursa de pe locul al zecelea.

Ambii piloţi BMW i Andretti Motorsport au coborât în clasament la început, înainte de a reveni în puncte printr-un pilotaj eficient şi o utilizare inteligentă a Attack Mode. Dennis a luptat pentru locul al treilea până la finalul manşei şi a fost încântat că a terminat pe poziţia a cincea, obţinând zece puncte. Victoria i-a revenit lui Lucas di Grassi (Brazilia, Audi).

Declaraţii după cursa 14 de la Berlin:

Roger Griffiths (director de echipă BMW i Andretti Motorsport): „Evenimentul de la Berlin a început foarte bine pentru noi, Jake demonstrând un ritm foarte puternic în ambele sesiuni de antrenamente. Din păcate, a fost surprins în turul său de calificare, ceea ce l-a costat o zecime şi jumătate şi un loc în Super Pole. Totuşi, am avut poziţii de start solide cu ambii piloţi. Am stat acolo în cursă, am folosit inteligent energia, pneurile şi Attack Mode. Ambii piloţi au făcut depăşiri bune atunci când au avut nevoie şi s-au apărat bine când a fost cazul. Rezultatul pentru Jake este locul al treilea în campionat. Maximilian a obţinut puncte importante pentru echipă.”

Jake Dennis (#27 BMW iFE.21, grilă: locul 8, cursă: locul 5): „Obiectivul meu înainte de cursă era să termin pe locul al cincilea, dar apoi am avut un început foarte prost şi am pierdut câteva poziţii. După aceea ne-am revenit, iar maşina s-a comportat foarte bine. Sincer, la final nu am mai avut ritmul necesar pentru a lupta pentru podiumul. A fi un debutant care intră în ultima cursă a sezonului la doar patru puncte în spatele liderului sună foarte bine. Sincer, este incredibil. Sunt atât de mândru dacă ceea ce am făcut aici la BMW i Andretti Motorsport. Mă voi bucura de cursă şi nu voi fi presat. Dacă eşuez, am avut totuşi un sezon uimitor împreună.”

Maximilian Günther (#28 BMW iFE.21, grilă: locul 10, cursă: locul 8): „Din păcate, am deteriorat nasul maşinii în primul viraj după start, ceea ce m-a făcut să pierd puţin teren. Cu toate acestea, ne-am pregătit bine cursa şi am controlat energia şi uzura anvelopelor. În cele din urmă, locul al optulea a fost cel mai bun pe care l-am fi putut obţine, cred. Aducerea ambelor maşini în puncte a fost foarte importantă pentru echipă.”

Cursa 2: Jake Dennis a început cea de-a 15-a cursă a sezonului de pe poziţia a noua pe grilă, la doar patru puncte de liderul clasamentului general. Cursa s-a terminat rapid pentru doi dintre rivalii săi la titlu, după o coliziune între Mitch Evans (Noua Zeelandă, Jaguar) şi Edoardo Mortara (Elveţia, Venturi). Acest lucru l-a pus pe Dennis într-o poziţie promiţătoare pentru restart, doar pentru ca blocarea punţii spate să-i spulbere ambiţiile de titlu mondial, după ce a lovit zidul de siguranţă şi a abandonat. Nyck de Vries (Olanda, Mercedes) a obţinut titlul, dar Dennis a reuşit să termine pe locul al treilea în clasamentul piloţilor – o performanţă remarcabilă în sezonul său de debut în Formula E.

Maximilian Günther (Germania) s-a clasat al 18-lea în calificări şi o strategie îndrăzneaţă pentru cursă nu a fost suficientă pentru a încheiat în puncte. A fost pe locul 15, încheind sezonul în poziţia a 16-a în clasamentul general. BMW i Andretti Motorsport şi-a încheiat ultimul sezon ca echipă de uzină BMW pe locul al şaselea în ierarhia echipelor.

