50 de ani de istorie a cursei de 24 de ore de la Nürburgring şi de la prima victorie BMW în clasamentul general

| 13 septembrie 2020 | 0 Comments

BMW M Motorsport omagiază istoria Nordschleife cu maşina de presă BMW M2 CS Racing

BMW M Motorsport şi cursa de 24 de ore de la Nürburgring (Germania) sărbătoresc o aniversare comună în acest an. 2020 marchează 50 de ani de la prima ediţie a clasicei de anduranţă şi de la prima victorie în clasamentul general pentru BMW în ,,Infernul Verde”. Cum actuala situaţie nu permite organizarea vreunui eveniment important de aniversare, BMW M Motorsport omagiază istoria sa pe Nordschleife cu maşina de presă BMW M2 CS Racing, care dispune de un design special. Va purta numele tuturor piloţilor care au fost implicaţi în cele 19 victorii reuşite de BMW în clasamentul general.

Istoria şi viitorul se întâlnesc în designul maşinii de presă pentru a 50-a aniversare a cursei de 24 de ore de la Nürburgring. Designul evocă amintiri ale fiecărei victorii BMW din trecut. Modelul cu alb şi albastru aduce un omagiu primei maşini învingătoare în 1970 şi este completat de elementele de design BMW M Motorsport din prezent, vizibile pe capota faţă. BMW M2 CS Racing este una dintre maşinile BMW M Customer Racing care sunt pregătite să devină sinonime cu viitorul activităţilor BMW pe Nordschleife, împreună cu BMW M4 GT3, care în prezent este în faza de testare, şi cu BMW M4 GT4. La volanul maşinii de presă BMW M2 CS Racing se vor afla pilotul oficial BMW Dirk Adorf (Germania) şi pilotul Tom Coronel (Olanda). Ei vor împărţi cockpitul cu jurnaliştii Christian Gebhardt (Germania) şi Niki Schelle (Germania).

,,Faptul că sărbătorim aniversarea cursei de 24 de ore şi prima victorie BMW şi că cele 19 succese în clasamentul general sunt prezente pe Media Car arată că BMW este marca ce a modelat această competiţie mai mult decât oricare alta de-a lungul deceniilor”, a declarat Adorf, citat de autostiri.ro. ,,Sunt fericit şi mândru că voi concura cu BMW M2 CS Racing cu un cvartet de calitate, care are toate calităţile necesare pentru a parcurge întreaga distanţă în condiţii bune. Am fi preferat ca întrecerea să aibă loc în faţa fanilor, dar, din păcate, nu este posibil în acest an. Din fericire, aceasta înseamnă ca va fi un interes şi mai mare din partea presei, pe care îl vom lua în considerare cu maşina de presă BMW M2 CS Racing.”

Stuck a obţinut victorii cu BMW în diferite perioade

Designul maşinii de presă spune povestea celor 19 victorii în clasamentul general obţinute de BMW, de la primul succes la ediţia inaugurală din 1970 la cel mai recent din 2010. Legendarul pilot Hans-Joachim Stuck (Germania) a jucat un rol important în această poveste. El a câştigat cursa de 24 de ore de trei ori cu BMW. A triumfat la ediţia inaugurală din 1970, alături de Clemens Schickentanz (Germania), cu BMW 2002 TI. În 1998, el a făcut parte din echipajul care a obţinut prima victorie pe Nordschleife, în clasamentul general, a unei maşini diesel, cu BMW 320d. În 2004, el a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului alături de Dirk Müller, Jörg Müller ambii Germania) şi Pedro Lamy (Portugalia), după succesul lor cu BMW M3 GTR.

