Debut în Formula E: BMW iFE.18 şi echipa BMW i Andretti Motorsport au fost lansate la München

| 17 septembrie 2018 | 0 Comments

Scena este pregătită pentru monopostul şi echipa pe care BMW le va alinia în Campionatul FIA Formula E ABB odată cu Sezonul 5. BMW i Motorsport a prezentat noul BMW iFE.18 şi noua echipă BMW i Andretti Motorsport în clădirea Double Cone a BMW Welt din München (Germania).

Trenul de rulare a fost dezvoltat folosind competenţa aceloraşi ingineri care au creat pe cel pentru BMW i3. BMW i şi BMW Motorsport au lucrat împreună la proiectul Formula E, astfel uşurând transferul de tehnologie între dezvoltarea de serie şi motorsport, într-o formă fără precedent în această competiţie. Cele două monoposturi BMW iFE.18, care vor fi în acţiune pentru BMW i Andretti Motorsport în cursele Formulei E de pe mapamond începând cu luna decembrie, îi vor avea în cockpit pe piloţii oficiali BMW António Félix da Costa (Portugalia) şi Alexander Sims (Marea Britanie).

„Formula E este nu doar un campionat inovator şi spectaculos care s-a impus, în doar câţiva ani, ca una dintre competiţiile de top din lume, cu o abordare complet nouă faţă de dezvoltarea durabilă şi evenimente”, a declarat Klaus Fröhlich, membru al Consiliului de Administraţie al BMW AG şi responsabil pentru dezvoltare şi motorsport, în deschiderea lansării BMW iFE.18 în faţa reprezentanţilor presei, partenerilor şi altor invitaţi din lumea întreagă. „Pentru BMW, este şi laboratorul de teste perfect pentru dezvoltarea producţiei. Transferul de tehnologie între motorsport şi producţia de serie este intens.

Experienţa noastră din producţia de serie a adus beneficii pentru trenul de rulare al maşinii de curse. În acelaşi timp, informaţiile din Formula E ajung direct în dezvoltarea viitoarelor trenuri de rulare pentru producţia de serie. Prin urmare, aştept cu interes sezonul competiţional.”

Pieter Nota, membru al Consiliului de Administraţie al BMW AG şi responsabil pentru vânzări şi brand BMW, a explicat semnificaţia implicării în Formula E pentru marca BMW şi a declarat: „BMW înseamnă poziţie de lider în inovaţie. Suntem pionieri în ceea ce priveşte mobilitatea electrică. Încă de la început am fost convinşi de Formula E şi, în calitate de «Official Vehicle Partner», am fost implicaţi din start şi am contribuit activ la modelarea competiţiei. BMW i şi Formula E împărătăşesc aceleaşi valori: spirit de pionierat şi inovaţie”.

Pentru putere maximă în Formula E: trenul de rulare BMW i

În BMW iFE.18 se reunesc spiritul de pionierat, inovaţia şi competenţa tehnologică ale BMW Motorsport şi BMW i. Utilizarea cunoştinţelor şi experienţei inginerilor BMW i din producţia de serie a avut ca rezultat trenul de rulare al noului monopost Formula E. În parte, aceleaşi uzine de producţie sunt utilizate ca şi pentru BMW i3.

Colaborarea între departamentele de motorsport şi producţie de serie funcţionează ca un ciclu eficient. Concluziile din Formula E ajung direct în dezvoltarea viitoarelor trenuri de rulare de serie pentru următoarele modele BMW i.

„Competenţa BMW în BMW iFE.18 se află, în principal, în centrul maşinii – trenul de rulare”, a declarat directorul BMW Motorsport, Jens Marquardt. „Am spus inginerilor de producţie care au conceput motorul electric şi invertorul: «Uitaţi de toate consideraţiile pe care le-aţi avea de obicei în dezvoltare şi gândiţi-vă doar la performanţe, cea mai mare eficienţă şi cea mai mică masă.

Când am ajuns la acest punct, vă puteţi gândi cum să integraţi ulterior acest în producţia de serie». Inginerii BMW Motorsport au conceput puntea spate, inclusiv suspensia, şi au integrat trenul de rulare în partea spate a maşinii de curse. Cunoştinţele pe care le-am acumulat în acest mediu extrem de competitiv se întorc apoi în dezvoltarea producţiei. Aceasta reprezintă implementarea perfectă a motto-ului nostru: de pe circuit pe şosea.”

O perspectivă unică pentru cursele stradale. Designul BMW iFE.18 este definit de contextul urban al Formulei E

„Cursele din Formula E au loc pe circuite înguste din centrul oraşelor şi am descoperit că spectatorii văd, de obicei, maşinile din poziţii mai înalte şi mai apropiate de circuit decât în multe alte forme de motorsport”, a declarat Michael Scully, director de design BMW Motorsport, citat de autostiri.ro. „Am îmbrăţişat această constelaţie unică, iar vederea de deasupra este locul de unde am pornit: aceasta impune schema generală a designului BMW iFE.18.”

Emblematicele elemente alb-albastre ale logo-ului BMW logo formează baza pentru o compoziţie la scară îndrăzneaţă, structurând fiecare imagine importantă a BMW iFE.18. Secvenţa alternantă de culori şi forme contrastante oferă vizibilitate maximă la viteza de cursă şi face ca BMW iFE.18 să fie un BMW inconfundabil. Designul asimetric integrează şi elementul de cockpit negru mat nereflectorizant, întâlnit la designurile BMW M Motorsport din 2018.