Declaraţii după cursa 15 de la Berlin:

Roger Griffiths (director de echipă BMW i Andretti Motorsport): „Am intrat în această cursă finală cu şanse foarte mari de a câştiga Campionatul Mondial prin Jake. Şedinţele de antrenament s-au desfăşurat la fel de uşor ca ieri, apoi, în calificări, a ratat din nou Super Pole pentru doar câteva sutimi de secundă. Totuşi, el era într-o poziţie bună, având în spate majoritatea pretendenţilor la titlu. Apoi, la restart, după nefericita coliziune dintre Mitch Evans şi Edoardo Mortara, suspectăm o problemă tehnică la maşina lui Jake pe care încă trebuie să o analizăm. Puntea spate s-a blocat şi Jake a fost doar un pasager. În acel moment, speranţele sale la titlu s-au spulberat, dar i-am spus: «Probabil că ai avut un sezon destul de bun dacă eşti dezamăgit de locul al treilea în campionat». Dacă cineva ne-ar fi oferit această poziţie după primele două runde, i-am fi strâns mâna. Jake a făcut o treabă uimitoare în sezonul său de debut prin cele două victorii de cursă. Maximilian a mers în direcţia greşită cu setarea aleasă şi, din păcate, nu a avut o maşină cu adevărat competitivă în această cursă. Astăzi suntem dezamăgiţi, dar, odată ce toate se vor linişti, cred că putem fi foarte mândri de ceea ce am realizat împreună ca BMW şi Andretti Formula E şi de munca grea pe care toată lumea a depus-o pentru a ne duce în acest punct. Desigur, ne-ar fi plăcut să continuăm aşa, dar nu se mai poate. Suntem încântaţi de ceea ce ne aduce sezonul 8. Vă mulţumesc tuturor, nu doar echipei din prima linie, ci şi tuturor celor din fundal care au ajutat la realizarea acestui proiect. Mulţumesc foarte mult!”

Jake Dennis (#27 BMW iFE.21, grilă: locul 8, cursă: abandon): „Este păcat că lupta pentru titlu s-a încheiat aşa – nu numai pentru mine, ci şi pentru Mitch Evans şi Edoardo Mortara. Trei pretendenţi la titlu ies devreme din cursă. Am simţit că există o defecţiune tehnică în spate, dar nu ştiu încă ce s-a întâmplat exact. Pneurile spate au fost blocate complet înainte de a avea şansa să fac ceva. Este un final trist, dar cu toate acestea am avut un sezon incredibil şi doresc să le mulţumesc tuturor că au muncit atât de mult şi mi-au oferit şansa de a lupta pentru titlul mondial.”

Maximilian Günther (#28 BMW iFE.21, grilă: locul 18, cursă: locul 15): „Plecând de pe 18, obiectivul nostru a fost, desigur, să recuperăm cât mai mult posibil. Am ales o strategie îndrăzneaţă, dar, din păcate, aceasta nu a dat roade. Am făcut unele progrese la început şi am avut câteva dueluri bune, dar am observat de la început că nivelul de aderenţă nu era chiar acolo unde mi-aş fi dorit şi că am cam fost în afara ritmului. Am dat totul la sfârşit, dar, din păcate, fără să intru în puncte. Mi-aş fi dorit să fi reuşit asta pentru a termina altfel sezonul. Multe mulţumiri BMW pentru momentele minunate din Formula E. A fost o onoare pentru mine să fac parte din proiect timp de doi ani. Ne-am bucurat de multe momente grozave împreună ca BMW i Andretti Motorsport şi nu le voi uita niciodată.”

Rezumat: BMW i Andretti Motorsport în Formula E


BMW i Andretti Motorsport a concurat ca echipă oficială pentru prima dată în Sezonul 5 – şi a avut un început perfect. António Félix da Costa (Portugalia) a obţinut pole position şi a câştigat la debutul BMW iFE.18 la Diriyah (Arabia Saudită). De asemenea, Alexander Sims (Marea Britanie) a oferit echipei un început perfect de Sezon 6 în aceeaşi locaţie, înregistrând două pole positions şi o victorie cu BMW iFE.20. Apoi, Maximilian Günther (Germania) a avut două evoluţii spectaculoase la Santiago (Chile) şi la cursa de acasă de la Berlin. Sezonul 7 l-a adus pe Günther în poziţia de a obţine a treia victorie pentru BMW i Andretti Motorsport, cu BMW iFE.21, la New York City (SUA). Jake Dennis a ajuns pe prima treaptă a podiumului de două ori în sezonul său de debut în Formula E, la Valencia (Spania) şi la cursa de casă de la Londra (Marea Britanie). În trei sezoane împreună, BMW i şi Andretti Autosport au sărbătorit în total şapte victorii, cinci pole position şi 12 clasări pe podium.

Lecţii învăţate: Formula E ca TechLab pentru transmisiile de producţie BMW i


După şapte ani ca „partener oficial de automobile” pentru Formula E şi trei sezoane de echipă oficială, BMW Group se retrage din competiţie. Apariţia de adio a inclus o privire asupra BMW iX, BMW i4, MINI Cooper SE şi BMW CE 04 Scooter, care sunt vârful de lance al gamei actuale de vehicule complet electrice.

