spot_img

Automobilul electric. Moft sau deziderat? Partea a III -a

Ieri un cititor mă întreba ce urmăresc cu acest documentar. Răspunsul meu a fost: “Să aflu părerile voastre. Eu vă expun un şir de evenimente, voi comentaţi.” Nemulţumit de un ”răspuns în doi peri” mi-a sugerat să fiu mai concret. Să vedem dacă voi reuşi.

Pe 18 decembrie 1898, contele Gaston de Chasseloup-Laubat a stabilit oficial primul record de viteză, pe pământ, în Acheres Park, lângă Paris. Viteza maximă atinsă a fost de 63.1 km/h, şi s-a realziat cu automobilul Jeantaud, propulsat de un motor electric cu baterii alcaline. La acea dată contele era “cel mai rapid om de pe Pământ”, conform declaraţiei sale.

Din documentele de arhivă se presupune faptul că automobilul Jeantaud a fost primul din lume a cărui direcţie era controlată de volan, în locul manetelor. Oficial manetele de direcţie au fost schimbate cu volanul în anul 1900.

Un belgian, Camille Jenatzy poreclit Diavolul Roşu, nu a ezitat să-şi construiască propriul autovehicul propulsat de un motor electric. Chiar dacă în acei ani nimeni nu se gândea la coeficientul aerodinamic, forma acestui autovehicul era cea a unui trabuc. Ingenios belgianul.

În anul 1899, pe acelaşi drum şi în aceleaşi condiţii, după dueluri succesive între francez şi belgian, şansa i-a surâs celui de-al doilea. Camille Jenatzy avea să stabilească un record de viteză uluitor pentru acele vremuri: 105.88km/h, devenind şi primul pilot care a spart bariera celor 100km/h. Un record de viteză obţinut cu o maşină propulsată de un motor electric.

În 1980 inginerul englez Douglas Lambert a făcut o replică a “trabucului belgian” după nişte desene descoperite într-o librărie franceză. La fel ca predecesorul său, în replică, englezul a reuşit să atingă viteza de 100km/h.

Prin 1890, Nikola Tesla revoluţiona tehnica cu invenţiile sale: telecomanda prin unde radio, motorul electric cu inducţie, radiotelegrafia, lămpile fluorescente şi în special curentul electric alternativ şi transmiterea de energie prin atmosferă, fără cablu.

În 1892 Tesla spunea: „Energia electrică este prezentă peste tot în cantităţi nelimitate şi poate conduce toate maşinile din lume fără a fi nevoie de cărbune, petrol sau gaze …”.

În 1931, pe străzile oraşului Buffalo din nordul statului New York, putea fi zărită berlina Pierce Arrow, ce ieşea în evidenţă prin faptul că se deplasa fără zgomot şi fără vreo dâra de fum eşapat. Rod al inventatorului Nikola Tesla, cu sprijin financiar din partea companiei electrice General Electric şi firmei de automobile „Pierce Erow” Tesla a reuşit pentru moment să demonstreze capacităţile tehnice ale vehicului electric.

Autoturismul dispunea de un motor electric care dezvolta o capacitatea de 80 de CP la 1800 rotaţii şi era alimentat cu curent alternativ dintr-un receptor de energie liberă.

Unitatea de comandă a motorului este descrisă ca o cutie lungă 61 cm, lată de 30 cm)şi cu o înălţime de 15 cm. Această cutie era situată în faţa scaunului din dreapta şoferului. Cutia era conectată electric la ventilator şi mai avea două tije metalice cu diametrul de 6,5 mm ce ieşeau din cutie cam 8 cm.

Modelul Pierce Arrow transformat de Nikola Tesla ce se deplasa independent de orice sursă de energie clasică şi de orice combustibil convenţional, era prevăzut cu o antenă lungă de 1,83 m amplasată în spate. Prin intermediul acestei antene era captat curentul. Cum? Nu ştiu. Acest lucru a rămas un mister. Captarea energiei din exteriorul sistemului, şi transformarea acelei energii libere doar Tesla a înţeles-o şi exploatat-o.

Din păcate, supărat pe reacţiile negative ale celor din jurul său, la numai o săptămână de la primul kilometru parcurs cu berlina sa, şi-a distrus propria creaţie.

Probabil vremea autovehiculelor electrice s-a terminat, după 1900, odată cu apariţia motoarelor cu aburi, iar ulterior a celor cu combustie internă.

În anul 2006, filmul documentar Who Killed the Electric Car avansa ipoteza unei teorii a conspiraţiei.

Dacă a fost, este sau nu o conspiraţie vă las pe voi să decideţi. Până la următorul episod aştept comentariile voastre şi vă invit să urmărim filmul. Pentru vizualizare click pe numele acestuia.  Vizionare placută.

Drum bun şi numai bine.

Articolul precedent
Articolul următor

Related Articles

2 COMENTARII

  1. Goerge iti multumesc pentru completari. Sunt binevenite. In articolul care urmeaza am abordat ceva suplimentar. Chiar daca nu am consemnat sugestiile tale, voi tine cont de ele pentru un posibil viitor material. Desigur, forme de energie exista. important este sa le vedem.
    Multumesc inca o data si astept cu mare placere si onoare completarile voastre. Un gand bun si numai bine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- FII CALM LA VOLAN -
15,346FaniÎmi place
703CititoriConectați-vă
1,380AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole

- Partener Danny Ungur Racing -
- Brașov Amanet Auto-spot_img

Parteneri Autostiri