WTCC. Viziune de ansamblu dupa doua etape

| 24 aprilie 2015 | 0 Comments

Salutare,

Pentru ca in acest week-end avem parte de o mica pauza, ne-am gandit sa analizam la rece acest inceput de sezon 2015.

Vom incepe in ordine inversa cu Lada, constructorul rus, care a aruncat in joc anul acesta un model nou, VESTA. Prin intermediul celor 3 piloti: Rob Huff, Mikhail Kozlovskiy si James Thompson, Lada a reusit sa puncteze in doua din cele patru curse de pana acum. Avand in vedere faptul ca Vesta este un model la inceput de drum, putem spune ca rezultatele obtinute pana in acest moment sunt decente. Ne vom putea da seama exact de capacitatea acestor masini undeva spre finele sezonului.

Sarbul Dusan Borkovic, are un start de sezon foarte slab, iar ultimele zvonuri nu sunt deloc imbucuratoare. Se pare ca este posibil ca Borkovic sa se retraga din cauza unor neintelegeri cu echipa. El a pus pe seama ultimelor evenimente neplacute din familia sa aceste animozitati.

Legenda turismelor, Rickard Rydell revine in mondial alaturi de Honda Racing Team Sweden. Din pacate el nu va avea un program complet, insa a adunat pana acum 3 puncte, afladu-se pe locul 14 in acest moment la general. Este un pilot care merita urmarit, deoarece sunt sigur ca mai are multe de aratat.

Lupta pentru Trofeul destinat pilotilor independenti se da anul acesta se va duce intre Bennani, Michelisz si Chilton. Pilotul cel mai avantajat de aici este Bennani care a reusit sa prinda volanul unui Citroen si care a demonstrat deja ca poate furniza surprize. Se vede clar o evolutie a marocanului fata de anii trecuti. Stilul de pilotaj este mult mai matur si mai constant. Sezoanele trecute eram obisnuiti sa il vedem implicat foarte des in incidente. Norbert Michelisz si Tom Chilton nu sunt foarte departe de marocan, ei fiind despartiti de doar cate un punct. Este de laudat evolutia celor doi, luand in calcul masinile vizibil mai slabe din punct de vedere tehnic. Personal mi-as pune banii anul acesta pe maghiarul Norbert Michelisz care are este cel mai constant dintre cei 3.

Tom Coronel isi continua aventura alaturi de Chevrolet, insa fara a stralucii, el nereusind sa puncteze pana acum. Este adevarat faptul ca in etapa din Marrakech nu a terminat nici una din cele doua curse, fiind implicat in diverse incidente. Cu toate acestea el este un pilot de mijlocul plutonului care poate furniza surprize placute din cand in cand.

In tabara echipei de uzina Honda, veteranul Tarquini impreuna cu Monteiro se zbat pentru a tine pasul cu pilotii Citroen. Din pacate pentru Honda, nici anul acesta nu a reusit sa isi aduca masinile la un nivel suficient de inalt. Actuala Honda Civic este prezenta deja de mai bine de trei ani si totusi nu a furnizat rezultate asteptate, fiind depasita mai intai de Chevrolet, iar acum de catre francezii de la Citroen. In cazul in care lucrurile nu se vor schimba in bine, prevad o retragere a suportului de uzina. La ora actuala Tarquini ocupa pozitia a cincea la general, urmat de Monteiro pe locul 6.

La varful clasamentului, lucrurile sunt destul de clare. Dominatia Citroen va continua si in acest sezon fara discutie. Singurul lucru care s-a schimbat fata de sezonul precedent este faptul ca Yvan Muller da semne de oboseala si nu mai reuseste sa tina pasul cu Lopez si Loeb. Fostul Campion Mondial, Yvan Muller are parte de un inceput de sezon mult mai slab decat ne-am fi asteptat. Daca anul trecut reusea sa il bata pe Loeb in aproape toate cursele, anul acesta Loeb pare mult mai in forma si chiar are sanse reale de a deveni Campion Mondial. De cealalta parte Jose Maria Lopez isi continua seria de victorii de anul trecut fiind principalul pretendent la titlu. Paradoxal, Lopez a fost adus in completarea celorlati doi francezi si totusi s-a dovedit a fi un pilot extraordinar reusind sa ii devanseze la toate capitolele pe Loeb si Muller. A fost o surpriza pentru toata lumea.

Chiar daca s-au desfasurat doar 4 curse pana in acest moment, este clar pentru toata lumea ca cei de Citroen nu pot fi batuti nici anul acesta. Intrebarea este, care dintre cei 3 piloti va reusi sa triumfe.

Clasamentele generale dupa doua etape arata in felul urmator:

Clasament general piloti:

 1. Jose Maria Lopez – 93 pct.
 2. Sebastien Loeb – 76 pct.
 3. Yvan Muller – 57 pct.
 4. MA Qing Hua – 38 pct.
 5. Gabriele Tarquini – 38 pct.
 6. Tiago Monteiro – 36 pct.
 7. Mehdi Bennani – 26 pct.
 8. Tom Chilton – 21 pct.
 9. Norbert Michelisz – 18 pct.
 10. Stefano D’aste – 12 pct.

Trofeul Yokohama

 1. Mehdi Bennani – 31 pct.
 2. Norbert Michelisz – 30 pct.
 3. Tom Chilton – 29 pct.
 4. Stefano D’aste – 20 pct.
 5. Jhon Filippi – 15 pct.

Clasamentul constructorilor

 1. Citroen – 190 pct.
 2. Honda – 116 pct.
 3. Lada – 32 pct.

Urmatoarea etapa se va desfasura in week-end-ul 1-3 Mai pe Hungaroring


Tags: , , , , , , , , , ,

Category: MotorSport, Prima pagina, Turisme

Citește articolul precedent:
Prima etapa din Campionatul National de Drift și-a ales castigatorii

Prima etapă din Campionatul Național de Drift a sezonului 2020 s-a desfășurat în acest weekend pe circuitul Prejmer din Brașov.

Închide