Raliul Dakar 2016 – podium de etapă pentru Al-Attiyah

| 10 ianuarie 2016 | 0 Comments

P90207210-2016-dakar-nasser-al-attiyah-qat-mathieu-baumel-fra-mini-all4-racing-axion-x-raid-teamRaliul Dakar 2016 – Ziua a opta, etapa a şaptea: două MINI ALL4 Racing în Top 5. Podium de etapă pentru Al-Attiyah, care se menţine al patrulea la general, Hirvonen urcă pe poziţia a cincea

Prima jumătatea a ediţiei 2016 a Dakarului s-a încheiat odată cu etapa a şaptea, iar Nasser Al-Attiyah (Qatar) şi navigatorul Mathieu Baumel (Franţa) se află pe locul al patrulea ca cel mai bine clasat echipaj din familia MINI ALL4 Racing. Echipajul a realizat o cursă tactică şi a avut un atac final care i-a dus pe cei doi pe locul al treilea la etapei din ziua a opta a competiţiei. Astfel, campionii en-titre îşi păstrează poziţia în clasamentul general înainte zilei de pauză, când toţi sportivii şi echipele se regrupează şi pregătesc ultima săptămână a cursei din acest an.

„A fost o zi bună, fără nici un fel de probleme”, a comentat Al-Attiyah, citat de autostiri.ro. „Astăzi (n.a. sâmbătă), am vrut să-mi păstrez poziţia şi apoi voi vedea ce putem face în a doua săptămână a Dakarului.”

În acelaşi timp, debutantul în Dakar Mikko Hirvonen (Finlanda) şi navigatorul Michel Périn (Franţa), aflaţi la comenzile AXION X-raid Team MINI ALL4 Racing #315, continuă să acumuleze experienţă ca echipaj. O altă etapă bună pentru cei doi a făcut ca ei să-şi îmbunătăţească poziţia în clasamentul general, urcând pe locul al cincilea în urma modelului #300 AXION X-Raid Team MINI ALL4 Racing al lui Nasser. Hirvonen şi Périn se află la prima lor participare în Dakar sub această formulă, iar cea mai mare parte din succesul lor remarcabil este atribuită muncii de echipă.

Hirvonen: „Etapa de astăzi nu s-a simţit ca fiind foarte lungă pentru că a fost împărţită în două secţiuni. Tronsoanele de legătură au fost lungi, dar am fost mulţumiţi de etape şi de viteza pe care am reuşit-o. A fost înşelător din punct de vedere al navigaţiei , dar reglajele au funcţionat perfect şi este plăcut să vedem modul în care ne descurcăm. Sunt câteva linii, dar pot frâna din timp unde Michel ştie că vin acele puncte, aşa că totul este perfect. Am trecut de prima săptămână şi sunt mulţumit de ceea ce am obţinut, locul al cincilea este bun.”

Etapa a şaptea a însemnat un drum lung divizat în două secţiuni separate, cu o etapă de legătură la mijloc, care a reprezentat un relaş pentru piloţi, unii continuând să resimtă efectele oboselii şi ale altitudinii mari. În plus, vremea rea a fost iarăşi o ameninţare, cu furtuni violente care au limitat distanţa în categoria moto, dar nivelul râurilor a scăzut la timp pentru a permite maşinilor să parcurgă integral ambele secţiuni cronometrate.

Sportivii s-au mutat la Salta, în Argentina, pentru o zi de pauză binemeritată, care le va permite să-şi organizeze atacurile în a doua săptămână a Dakarului, să se familiarizeze cu road books şi să se asigure că ei şi maşinile lor sunt pregătite pentru ceea ce va urma în partea secundă a competiţiei.

Echipajul olandez Erik van Loon – Wouter Rosegaar (Van Loon Racing #306) este decis ca în cea de-a doua săptămână să-şi facă intrarea în Top 10 al clasamentului general, după ce şi-a croit drum până pe poziţia a 11-a la finalul etapei a şapte – şi totuşi concurenţa este una dură.

Tandemul spaniol format din Joan „Nani” Roma şi  Alex Haro (AXION X-raid Team #304) a urcat încă un loc şi acum este pe poziţia a 12-a a ierarhiei generale a competiţiei.

