British Touring Car Championship: BMW Seria 3 îşi extinde totalul de victorii cu o dublă impresionantă la Donington

| 30 aprilie 2019 | 0 Comments

BMW Seria 3 şi-a completat seria de succese din ediţia 2019 a British Touring Car Championship cu o performanţă spectaculoasă pe pista de la Donington Park, în urma căreia Colin Turkington a obţinut două victorii de cursă cu noua maşină.

Construit de partenerul tradiţional al BMW UK, West Surrey Racing, pe parcursul iernii, noul 330i M Sport a evoluat pentru prima dată pe pistă abia spre finalul lunii martie, dar s-a bucurat de un debut victorios pe circuit când fostul campion Andrew Jordan a obţinut victoria la Brands Hatch, la începutul acestei luni.

Aşa cum a fost cazul şi la Brands Hatch, maşina a fost rapidă din start în primul antrenament liber de la Donington, unde Jordan, pilot al BMW Pirtek Racing, a fost primul în condiţii de averse şi circuit ud, în timp ce campionul în exerciţiu, Turkington, a reuşit timp de Top 6 la comenzile uneia dintre maşinile înscrise de Team BMW.

Toate cele trei maşini au evoluat bine în cea de-a doua sesiune de antrenamente, derulată pe un asfalt în uscare, după care Turkington a obţinut pole position în calificări, prima reuşită de acest fel pentru noul Seria 3. Coechipierul Tom Oliphant a fost al nouălea pe o grilă de 30 de maşini, iar Jordan doar al 16-lea, având ghinion cu momentul steagurilor roşii care au afectat sesiunea.

Din pole position, Turkington a reuşit o evoluţie impresionantă la aprinderea luminilor verzi, care avea să se transforme în prima victorie a sezonului pentru el. El s-a menţinut în frunte şi după numeroasele neutralizări cu Safety Car care au compactat plutonul într-o primă manşă plină de evenimente.


În ciuda faptului că avea balast maxim pe maşină, povestea s-a repetat şi în cursa a doua, iar Turkington a putut să conducă de-a lungul întregii manşe şi să-şi dubleze într-o singură după-amiază totalul de victorii din stagiunea precedentă. Încă o dată, el a trecut cu bine peste numeroasele neutralizări şi a oferit a treia victorie pentru 330i M Sport.

Clasat al zecelea pe grila cursei a treia, ca urmare a răsturnării clasamentului, Colin a completat week-endul cu o clasare pe locul al nouălea, reuşită cu pneurile Dunlop de compoziţie mai dură, rezultat care îl aduce la doar cinci puncte de liderul campionatului.

Coechipierul de la Team BMW, Oliphant, s-a bucurat de un start bun al zilei de cursă, care l-a adus în Top 6 în turul de deschidere al primei manşe, după care a ajuns pe locul al patrulea ca urmare a primei intervenţii a Safety Car. Când Honda lui Sam Tordoff s-a răsucit pe pistă, Oliphant a trecut pe poziţia a treia şi a păstrat-o până la final, reuşind primul său podium în campionat.

Un alt podium părea posibil pentru Oliphant în cursa a doua, fiind pregătit să-l atace pe Ash Sutton pentru locul al doilea, dar a ieşit larg într-un viraj şi a coborât pe poziţia a cincea. Contactul din Redgate a făcut ca Oliphant să se răsucească pe circuit şi să coboare mult în clasament, până pe locul al 17-lea şi în afara punctelor – chiar dacă în ultima manşă a week-endului a recuperat bine şi a terminat al 13-lea.

Ziua de cursă s-a dovedit una de uitat cât mai rapid pentru câştigătorul de la Brands Hatch, după ce Jordan a fost prins într-un incident cu mai multe maşini la Old Hairpin, în chiar primul tur al manşei inaugurale.

După ce a câştigat mai multe locuri la start, modelul BMW al lui Jordan a fost trimis în tête-à-queue la trecerea prin virajul de dreapta de mare viteză, după care a fost lovit de două dintre maşinile din spate, suferind daune majore care l-au eliminat pe campionul din 2013 pentru tot restul zilei.

Dovedind rezistenţa modelului BMW, în ciuda caracterului considerabil al impactului direct asupra uşii pilotului, Jordan a putut ieşi singur din maşină, după care a fost dus la spital pentru verificări de precauţie, dar multiplul câştigător de curse va reveni în competiţie odată cu etapa de la Thruxton, la 18-19 mai.

Reacţii după etapa BTCC de la Donington:

Colin Turkington (Team BMW, #1 BMW 330i M Sports): „Ce start de sezon în comparaţie cu cel de anul trecut. A fost un week-end excelent. Ceea ce mă mulţumeşte cel mai mult este că am punctat bine în toate cele trei curse; nu este plăcut să ai două victorii şi un abandon, trebuie să punctezi bine de fiecare dată. Brands Hatch a fost un week-end dificil. Circumstanţele au fost împotriva noastră şi nu există sentiment mai plăcut decât cel oferit de victorie.

Anul trecut am câştigat o singură dată, iar acum îmi doream mai multe succese! Anul trecut au fost puncte şi constanţă, dar, ca de obicei, standardul este ridicat. Am mai văzut acest scenariu; poziţia pe pistă contează şi, dacă ajungi în faţă, ai jumătate de şansă. Am câştigat cursele prin gestionarea bine a perioadelor de neutralizare. Nu am cuvinte suficiente pentru echipă. Deja avem trei victorii cu noul BMW Seria 3 în acest sezon. Este un mare merit pentru întreaga echipă.”

Tom Oliphant (Team BMW, #15 BMW 330i M Sports): „Per total, a fost un week-end bun. AM reuşit primul meu podium şi sunt foarte mulţumit! A fost plăcut să ajung acolo pornind de pe locul al nouălea. Iau trofeul acasă, mai ales că este ceva nou pentru mine. După aceea a fost dificil şi am avut o a doua manşă foarte dificilă cu tot balastul ăla. Am crezut că suntem rapizi, iar Colin a dovedit acest lucru – nu am dus pneurile în temperatură pe cât de repede aş fi avut nevoie.

Să pleci de pe locul al 17-lea cu pneurile dure în cursa a treia este ori o manşă în care depăşeşti cât poţi, ori una destul de plictisitoare. A fost varianta a doua, dar am recuperat câteva locuri. Am avut trei starturi bune. Maşina se simte bine pe pneuri dure, ceea ce nu am încercat cu excepţia testului de la Thruxton. Am învăţat multe şi vom fi mai puternici!”

Andrew Jordan (BMW Pirtek Racing, #77 BMW 330i M Sports): „Cuşca de siguranţă a făcut ceea ce trebuia, iar meritele revin pe deplin WSR şi BMW care au construit o maşină foarte puternică. A fost un accident ghinionist şi frustrant, pentru că am fi avut o zi foarte bună. Ne-a costat multe puncte şi mă simt destul de rău.

Din fericite, nimic nu este rupt; doar câteva vânătăi pe partea stângă, care uneori sunt mai dureroase decât o fractură. Este un pic inconfortabil, dar ne reluăm campania BTCC la Thruxton.”

Video: YouTube

Imagine preluata de pe contul Andrew Jordan – Twitter

Sursa: comunicat remis Autostiri.ro


Tags: , , , , , ,

Category: Altele, Prima pagina

Citește articolul precedent:
Campionatul Național de Rally Raid: Baja Satu Mare

26 de echipaje își dispută trofeul Baja Satu Mare, 3 din Cehia, 6 din Ungaria și 17 din România.

Închide