Bogdan Vrabie și Levente Csegzy sunt campionii Cupei Suzuki 2019

| 24 octombrie 2019 | 0 Comments

Pe rând, începând cu luna mai, județele Argeș, Arad, Bacău, Harghita, Sibiu, Iași, Cluj și Brașov au fost gazdele Cupei Suzuki, de-a lungul a opt curse lungi și dificile în Campionatul Național de Raliuri. Cu etape pe asfalt sau macadam, pe vreme însorită sau ploioasă, cu rezultate de excepție sau abandonuri cu dezamăgiri, sezonul 2019 a fost unul plin în cupa monomarcă unde 10 echipaje au luat startul de-a lungul anului competițional pe modele Swift Sport.

Ultima competiție a sezonului s-a desfășurat la Brașov, pe probe speciale noi de macadam, acolo unde duritatea probei lungi, ,,Săcele”, complexitatea specialei ,,Glejărie” și surprizele de pe ,,Paltin” au reprezentat adevărate provocări pentru cele șapte echipaje care au luat startul în Cupa Suzuki.

Desigur, cea mai importantă luptă a fost cea pentru titlul cupei monomarcă, între echipajele Dănuț Budai/Lucian Budai și Bogdan Vrabie/Levente Csegzy, dar duelurile dintre celelalte echipaje nu erau de ignorat, cu surprize până la finalul cursei.

Pe prima probă specială, în lungime de 23 de kilometri, echipajul Budai începe cu o victorie și cu peste 15 secunde în fața echipajului Vrabie/Csegzy. Cei doi au fost urmați de Bogdan Talașman și Andrei Mitrașcă, care au obținut al treilea timp pe PS1. Pe a doua probă de vineri, cu o răsucire pentru Dănuț și Lucian, Bogdan și Levente obțin cel mai bun timp și reduc diferența în clasamentul provizoriu, ca mai apoi, cu un timp excelent pe superspeciala din zona Colina din Brașov, echipajul Vrabie/Csegzy ajunge la doar 3,5 secunde de lider.

Astfel, la finalul primei zile de concurs, Dănuț și Lucian Budai erau primii, urmați de Bogdan Vrabie și Levente Csegzy pe locul secund și Bogdan Talașman & Andrei Mitrașcă pe ultima treaptă a podiumului.

Ziua de sâmbătă începe cu un ritm nebunesc în Cupa Suzuki: echipajele Budai/Budai și Vrabie/Csegzy se luptă de la egal la egal și arată o viteză de invidiat, în timp ce Alex Ardelean și Horațiu Baltador ridică ritmul și reușesc al treilea timp pe probă, urcând pe podiumul provizoriu al cupei monomarcă.

A cincea probă a Tess Rally 2019 aduce și surpriza – Dănuț Budai și Lucian Budai abandonează cu probleme la cutia de viteze și predau conducerea lui Bogdan Vrabie și Levente Csegzy, care reduc ritmul pentru a-și conserva victoria. Astfel, Talașman și Mitrașcă obțin două victorii pe cele trei probe rămase de disputat, într-o luptă frumoasă cu Ardelean și Baltador pentru locul secund.

La finalul Tess Rally, Bogdan Vrabie și Levente Csegzy se impun cu un avans de peste trei minute și își adjudecă titlul Cupei Suzuki 2019, după ce în 2018 au ocupat locul al treilea. Alex Ardelean și Horațiu Baltador se află la al doilea podium consecutiv și încheie cursa brașoveană pe locul secund, în timp ce Bogdan Talașman și Andrei Mitrașcă se află pe trei la finalul celor opt probe speciale.

Cu un parcurs constant și cu timpi buni pe probele constante, David Tarța și Georgiana Gologan încheie Tess Rally pe locul al patrulea, Ioan Zărug și Eugen Talpalariu pe cinci, în timp ce Sergiu Dinulescu și Gabriel Găină sunt pe șase. Podiumul clasei RC5 a fost format exclusiv din mașini Suzuki Swift Sport la Tess Rally, cu Vrabie și Csegy câștigători, urmați de echipajele Ardelean/Baltador și Talașman/Mitrașcă.

