Raliul Dakar 2016 – Hirvonen şi Al-Attiyah s-au infiltrat în plutonul fruntaş

| 6 ianuarie 2016 | 0 Comments

P90207120-2016-dakar-mikko-hirvonen-fin-michel-perin-fraZiua a patra (etapa 3) s-a încheiat cu Mikko Hirvonen (Finlanda) pe locul al şaselea al ierarhiei de etapă, astfel că modelul AXION X-raid Team MINI ALL4 Racing (#315) se află pe poziţia a patra în clasamentul general – o treaptă mai sus faţă de clasarea din ziua precedentă. (foto: 2016 Dakar, Mikko Hirvonen (FIN), Michel Perin (FRA) – AXION X-raid Team)

Hirvonen şi navigatorul Michel Périn (Franţa) au rulat la maximum încă de la început, astfel că Hirvonen a reuşit o evoluţie perfectă, cu un pilotaj controlat care a amintit de zilele sale în WRC. Dacă pilotul finlandez a luat în considerare un start de vis la prima sa participare în Dakar, atunci rezultatul său de până acum reflectă acest vis. În prezent, el se află la doar 5m52s în urma liderului Loeb.

„În unele locuri a plouat chiar foarte tare, dar şi de această dată am trecut prin respectiva zonă fără să facem erori”, a spus Hirvonen, citat de autostiri.ro. „La acest moment al cursei şi aceasta fiind primul meu an, mă gândesc să nu-mi asum prea multe riscuri. Am fost norocoşi cu condiţiile; nu a fost excesiv de cald, iar distanţele nu au fost foarte lungi. Până acum, totul a fost bine”.

Condiţiile dificile de condus au făcut ca proba specială să fie redusă la o distanţă de doar 190 km. De asemenea, categoria camioanelor a fost obligată să-şi încheie evoluţia mai devreme ca urmare a unei alunecări de teren şi lipsa unui traseu alternativ.

În ciuda provocărilor naturii, echipajul campion din Dakar 2015, format din Nasser Al-Attiyah (Qatar) şi navigatorul Mathieu Baumel (Franţa), a fost în siajul celor din frunte şi a încheiat etapa a treia pe locul al treilea. Ca urmare a acestui rezultat, tandemul AXION X-raid Team (#300) se află pe poziţia a cincea în clasamentul competiţiei.

„A fost o etapă bună”, a declarat Al-Attiyah vizibil mulţumit. „În unele locuri am încercat să forţăm, dar la început a fost multă ploaie, ceea ce nu a fost prea bine pentru noi. În ultima parte a revenit ploaia şi am pierdut puţin timp. Sunt relativ mulţumit – mâine luăm startul într-o poziţie bună. Mâine (n.a. azi) va fi unul din momentele importante ale Dakarului, cu etapa maraton; două zile fără asistenţă tehnică. MINI ALL4 Racing este puternic şi vom forţa şi mai mult.”

Şi celelalte echipaje AXION X-raid Team, tandemul argentinian Orlando Terranova – Bernardo „Ronnie” Graue (#310) şi spaniolii Joan „Nani” Roma – Alex Haro (#304), au avut cele mai dificile misiuni dintre echipajele MINI ALL4 Racing, fiind obligaţi să ducă o cursă de recuperare. Ambele maşini au fost victime ale noroiului mare din etapa a doua şi au pierdut numeroase poziţii în încercarea de a se elibera.

