Cupa Suzuki: succes pe macadamul Raliului Moldovei pentru toate echipajele

| 20 iunie 2018 | 0 Comments

A patra etapă a Campionatului Național de Raliuri s-a desfășurat pe macadamul din județul Bacău, pe 17 probe speciale de viteză, dar în același timp cu secțiuni virajate și tehnice, în condiții alunecoase și dificile pentru concurenți. Șase echipaje s-au aliniat la start în Cupa Suzuki în Raliul Moldovei 2018, toate reușind din nou performanța de a ajunge la final – o primă jumătate de sezon excelentă pentru modelul Swift Sport, care nu a înregistrat niciun abandon tehnic și a dominat clasa 9.

Numărul mare de probe speciale, traseul de concurs alunecos din cauza ploilor, duritatea specialelor din ziua secundă și înșiruirea nesfârșită de viraje au fost provocări peste care cele șase echipaje din Cupa Suzuki au trecut cu succes. Înainte ca acțiunea să se desfășoare pe probele speciale, piloții și copiloții au luat parte la sesiunea de teste, unde au făcut ultimele setări la mașinile de concurs, dar și la startul festiv din centrul orașului Bacău, unde un public numeros a fost prezent pentru autografe, poze și discuții cu concurenții.

Prima zi de concurs s-a concentrat în zona Bacăului, Raul Badiu și Gabriel Lazăr având parte de un start excelent pe noroiul din pădurile de lângă oraș. Echipajul care este lider în Cupa Suzuki și-a adjudecat toate cele 9 probe speciale de vineri, cu un ritm incredibil pe probele speciale, mărindu-și constant avansul de la o specială la alta. Câștigătorul din 2017, Bogdan Vrabie, demonstrează de ce s-a impus la Bacău sezonul trecut și este al doilea pe aproape toate probele de vineri, fiind foarte rapid alături de Cosmin Diacu, copilotul său.

Radu Necula și Adrian Temeș pornesc în Raliul Moldovei cu un ritm bun, constant, pe care îl mențin pe toată durata primei zile de concurs și obțin constant timpi în top 3-ul clasamentului Cupei Suzuki, în timp ce pentru locul 4 se dă o luptă frumoasă între Vlad Miculici/Marcus Andreoiu și Cristi Timisică/Levente Csegzy. Miculici și Andreoiu sunt primii după prima buclă, dar Timisică și Csegzy cresc ritmul pe următoarele parcurgeri ale probelor de vineri și urcă pe locul 4 în clasamentul provizoriu, în care Andrei Brezoszki și Dariana Mateuț – Bogdan, singurii debutanți din Cupa Suzuki, ocupă poziția cu numărul 6.

A doua zi de concurs a programat alte 8 speciale în zona orașului Moinești, cu condiții diferite față de prima zi: probele au fost mult mai dure, mai casante, unde Swift-urile Sport și-au demonstrat fiabilitatea, rezistând fără probleme tehnice în condiții dificile.

Raul Badiu și Gabriel Lazăr continuă evoluția din prima zi în aceeași notă, cu un ritm rapid, care le asigură, astfel, victoria pe toate cele 17 speciale ale Raliului Moldovei. Situându-se destul de aproape de locul secund, Radu Necula și Adrian Temeș cresc viteza pe probele speciale și obțin al doilea timp în Cupa Suzuki pe multiple probe din ziua secundă, dar nu este suficient pentru a-i ajunge pe Bogdan Vrabie și Cosmin Diacu, care au un ritm constant în ziua secundă, astfel încât își mențin locul doi la finalul celor aproape 140 de kilometri cronometrați.