Roma: „Etapa de astăzi a fost lungă, dar le prefer pe acestea pentru că sunt mai potrivite pentru mine. Începutul a fost ciudat; Am pornit bine, poate nu perfect, dar am rulat bine. Am început la fel şi a doua parte, dar realizăm – şi eu, şi Alex – că nu avem foarte mult timp de când colaborăm. Ne apropiem cu fiecare zi petrecută în cockpit şi încă învăţăm, dar este foarte complicat. Alex a făcut un salt enorm, este fascinant, iar evoluţia lui este foarte bună; cu fiecare zi este tot mai bun.”

Pilotul britanic Harry Hunt şi navigatorul german Andreas Schulz au încheiat etapa fericiţi, reuşind să facă un salt de două locuri în clasamentul general, până pe locul al 13-lea, cu X-Raid Team MINI ALL4 Racing #323. Progresul a fost obţinut în ciuda unei pene de cauciuc cu care s-au confruntat în partea a doua a etapei.

Hunt: „Prima parte a etapei a decurs foarte bine; nici un risc, am avut un ritm bun, iar eu şi Andy am conlucrat excelent. Apoi am avut partea a doua, care a început chiar foarte bine, dar am avut pana cu 20 de kilometri înainte de sosire şi eram în praful ridicat de cei din jurul nostru. Nu a fost prea bine, dar nu ne putem plânge – să ai pană după 346 km este unul din acele lucruri care pot apărea – suntem totuşi pe locul al 13-lea la general, aşa că sunt mulţumit.”

Orlando Terranova (Argentina) şi navigatorul Bernardo „Ronnie” Graue (Argentina) au avut o zi mai dificilă după progresul imens din etapa a şasea, în timp ce Jakub „Kuba” Przygonski (Polonia) şi Andrei Rudnitski (Belarus), echipajul ORLEN Team (#327), au trecut şi ei prin momente dificile. Cu toate acestea, ambele echipaje, precum şi cel format din Boris Garafulic (Chile) şi Filipe Palmeiro (Portugalia) continuă să se menţină confortabil în Top 20 înaintea ultimei săptămâni a competiţiei.

Raliul Dakar 2016: ziua a opta, etapa 7, Uyuni – Salta, 793 km. Clasamentul echipajelor MINI ALL 4 Racing:

Loc Pilot Navigator # Echipă Timp
4 Nasser Al-Attiyah (Qatar) Mathieu Baumel (Franţa) 300 AXION X-raid Team 22h04:04
+17:36
6 Mikko Hirvonen (Finlanda) Michel Périn (Franţa) 315 AXION X-raid Team 22h19:21
+32:53
11 Erik van Loon (Olanda) Wouter Rosegaar (Olanda) 306 Van Loon Racing 23h04:09
+1h17:41
12 Joan „Nani” Roma (Spania) Alex Haro (Spania) 304 AXION X-raid Team 23h07:31
+1h21:03
13 Harry Hunt (Marea Britanie) Andreas Schulz (Germania) 323 X-raid Team 23h15:28
+1h29:00
15 Jakub „Kuba” Przygonski (Polonia) Andrei Rudnitski (Belarus) 327 ORLEN Team 23h37:55
+1h51:27
16 Boris Garafulic (Chile) Filipe Palmeiro (Portugalia) 313 X-raid Team 23h44:44
+1h58:16
17 Orlando Terranova (Argentina) Bernardo „Ronnie” Graue (Argentina) 310 AXION X-raid Team 23h47:16
+2h00:48
75 Nazareno Lopez (Argentina) Sergio Lafuente (Uruguay) 351 X-raid Team 35h59:39
+14h13:11
Sursa si imagini: comunicat transmis Autostiri.ro

Tags: , , , , , , , ,

Category: Prima pagina, Rally

Citește articolul precedent:
Competiţia „Cel mai 4×4”din România, ediția a XXI-a

Vremea capricioasă, ploi diluviene și averse de grindină au sporit gradul de dificultate dar și spectaculozitatea probelor de concurs După...

Închide