De când au aparut pentru prima data, unitățile electronice din MotoGP au stârnit numeroase discuții în rândul fanilor, dar și în rândul unor piloți. Se spune că electronica ne privează de mare parte din spectacolul de care aveam parte în anii trecuți, în principal datorită faptului că aceasta controlează trenul spate, mai ales rotirea roții și uzura pneului. Astfel, MotoGP s-a transformat într-o competiție unde roata față face diferența, o competiție unde câștigă pilotul cu cea mai mare viteză pe viraj.
Aceste sisteme electronice sunt alcătuite dintr-o armată de senzori ce monitorizează starea motocicletei. GPS-ul monitorizeză cu precizie pozitia motocicletei pe circuit, giroscoapele ii monitoizeaza gradul de înclinare în fiecare moment, accelerometrele masoara forțele ce apar pe viraje, o gamă larga de senzori monitorizeaza motorul, viteza roților, poziția manetei de accelerație și mulți alți parametri.
Toate aceste date sunt trimise unitații centrale electronice (ECU) care transforma informațiile în engine mapping pentru a adapta comportamentul motorului și a modifica curba de cuplu după condițiile circuitului. Cel putin asa credeam până nu demult când la prezentarea de la începutul sezonului 2010, Masao Furusawa de la Yamaha ne-a descoperit că de fapt echipamentele electronice de pe motociclete fac niște simulări în timp real prezicând cum se va comporta motocicleta în urmatoarele tururi.
Unitatea ECU analizează datele primite de la senzori și dozeaza uzura cauciucului și tracțiunea pentru parcursul întregii curse. Astfel, sistemele electronice nu numai că dozează puterea și accelerația într-un anumit moment, ci și pregătesc motocicleta pentru ceea ce o să urmeze în următoarele tururi de circuit.
Nu se știe dacă se va renunța curând la traction control sau engine mapping în primul rând din motive de siguranță. Micile greșeli pe care la fac piloții câteodată sunt anulate de aceste aparate ducând la producerea din ce în ce mai puținor accidente.
Având în vedere viteza de crește a puterii de calcul, în ziua de azi, simulările facute de procesoarele motocicletelor din MotoGP vor fi din ce în ce mai complicate, analizând tot mai mulți factori și făcând simulări din ce în ce mai precise.
Din punct de vedere tehnologic, acesta este un lucru impresionant, însa dacă acest lucru va contribui la spectacolul de pe circuit, este o cu totul alta poveste.
Vlad Butica
Interesante datele. Ma bucur sa constat ca ati inceput sa acoperiti o gama de informatii diversificata.