Raliul Dakar, povestea unui nume

| 8 ianuarie 2019 | 0 Comments

Se aniversează 40 de ani de la prima ediţie a Raliului Dakar, în 1979. Totul a început cu un eşec, în 1977: în cadrul Raliului Abidjan-Nisa, motociclistul Thierry Sabine s-a rătăcit în Deşertul Tenere. Provocarea l-a făcut pe Sabine să înţeleagă că deşertul poate fi o provocare bună pentru o competiţie. Prima ediţie se organiza în 1979 pe ruta Paris-Dakar, cea care avea să şi dea, pentru început, numele raliului. 182 de autovehicule se aliniau la start şi numai 74 aveau să facă faţă provocării pregătite de Sabine, o dovadă ca aceasta era o competiţie foarte dificilă.

De altfel, belgianul Jacky Ickx (câştigător al Dakarului în 1983, cu Mercedes 280 GE, şi de două ori pe locul al doilea cu Porsche 959 şi Peugeot 405 Turbo 15) avea să spună cu admiraţie şi umor despre Thierry Sabine: „Un sadic care organiza evenimente pentru masochişti”. Sabine a continuat, an de an, să dezvolte competiţia. Din păcate avea să moară pe 14 ianuarie 1986, într-un accident de elicopter în timpul raliului.

Până în 1991, raliul s-a organizat între cele două oraşe – Paris şi Dakar -, cu diverse puncte de intrare pe continentul african – Alger, Tunis sau Tripoli. În 1992, pentru un plus de spectacol, raliul a fost organizat pe ruta Paris – Cape Town, iar în 1994 a fost organizat pe traseul Paris-Dakar-Paris. Până în 2007, Raliul Dakar a fost organizat pe continentul african, pentru ca ediţia din 2008 să se suspende din cauza problemelor de siguranţă. O competiţie provizorie a fost organizată în acel an în România şi Ungaria, pentru ca, din 2009, competiţia să se mute în America de Sud.

În acest an Raliul Dakar este organizat exclusiv în Peru, cu puncte de start şi finish în Lima. Pentru automobile va însuma 5.598 de kilometri, dintre care 3.094 km de probe speciale în perioada 7-17 ianuarie. Legendara etapă-maraton, de două zile şi aproape 1.000 km, are loc pe 10 şi 11 ianuarie, iar asistența tehnică nu este permisă decât din partea altor competitori aflaţi în concurs. Ea este urmată de singura zi de pauză, 12 ianuarie.

Raliul Dakar la televizor şi on-line

Reportaje şi ştiri pot fi urmărite zilnic pe Eurosport 1 şi pe platforma Eurosport Player. De asemenea, reportaje şi diverse materiale pot fi urmărite pe aplicaţia Red Bull TV, Red Bull fiind susţinătorul mai multor echipaje MINI.

Sursa si iamgine: comunicat remis Autostiri.ro


Tags: , , , , , ,

Category: Prima pagina, Rally

Citește articolul precedent:
Arta camuflajului

Menținerea suspansului până la momentul premierei. Camuflajul: de la rolul funcțional, la artă.

Închide