La finalul sezonului, 2019, clasamentul general al Cupei Suzuki arată în felul următor:

  1. Bogdan Vrabie & Levente Csegzy
  2. Dănuț Budai & Lucian Budai
  3. Bogdan Talașman & Andrei Mitrașcă
  4. Alexandru Ardelean & Horațiu Baltador
  5. Andrei Georgescu & Mihaela Balint/Gabriel Lazăr
  6. David Tarța & Georgiana Gologan
  7. Ioan Zărug & Eugen Talpalariu
  8. Sergiu Dinulescu & Gabriel Găină/Alexandru Giușcă
  9. Andrei Brezoszki & Alexandru Șimon
  10. Rareș Dranca & Andrei Brezoszki

În cadrul clasei RC5, Bogdan Vrabie și Levente Csegzy se află pe locul secund la finalul celor opt raliuri din 2019, în timp ce Dănuț Budai și Lucian Budai ocupă ultima treaptă a podiumului, urmați de alte două echipaje din Cupa Suzuki pe patru și cinci: Bogdan Talașman/Andrei Mitrașcă și Alex Ardelean/Horațiu Baltador.

În clasamentul debutanților, campion este Andrei Georgescu, pilotul care s-a luptat pentru titlu în cupa monomarcă, în timp ce Dănuț Budai a ocupat ultima treaptă a podiumului în clasamentul juniorilor.

Campion al Cupei Suzuki în 2019, Bogdan Vrabie a declarat la finalul cursei de la Brașov: ,,Tess Rally 2019 a fost pentru noi un raliu frumos pentru că ne-am atins obiectivele. Însă  a fost greu să ajungem acolo, deoarece am avut mici probleme încă de la prima probă specială.

Am obținut acest rezultat după ce am luptat noi cu noi, să ne îmbunătățim timpii și să avem un ritm din ce în ce mai bun  pe fiecare probă de-a lungul întregului sezon și nu pentru că am profitat de abandonul lui Dănuț, de care ne pare rău, pentru că ar fi fost și mai intens ca lupta dintre noi să fie până la ultimul CO. Dar așa e în motorsport. Felicitări tuturor și mulțumesc celor care ne-au sustinut!”

Alex Ardelean, pilotul care a ocupat locul secund și care a luat startul alături de Horațiu Baltador, a declarat la finalul Tess Rally: ,,A fost un raliu cu probe superbe, tehnice și de viteză. Suntem siguri ca în 2020 o să venim mult mai pregătiți și o să putem merge din nou tare și să avem rezultate de top. Mai avem mult de lucru, iar în pauza dintre sezoane o să facem pregătiri până la începerea campionatului.”

Bogdan Talașman, locul al treilea în Tess Rally și ocupantul podiumului la finalul anului, a spus: ,,Ultima etapă a acestui an ne-a adus, din nou, un loc pe podium. Am încheiat un an bun, în care am parcurs toate probele speciale, fără probleme tehnice majore și fără incursiuni în decor. Vreau să felicit adversarii pentru viteza pe probe și pentru tenacitatea cu care au luptat până în ultima probă specială. Urmează o scurtă vacanță, după care începem pregătirile pentru sezonul 2020.”

Dănuț Budai, cu un abandon în Tess Rally 2019, dar cu locul secund în Cupa Suzuki la finalul sezonului, a declarat: ,,Suntem mulțumiți de ritmul pe care l-am avut pe parcursul raliului până să apară problema la cutia de viteze. Suntem supărați că nu am putut să ducem lupta până la final. Mulțumim tuturor colaboratorilor, prietenilor și hunedorenilor pentru sprijinul acordat. Felicitări campionilor! Să ne vedem cu bine în 2020!”

Cu trei raliuri la care a luat startul în Cupa Suzuki în 2019, Ioan Zărug a spus: ”La final de campionat privim optimiști la viitorul an competițional, în care avem speranța că vom lua startul la mai mult de 3 etape. Referitor la ultima etapă, Tess Rally, putem spune că a fost una spectaculoasă, complexă și solicitantă. Ne bucurăm că am ajuns în parcul închis de la final. Felicitări câștigătorilor și tuturor participanților. Nu în ultimul rând, felicitări Călin Bucur! Un an bun tuturor!”

In 2019, partenerii Cupei Suzuki sunt: Suzuki Romania, Suzuki Hybrid, My-Suzuki.ro, ECSTAR, www.infinitagency.ro, Bucur Tuning, Sparco, Hankook, Protlum.

Credit foto: RallyZoom.ro

Sursa: comunicat remis Autostiri.ro


Tags: , , ,

Category: Prima pagina, Rally

Citește articolul precedent:
2021 – un an cu speranță și obiective importante pentru Napoca Rally Academy

Echipa va avea șase echipaje la start în 2021 Winter Rally Covasna, desfășurat în perioada 19-21 februarie, va fi un...

Închide