Din start, forţa din spatele implicării BMW i şi BMW Motorsport în Formula E a fost dezvoltarea tehnologiilor inovatoare în domeniul mobilităţii electrice, relevante şi pentru producţia de serie. Majoritatea oportunităţilor de transfer de tehnologie între motorsport şi producţie au fost epuizate în mare parte. O cantitate enormă de cunoştinţe acumulate a fost inclusă în a cincea generaţie de sisteme de propulsie electrice, care sunt deja pe şosele în BMW iX3 şi vor fi aplicate în continuare la BMW iX, BMW i4 şi alte modele de automobile complet electrice.

Exemple:

 • Software-ul de control în gama de înaltă tensiune, care controlează motorul electric după invertor, este utilizat în monopostul BMW Formula E, precum şi la actualele BMW i3, MINI Cooper SE, BMW iX3 şi viitoarele automobile GEN 5, inclusiv BMW iX şi BMW i4.
 • Cunoştinţele obţinute din managementul energetic extrem de complex din Formula E pot fi transferate şi automobilelor de serie atunci când se ia în considerare cantitatea de energie ce trebuie aplicată într-un anumit moment al ciclului de condus, pentru a genera eficienţă şi autonomie maximă.
 • Testele, cursele competitive şi dezvoltarea ulterioară a tehnologiilor şi materialelor de răcire extrem de eficiente din Formula E contribuie la o îmbunătăţire semnificativă a eficienţei energetice pentru motoarele de serie.
 • Densitatea puterii motorului electric, datorită designului foarte compact.
 • Dezvoltarea avansată a tehnologiei carburii de siliciu pentru generaţiile viitoare de invertoare.
 • Avantajele tehnologiei carburii de siliciu:
 • Eficienţă maximă prin MOSFETS (cu pierderi minime de comutare şi de dirijare şi un sistem eficient de răcire).
 • Densitate de putere gravimetrică ridicată.
 • Masă redusă datorită carcasei din kevlar.
 • Experienţa sporită cu transmisiile de mare putere în Formula E are ca rezultat dezvoltarea unui bandaj pentru rotor, care permite, de asemenea, turaţii sporite în serie.
 • Utilizarea optimizată a spaţiului construit în automobil datorită noilor cunoştinţe despre integrarea funcţională şi ambalarea transmisiei, inclusiv unităţile auxiliare.
 • Experienţă în manipularea şi funcţionarea nivelului de tensiune de 800V, inclusiv concepte de siguranţă.

Clasamente după etapa 15/15

Piloţi: 1. Nyck De Vries 99p; 2. Edoardo Mortara 92p; 3. Jack Dennis 91p; 4. Mitch Evans 90p; 5. Robin Frijns 89p; 6. Sam Bird 87p; 7. Lucas Di Grassi 87p; 8. António Félix Da Costa 86p; 9. Stoffel Vandoorne 82p; 10. Jean-Éric Vergne 80p; 11. Pascal Wehrlein 79p; 12. Alex Lynn 78p; 13. René Rast 78p; 14. Oliver Rowland 77p; 15. Nick Cassidy 76p; 16. Maximilian Guenther 66p; 17. André Lotterer 58p; 18. Norman Nato 54p; 19. Alexander Sims 54p; 20. Nico Mueller 30p; 21. Sébastien Buemi 20p; 22. Sérgio Sette Câmara 16p; 23. Oliver Turvey 13p; 24. Tom Blomqvist 6p; 25. Joel Eriksson 1p.

Echipe: 1. Mercedes-EQ Formula E Team 181p; 2. Jaguar Racing 177p; 3. DS TECHEETAH 166p; 4. Audi Sport ABT Schaeffler 165p; 5. Envision Virgin Racing 165p; 6. BMW i Andretti Motorsport 157p; 7. ROKiT Venturi Racing 146p; 8. TAG Heuer Porsche Formula E Team 137p; 9. Mahindra Racing 132p; 10. Nissan e.Dams 97p; 11. Dragon / Penske Autosport 47p; 12. NIO 333 FE Team 19p.

Sursa si imagini: comunicat remis autostiri.ro


Tags: , ,

Category: Formula E

Citește articolul precedent:
Interviu de debutant: Alexandru Andreoiu – „Eu doar puteam visa sa fiu la start peste ani si ani”

Debutantul interviului de astazi ne aduce o poveste interesanta despre pasiunea pentru motorsport in toate formele ei. Pilotul Alexandru Andreoiu...

Închide