,,Cred că este fantastic că de-a lungul carierei am putut experimenta, alături de BMW, mai multe perioade diferite ale cursei de 24 de ore – de la prima mea victorie cu BMW 2002 TI la o maşină precum BMW M3 GTR, care era de ultimă oră la acea vreme”, a declarat Stuck, citat de autostiri.ro. „Am fost pionieri cu BMW 2002 TI. A fost pilotaj pur, fără nici un fel de ajutor pentru pilot. Pentru mine, a fost prima mea victorie mare şi un reper important în cariera mea, pe care o apreciez foarte mult. Când BMW mi-a spus în 1998 că vor să câştige cursa de24 de ore cu un diesel, am spus «Glumiţi?». Cu toate acestea, consumul de combustibil a însemnat, de fapt, că am putut învinge concurenţa. Nu am fost cei mai rapizi, dar am putut face mai puţine pit stopuri. Cel mai distractiv a fost în 2004 cu BMW M3 GTR. A fost senzaţional să pilotez maşina pe Nordschleife – cu viteza ei, cu toate sistemele de asistare a condusului şi cu fiabilitatea ei. Părerea mea este că a fost cea mai bună maşină pe care am pilotat-o vreodată pe acest circuit.”

Farfus: înapoi pentru o nouă încercare, la 10 ani de victoria cu BMW M3 GT2

Unul dintre piloţii implicaţi în cea mai recentă victorie BMW, cu BMW M3 GT2 în 2010, a fost Augusto Farfus (Brazilia). 10 ani mai târziu, pilotul oficial BMW concurează cu BMW M6 GT3, în căutarea celei de-a 20-a victorii generale pentru BMW. ,,Sunt foarte fericit să am fost implicat în victoria cu BMW M3 GT2″, a spus Farfus. „10 ani mai târziu, este timpul să adăugăm o nouă victorie listă. Atunci, BMW M3 GT2 era cea mai nouă maşină din pluton şi maşina cu cei mai puţini kilometri de teste. Acum, BMW M6 GT3 a făcut mai mulţi kilometri de teste pe Nordschleife decât toate celelalte maşini GT3. Maşina şi BMW Team Schnitzer au trecut prin fiecare situaţie imaginabilă şi sunt foarte bine pregătite. Vom face tot ce putem pentru a obţine a 20-a victorie pentru BMW.”

Cele 19 victorii BMW în clasamentul general, pe scurt:

An Piloţi Maşină
1970 Hans-Joachim Stuck, Clemens Schickentanz BMW 2002 TI Koepchen
1971 Ferfried Prinz von Hohenzollern, Gerold Pankl BMW 2002 Alpina
1972 Helmut Kelleners, Gerold Pankl BMW 2800 CS Alpina
1973 Niki Lauda, Hans-Peter Joisten BMW 3.0 CSL Alpina
1984 Axel Felder, Franz-Josef Bröhling, Peter Oberndorfer BMW 635 CSi
1985 Axel Felder, Jürgen Hamelmann, Robert Walterscheid-Müller BMW 635 CSi
1986 Markus Oestreich, Otto Rensing, Winfried Vogt BMW 325i
1989 Emanuele Pirro, Roberto Ravaglia, Fabien Giroix BMW M3
1990 Altfrid Heger, Joachim Winkelhock, Frank Schmickler BMW M3
1991 Kris Nissen, Joachim Winkelhock, Armin Hahne BMW M3
1992 Johnny Cecotto, Christian Danner, Jean-Michel Martin, Marc Duez BMW M3
1994 Karl-Heinz Wlazik, Frank Katthöfer, Fred Rosterg BMW M3
1995 Roberto Ravaglia, Marc Duez, Alexander Burgstaller BMW 320i
1996 Johannes Scheid, Sabine Reck, Hans Widmann BMW M3
1997 Johannes Scheid, Sabine Reck, Hans-Jürgen Tiemann, Peter Zakowski BMW M3
1998 Marc Duez, Andreas Bovensiepen, Christian Menzel, Hans-Joachim Stuck BMW 320d
2004 Pedro Lamy, Dirk Müller, Jörg Müller, Hans-Joachim Stuck BMW M3 GTR
2005 Boris Said, Duncan Huisman, Andy Priaulx, Pedro Lamy BMW M3 GTR
2010 Jörg Müller, Augusto Farfus, Uwe Alzen, Pedro Lamy BMW M3 GT2

Sursa si imagini: comunicat remis Autostiri.ro


Tags: , , , , ,

Category: DTM, Prima pagina

Citește articolul precedent:
Interviu de debutant: Alexandru Andreoiu – „Eu doar puteam visa sa fiu la start peste ani si ani”

Debutantul interviului de astazi ne aduce o poveste interesanta despre pasiunea pentru motorsport in toate formele ei. Pilotul Alexandru Andreoiu...

Închide