spot_img

CES 2014: Kia, tehnologia viitorului in vehiculul de azi

Kia a prezentat conceptul UVO

Daca pana acum cativa ani prezenta marcilor auto la Consumer Electronics Show era destul de mica, constructorii si-au redefinit si adaptat strategia viitorului la prezent. Dezvoltarea fara precedent a tehnologiei, tendintele actuale nu au ramas indiferente pentru inginerii de la Kia. Actuala editie CES a reprezentat o buna oportunitate pentru constructorii de automobile de a-si prezenta tehnologiile implementate pe masinile de serie sau conceptele care vor sta la baza viitoarelor modele de uzina.

De-a lungul timpului, pe langa evolutia spectaculoasa a marcii coreene desantata in Europa prin uzina din Slovacia, Kia a cunoscut o imbunatatire sitematica si dinamica a calitatii, a designului dar si a solutiilor folosite. Vehiculul „Nascut in Asia” este o marca care sta din ce in ce mai bine si la capitolul sisteme de infotainment si telemetrie. De la porturile USB montate in masinile de serie care au permis ascultarea melodiilor de pe telefonul mobil sau de pe stick si pana la conceperea si adaptarea unor sisteme care folosesc sisteme de operare Windows sau Android, nu a fost decat un pas.

In prezent expozitia CES a fost un prilej bun pentru a prezenta in avanpremiera conceptul UVO. User-Centered Driver (UCD) presupune existenta unui ecran plat care proiecteaza informatii esentiale despre masina: viteza, instrumentele de navigatie GPS, informatiile despre trafic sau locatiile unde poate fi reincarcat automobilul, recunoasterea sistemelor de trafic, conform autoconception.com.

Ecranul are 18 inci si este insotit de unul TFT de 12,3 inci, care prezinta informatiile in format 3D, potrivit automobilemag.com. Inginerii de la Kia au adaptat si un sistem de incarcare wireless a dispozitivelor mobile.

Conceptul In-Vehicle Information (IVI) foloseste un sistem multi-display, dispus pe o consola centrala de 20 inci potrivit autoconception.co, care sincronizeaza computerul masinii cu tableta sau smartphone-ul, oferind servicii diverse, comunicare social media, asistenta la parcare si functia de receptor radio inteligent.
Sistemul permite comunicarea intre vehicule si intre autoturisme si elementele de infrastructura, avand si conectivitate wireless HD.  In acest fel alertele vizuale si auditive vor transmite informatii importante despre posibile coliziuni frontale, abateri de la banda de circulatie dar si date importante despre drum, cai de comunicatie, jonctiuni etc.
Si Kia nu se opreste aici. Pe panoul de bord din fata soferului pot fi descarcate inclusiv documente in format PDF. Sub acest panou, o camera video va urmareste miscarile mainilor urmand a le „traduce” in comenzi pentru sistemul de infotainment. O idee eleganta dar care nu are finetea unui control fizic.

Wireless HD dinamic (WiHD) permite conectivitatea intre diferite componente cu afisaj atat pentru locurile din fata cat si independent pentru locurile din spate. Daca conducatorul auto va fi preocupat de informatiile legate de drum, de consum sau starea vremii, pasagerii vor trai individual experienta noilor sisteme video-audio sau vor putea sa se conecteze in sistemul virtual.

Tehnologia UVO VR permite inclusiv recunoasterea vocala. Savurand confortul in masina puteti opta pentru folosirea comenzilor vocale iar sistemul va cauta melodia, clipul solicitat sau itinerariul dorit. Iar daca sunteti la volan si trebuie sa dati un mesaj nu va mai fi nevoie sa va distrageti atentia de la drum sau sa luati mainile de pe volan. UVO VR va prelua vocea dumneavoastra si va scrie mesajul spre destinatar.

Pentru a face cunostiinta cu noile tehnologii Kia, va invitam la volan:

Drum bun si numai bine.

Imagine: automobilemag.com, autoweek.com

Video: YouTube – Kia Motors Worldwide

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- FII CALM LA VOLAN -
15,333FaniÎmi place
703CititoriConectați-vă
1,460AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole

- Partener Danny Ungur Racing -
- Brașov Amanet Auto-spot_img

Parteneri Autostiri