(foto: 2016 Dakar, Nasser Al-Attiyah (QAT), Mathieu Baumel (FRA) – AXION X-raid Team; 2016 Dakar, Orlando Terranova (ARG), Bernardo Ronnie Graue (ARG) – AXION X-raid Team)

Etapa a treia a consemnat maximum posibil din partea celor două echipaje – atât ca pilotaj, cât şi ca navigaţie – pentru a recupera câteva locuri şi pentru a-şi face loc prin traficul de la mijlocul plutonului. Acum, Terranova este pe locul al 23-lea în clasamentul general, în timp ce Roma este pe al 30-lea. În timp ce echipajele au de dus o muncă titanică pentru a mai recupera locuri şi pentru a reduce ecarturile de timp, nu trebuie să uităm că Raliul Dakar este cel mai lung şi cel mai dificil eveniment de anduranţă din motorsport şi mai sunt multe zile până la final…

Joan „Nani” Roma: „Când am început etapa a treia, a început ploaia şi este înfiorător când vrei să rulezi la maximum; nu vezi prea bine, iar aderenţa nu este bună. Am ajuns din urmă alte maşini şi era incomod să le depăşesc în acest condiţii. Sunt foarte mulţumit de pilotajul meu de astăzi. Poate că timpul nu este aşa bun după problema de ieri, dar este foarte bine dacă iei în calcul doar ce s-a întâmplat astăzi. Pentru următoarele două zile, strategia este să forţăm şi iar să forţăm”.

Totodată, şapte maşini MINI ALL4 Racing se află, în acest moment, în Top 20. Pe locul al 14-lea se află echipajul format din Jakub „Kuba” Przygonski (Polonia) şi Andrei Rudnitski (Belarus), înscris de ORLEN Team (#327). Acest echipaj este urmat îndeaproape de celelalte echipaje MINI ALL4 Racing private.

Etapa a doua nu a fost una memorabilă pentru tandemul german Stephan Schott / Holm Schmidt (X-Raid #331). Impactul cu o piatră a făcut ca maşina lor MINI ALL4 Racing să fie afectată şi să nu mai poată fi reparată, astfel că cei doi nu au mai luat startul în etapa a treia şi s-au retras din Dakar 2016. Ambii vor rămâne în caravana Dakar pentru a susţine familia MINI ALL4 Racing.

Ziua a cincea (etapa 4) a Raliului Dakar 2016 va duce competitorii pe un traseu cu nisip şi pietre, la o altitudine medie de 3.500 de metri. Această etapă va cuprinde o secţiune maraton, în care concurenţii vor fi proprii lor mecanici şi îşi vor face singuri activitatea de service.

Raliul Dakar 2016: ziua a patra, etapa 3, Termas Rio Hondo – San Salvador de Jujuy, 190 km (distanţă redusă). Clasamentul echipajelor MINI ALL 4 Racing:

Loc Pilot Navigator # Echipă Timp
4 Mikko Hirvonen (Finlanda) Michel Périn (Franţa) 315 AXION X-raid Team 6h07:34
+5:52
5 Nasser Al-Attiyah (Qatar) Mathieu Baumel (Franţa) 300 AXION X-raid Team 6h08:21
+6:39
14 Jakub „Kuba” Przygonski (Polonia) Andrei Rudnitski (Belarus) 327 ORLEN Team 6h26:36
+24:54
15 Harry Hunt (Marea Britanie) Andreas Schulz (Germania) 323 X-raid Team 6h28:06
+26:24
16 Adam Malysz (Polonia) Xavier Panseri (Franţa) 325 ORLEN Team 6h28:46
+27:04
18 Erik van Loon (Olanda) Wouter Rosegaar (Olanda) 306 Van Loon Racing 6h31:19
+29:37
20 Nazareno Lopez (Argentina) Sergio Lafuente (Uruguay) 351 X-raid Team 6h33:17
+31:35
22 Boris Garafulic (Chile) Filipe Palmeiro (Portugalia) 313 X-raid Team 6h36:14
+34:32
23 Orlando Terranova (Argentina) Bernardo „Ronnie” Graue (Argentina) 310 AXION X-raid Team 6h37:42
+36:00
30 Joan „Nani” Roma (Spania) Alex Haro (Spania) 304 AXION X-raid Team 6h56:05

+54:23

Sursa si imagini: comunicat remis Autostiri.ro


Tags: , , , , , , , ,

Category: Prima pagina, Rally

Citește articolul precedent:
Arta camuflajului

Menținerea suspansului până la momentul premierei. Camuflajul: de la rolul funcțional, la artă.

Închide