De menționat este și evoluția echipajului Cristi Timisică/Levente Csegzy, care sunt tot mai rapizi de la o probă la alta și obțin timpi de top 3 pe unele speciale din Moldova, totul în condițiile în care acesta a fost primul raliu de macadam pentru pilot cu modelul Swift Sport. Vlad Miculici și Marcus Andreoiu au parte de un ritm cu momente excelente și altele în care sunt mai lenți, reușind astfel să își conserve locul în clasamentul Cupei Suzuki și să încheie al treilea raliu în 2018 pentru pilotul clujean, în timp ce Andrei Brezoszki și Dariana Mateuț – Bogdan acumulează foarte multă experiență în condiții dificile pe macadamul din Moldova, unde echipajul debutant a dovedit maturitate și rapiditate pe speciale.

Astfel, Raliul Moldovei 2018 se încheie cu a patra victorie consecutivă în Cupa Suzuki pentru Raul Badiu și Gabriel Lazăr, echipajul reușind victoria și în cadrul clasei 9, dar și în clasamentul mașinilor cu tracțiune față. Bogdan Vrabie și Cosmin Diacu reușesc locul secund și ultima treaptă a podiumului în clasamentul mașinilor cu tracțiune față, în timp ce Radu Necula și Adrian Temeș ocupa locul 3 în cupa monomarcă la raliul din Moldova.

Din nou, toate cele trei echipaje de pe podiumul ocupa primele trei locuri în clasamentul clasei 9, în top-ul 6 al acestei categorii clasându-se 5 modele Swift Sport. Cristi Timisică și Levente Csegzy ocupă locul 4 în Cupa Suzuki și cel secund în clasamentul juniorilor, Vlad Miculici și Marcus Andreoiu termină pe poziția cu numărul 5, iar Andrei Brezoszki și Dariana Mateuț – Bogdan ocupa locul 6 în Cupă, dar și locul secund în clasamentul debutanților.

După 4 raliuri, Raul Badiu și Gabriel Lazăr sunt lideri în clasamentul provizoriu al Cupei Suzuki, urmați de Radu Necula & Adrian Temeș și Bogdan Vrabie & Cosmin Diacu pe podium, top-ul 5 fiind completat de Andrei Gîrtofan & Doru Vraja și Dănuț Budai & Lucian Budai. Cristi Timisică & Levente Csegzy, Andrei Brezoszki  & Dariana Mateuț – Bogdan, Vlad Miculici & Marcus Androiu, Dorin Costea & Horațiu Șerban – Voicu și Bogdan Talașman & Daniel Voinea completează clasamentul Cupei. După prezența alături de echipaje la Raliul Aradului, partenerul Cupei Suzuki, Stefanini, a continuat susținerea echipajelor și la Raliul Moldovei, acolo unde piloții și copiloții angrenați în luptă au oferit un spectacol frumos, urmărit intens de către fani.

Raul Badiu a declarat la finalul Raliului Moldovei: ”Prima zi a fost o încercare de mers cât mai rapid într-o baie de noroi, în special prima buclă, în timp ce a doua zi a reprezentat o cursă strategică printre bolovani, șleauri și obstacole. Mi-au placut ambele zile nemaipomenit de mult; chiar și după ce mi-am creat un avans liniștitor, am continuat să merg destul de repede, împins fiind de plăcerea de a pilota pe probele băcăuane. În final, evident că sunt foarte fericit fiindca am reușit să câștigăm și la Bacău unde am avut doua raliuri într-unul singur.

Mă bucur că am trecut de jumătatea campionatului cu un parcurs perfect, 4 din 4 victorii, parcurs pe care nu aveam cum să îl realizăm fără pregătirea ireproșabilă a mașinii de către echipa de asistență condusă de Iulică Niță, fără aportul partenerilor și al echipei DTO Tellur Rally Team și nu în ultimul rând, lui Gabriel Lazăr care de fiecare dată a livrat o dictare perfectă. Abordam și ultimele 3 etape din sezon cu același gând, victoria, pentru că în final dorim să terminăm alături de cei care ne susțin pe cea mai înaltă treaptă a podiumului.”

Pentru Bogdan Vrabie, etapa din Moldova a adus al doilea loc secund în Cupa Suzuki în 2018: ”Un raliu în care ne-am simțit bine, cu probe frumoase și mediatizat. Suntem multumiți de rezultat și așteptăm următoarea etapă.”