Alternanţa de la albastru deschis în partea frontală a monopostului la albastru închis în spate sugerează dinamismul şi tranformarea: ambele teme sunt relevante în contextul mobilităţii electrice. O reţezea de linii interconectate albastre şi violet, simbolizează electricitatea care dă viaţă monopostului. „Sinapse” violet ocazionale se propagă la punctele de intersecţiei ale reţelei şi îşi cresc numărul în vecinătatea trenului de rulare BMW i.

Echipă experimentată, piloţi experimentaţi

Cele două monoposturi BMW iFE.18 vor fi înscrise de BMW i Andretti Motorsport, care îl va avea ca director de echipă pe Roger Griffiths (Marea Britanie). Griffiths şi echipa Andretti Autosport, deţinută de Michael Andretti (SUA), oferă echipei o bogată experienţă în Formula E. Echipa americană a concurat în fiecare cursă a campionatului din 2014 încoace.

„Abia aştept să văd BMW i Andretti Motorsport pe circuit în Sezonul 5. Cred că avem partenerii, personalul şi piloţii potriviţi pentru a concursa la cel mai înalt nivel în Formula E”, a declarat directorul executiv al Andretti Autosport, Michael Andretti, citat de autostiri.ro. „Toţi din cele două tabere au fost dedicaţi dezvoltării noului BMW iFE.18 şi aştept cu nerăbdare să-i văd în acţiune. Intrăm nu doar într-o nouă eră a Formulei E, ci şi a motorsportului ca ansamblu.”

Şi António Félix da Costa a fost protagonist al Formulei E încă din Sezonul 1 şi va pilota monopostul #28 BMW iFE.18 în sezonul următor. „Cunosc foarte bine Formula E şi am fost convins mereu că BMW va intra într-o zi în calitate de constructor. Acum, faptul că fac parte din echipă îmi oferă o motivaţie suplimentară”, a declarat Félix da Costa.

Alături de el se va afla Alexander Sims, cel care va pilota monopostul #27. Sims, asemenea lui Félix da Costa, şi-a demonstrat versatilitatea excepţională în calitate de pilot oficial BMW de-a lungul anilor şi a sărbătorit numeroase succese în modele BMW de competiţie. „Formula E a devenit rapid locul în care regăsim constructori şi piloţi de top. Sunt onorat că mi s-a încredinţat misiunea în această aventură nouă a colaborării cu BMW i Motorsport”, a declarat Sims.

Alături de parteneri puternici

O altă parte importantă a BMW i Andretti Motorsport o reprezintă partenerii care susţin proiectul. Partenerul principal al BMW i Motorsport este Magna. Furnizorul auto global pentru tehnologiile viitorului are un parteneriat de lungă durată cu BMW. Magna va utiliza platforma Formulei E ca un catalizator pentru cercetarea soluţiilor inovatoare pentru peisajul mobilităţii. Julius Baer, membru fondator al Formulei E, a fost parte a familiei BMW i Motorsport încă de la început.

Grupul bancar privat elveţian va extinde relaţia sa cu BMW alăturându-se echipei ca partener principal fondator. Noul partener principal al echipei este Einhell, producător de unelte electrice şi echipamente de grădină inovatoare şi durabile. Harman Kardon, partener îndelungat al BMW pentru soluţii audio premium, îşi va continua relaţia cu BMW i Motorsport ca partener oficial. PUMA este furnizor oficial.

Lansarea virtuală a BMW iFE.18

Fanii curselor din lumea întreagă au putut urmări live prezentarea noului monopost Formula E pe canalele social media ale BMW Motorsport. Parte a programului de scenă a fost un video de lansare de 2,8 secunde – exact timpul necesar pentru ca BMW iFE.18 să sprinteze de la 0 la 100 km/h. În timp ce versiunea scurtă a clipului fascinează prin viteza deosebită, mesajul complet se dezvăluie doar într-o versiune suplimentară, la viteză mult redusă.

La orele serii, BMW iFE.18 a participat la prima sa prezentare globală. Vineri, vizitatorii BMW Welt au putut fotografia noul monopost, în timp ce Sims şi Félix da Costa au fost prezenţi pentru a acorda autografe. Prezentat de un show fascinant de lumini şi lasere pe faţada de sticlă a BMW Welt, BMW iFE.18 a efectuat un tur virtual pe străzile din München, prin intermediul tehnologiei de cartografiere a mişcării.

În săptămânile următoare, acest show spectaculos va atrage atenţia locuitorilor din Oslo (Norvegia, 17 septembrie), Londra (Marea Britanie, 20 septembrie), New York (SUA, 24 septembrie), Detroit (SUA, 26 septembrie), Mexico City (Mexic, 29 septembrie) şi Hong Kong (China, 4 octombrie). Prima cursă reală pentru monopostul BMW iFE.18 şi BMW i Andretti Motorsport este programată la 15 decembrie 2018, la Ad Diriyah (Arabia Saudită).

Sursa si imagini: comunicat remis Autostiri.ro


Tags: , , , , ,

Category: Formula E, Prima pagina

Citește articolul precedent:
Premiul pentru Inovație CES® 2021 oferit sistemelor Bosch eBike: Premiu pentru computerul de bord Nyon

Pentru cea mai recentă soluție Connected Biking – computerul de bord multi-funcțional Nyon – Sistemele Bosch eBike au obținut „Premiul...

Închide