Raliul Dakar 2017 – etapa a cincea: Tupiza – Oruro, scurtată de la 692 km la 219 km

| 7 ianuarie 2017 | 0 Comments

Toţi concurenţii s-au confruntat cu un traseu mult mai scurt decât se aşteptau de-a lungul etapei a cincea a Raliului Dakar 2017, ca urmare a deciziei luată de organizatorii cursei de a reduce traseul de la 692 de kilometri la 219 kilometri. Condiţiile meteorologice dificile de-a traseului spre destinaţia iniţială Oruro au făcut ca a doua parte a traseului zilei să nu mai poată fi abordată.

Al 24-lea timp pentru Mani pe PS 5 – 2h59min47 (rezultat provizoriu). Proba specială din etapa Tupiza – Oruro a fost întreruptă în zona de neutralizare, fiind parcurși doar 219 km din totalul de 447 km. Organizatorii au luat această decizie după ce ploaia, care a căzut încă de la start, s-a întețit și a făcut ca parcurgerea zonei de dune să devină mult prea riscantă – vizibilitate redusă, potrivit paginii sale de facebook. Marcel Butuza a terminat proba pe locul 72.

Mikko Hirvonen (Finlanda) şi Michel Perin (Franţa) au reuşit un start excepţional în etapă, trecând pe la al doilea punct de reper în poziţia a doua, la mai puţin de patru minute de lider. Cu toate acestea, prima eroare a echipajului #303 MINI John Cooper Works Rally a venit în următoarea secţiune, care includea câteva dificultăţi de navigaţie. Cei doi au încheiat etapa pe locul al 15-lea, astfel că au coborât pe poziţia a cincea în clasamentul general, dar nu la foarte mare distanţă de plutonul fruntaş.

Hirvonen: „Ne-am pierdut, am fi putut recupera tot acel deficit, dar a urmat o nouă rătăcire. A fost dificil, fără îndoială, pentru toată lumea în această etapă”.

O zi mult mai bună a avut echipajul maşinii #308 MINI John Cooper Works Rally, format din Orlando Terranova (Argentina) şi navigatorul Andreas Schulz (Germania), care a urcat un loc în ierarhia competiţiei, regăsindu-se pe poziţia a şaptea după ce a încheiat pe locul al optulea în această etapă dificilă a raliului. Terranova a spus: „Astăzi, navigaţia a fost foarte dificilă”.

Cel de-al treilea MINI John Cooper Works Rally a revenit în competiţie, urmând a aştepta rezultatul apelului, după ce Yazeed Al Rajhi (Arabia Saudită) s-a simţit mai bine faţă de precedentele două zile în care a fost puternic afectat de răul de înălţime. Cu ajutorul navigatorului Timo Gottschalk (Germania), Al Rajhi a condus maşina #306 spre locul al 13-lea în etapă. Poziţia sa oficială în clasamentul general urmează a fi confirmată.

Al Rajhi: „Totul a fost în regulă astăzi, m-a simţit mult mai bine până când ne-am rătăcit, dar cred că mulţi piloţi au fost astăzi în aceeaşi situaţie. Tu mergi într-o direcţie, ceilalţi merg în direcţie opusă, aşa că este derutant, dar am încercat să menţinem ritmul”.

Jakub Przygonski (Polonia) şi Tom Colsoul (Belgia) s-au descurcat bine cu #316 MINI ALL4 Racing, având o performanţă consistentă care i-a menţinut în Top 10 atât în etapă, unde au ocupat locul al nouălea, cât şi la „general”, unde sunt pe poziţia a şasea.

Przygonski: „Astăzi a fost o etapă bună, apoi ne-am rătăcit şi ne-a luat cam 30 de kilometri până când am reuşit să regăsim traseul. Toţi s-au rătăcit astăzi, aşa că este bine că ne aflăm acolo unde ne-am dorit. Vremea nu este cea mai bună şi trebuie să fim pregătiţi pentru ceea ce urmează”.

În ciuda provocărilor dificile din etapă, Boris Garafulic (Chile) şi navigatorul Filipe Palmeiro (Portugalia) au reuşit să-şi menţină poziţia în clasamentul general, a noua, după ce au ocupat locul al 14-lea la finalul zilei.

Alte două echipaje MINI ALL4 Racing au încheiat dificila etapă a cincea pe locurile al 31-lea, Mohamed Abu Issa (Qatar) – Xavier Panseri (Franţa), o poziţie înaintea tandemului Sylvio deBarros (Brazilia) – Rafael Capoani (Brazilia). Echipajul #325 format din experimentaţii Stephan Schott (Germania) şi Paulo Fiuza (Portugalia) au fost ceva mai în faţă în clasamentul zilei, locul al 25-lea.

Planificată iniţial să se desfăşoare între Oruro şi La Paz, pe o distanţă totală de 786 de kilometri, etapa a şasea a fost anulată.

Raliul Dakar 2017: poziţiile echipajelor MINI în clasamentul general după etapa 5

Loc Pilot Navigator # Echipă Timp
6 Mikko Hirvonen (Finlanda) Michel Périn (Franţa) 303 X-raid Team 14h45:19 (+42:21)
6 Jakub Przygonski (Polonia) Tom Colsoul (Belgia) 316 ORLEN Team 15h02:53 (+59:55)
7 Orlando Terranova (Argentina) Andreas Schulz (Germania) 308 X-raid Team 15h07:47 (+1h04:49)
9 Boris Garafulic (Chile) Filipe Palmeiro (Portugalia) 314 X-raid Team 16h00:38 (+1h57:40)
12 Mohamed Abu Issa (Qatar) Xavier Panseri (Franţa) 322 X-raid Team 16h45:04 (+2h42:06)
14 Sylvio de Barros (Brazilia) Rafael Capoani (Brazilia) 339 X-raid Team 17h13:40 (+3h10:42)
17 Stephan Schott (Germania) Paulo Fiuza (Portugalia) 325 X-raid Team 17h33:31 (+3h30:33)
TBC Yazeed Al Rajhi (Arabia Saudito) Timo Gottschalk (Germania) 306 X-raid Team TBC

Raliul Dakar 2017 poate fi urmărit zi de zi la Eurosport. Etapa a şasea (Oruro – La Paz) va fi prezentată în rezumat cu începere de la ora 1.00, reluarea fiind difuzată mâine, 8 ianuarie, de la ora 10.30.

Sursa si imagini: comunicat remis Autostiri.ro, pagina facebook Emanuel Gyenes – Mani si Vectra Racing Team


Tags: , , , , , , , , , , ,

Category: Prima pagina, Rally

Citește articolul precedent:
Transalpina Challenge: 94 de piloți la start

Emil Nestor poate deveni, în premieră, campion național la viteză în coastă, iar pentru asta mai are nevoie de un...

Închide