Adrian Temeș, copilotul lui Radu Necula, a povestit detalii despre evoluția echipajului #42 la Bacău: ”Startul nostru în Raliul Moldovei a fost marcat de o abordare mult prea prudentă a primelor probe speciale, stropite de o ploaie abundentă de vară, abordare care ne-a costat multe secunde, care au fost imposibil de recuperat până la final.

Felicităm adversarii noștri pentru evoluția lor și mulțumim organizatorilor pentru ospitalitatea de care au dat, încă odată, dovadă. Cu speranța că în sfârșit vom fi tratați cu obiectivitate și competent, ne vom revedea la Raliul Harghitei, unde suntem hotărâți să facem spectacol încă din prima proba.”

Pentru Cristi Timisică și copilotul său, Levente Csegzy, Raliul Moldovei a fost primul macadam cu Suzuki-ul: ”A fost primul macadam pentru noi cu Swift Sport – ne-am simțit foarte bine cu mașina, care ne-a oferit senzații plăcute, mai ales după ce am reușit să o setăm așa cum ne place. Raliul Moldovei a fost un raliu unde am învățat foarte multe, Cristi fiind foarte receptiv la toate sugestiile mele. Îi mulțumesc pe această cale că m-a ascultat și am reușit să creștem ritmul de la o probă la alta.

Per total, etapa a fost una frumoasă, cu probe speciale frumoase, bine organizată, dar cu un număr prea mic de spectatori, un mare plus fiind transmisia Live de pe TVR3. Mulțumesc partenerilor și echipei tehnice conduse de Iulian Niță, care a pregătit mașina exemplar, într-un mod profesionist.”

Vlad Miculici a pornit în cursă alături de Marcus Androiu și s-a luptat pentru locul 4 în prima zi de concurs: „Raliul Moldovei a fost o etapă destul de grea pentru mine, din motive mai mult personale decât sportive. Cu toate acestea, a fost un raliu interesant, cu probe care mi-au plăcut ca și configurație, însă putin cam dure pentru bugetul de care dispun în momentul acesta.

Din acest motiv, în a doua zi am ales un ritm care să-mi permită să am grijă de mașina, un eventual abandon ar fi pus sub semnul întrebării participarea la urmatoarea etapă. Felicitari colegilor, felicitari Suzuki Romania – toate mașinile înscrise au terminat cu brio traseul destul de casant – și mulțumim tuturor celor care au fost alaturi de noi. Ne vedem la Harghita!”

Dariana Mateuț – Bogdan, copilotul lui Andrei Brezoszki, este mulțumită de rezultatul de la Bacău: ”A fost al doilea nostru raliu pe macadam, cu câteva momente la limită de-a lungul raliului, dar ne bucurăm că am terminat pe podium, pe un mulțumitor loc 2 la debutanți și că am adunat ceva puncte la zestrea noastră din acest clasament. Vă așteptăm să ne susțineți și la următorea etapă, de la Harghita.”

Stefanini, partenerul Cupei Suzuki, este o companie braziliană cu peste 30 de ani de experiență în furnizarea de servicii IT la nivel mondial, de la externalizarea infrastructurii IT până la dezvoltarea aplicațiilor software. Aceasta are o prezență directă în 40 de țări, prin cele 73 de birouri din întreaga lume și are un portofoliu de peste 500 de clienți activi. Clienții vin din sectoare precum servicii financiare, industria prelucrătoare, telecomunicații, industria chimică, servicii, tehnologii, sectorul public și beneficiază de un set complet de servicii mature și profesionale, care acoperă întregul ciclu de viață al unei aplicații.


Tags: , ,

Category: Prima pagina, Rally

Citește articolul precedent:
80 de ani de la victoria BMW 328 la Mille Miglia, 8 decenii de poveşti

BMW 328 şi victoria de la Mille Miglia - o poveste de 8 decenii care a definit marca bavareză, cu...

Închide