Raliul Dakar 2016 – Hirvonen conduce ofensiva MINI ALL4 Racing

| 5 ianuarie 2016 | 0 Comments

mikko-hirvonen-fin-michel-perinZiua a treia (etapa a doua) a celei de-a 38-a ediţii a Raliului Dakar s-a încheiat cu Mikko Hirvonen (Finlanda) ca purtător al poreclei „Finlandezul Zburător” după ce şi-a dus modelul #315 MINI ALL4 Racing, înscris de AXION X-raid Team, pe locul al cincilea al clasamentului general.

Hirvonen şi navigatorul Michel Périn (Franţa) au început ziua de pe locul al şaptelea, ca urmare a rezultatului din prologul scurtat (ziua întâi). Acest rezultat a fost urmat de anularea programului zilei a doua (etapa I) din cauza condiţiilor meteorologice severe. Acum, Hirvonen se află la 3m05s de liderul competiţiei, Sebastien Loeb.

Zâmbitor, Hirvonen, citat de autostiri.ro, a declarat: „Fericit. Sunt chiar fericit de cum au decurs lucrurile. Nu am făcut nici o eroare sau altceva de acest gen, iar viteza a fost chiar bună – fără nici un risc. Într-un fel a fost dificil pentru că am fost frustrat că nu am avut nici un fel de dictare; încă trebuie să mă obişnuiesc cu acest lucru. Pentru etapa următoare avem o poziţie bună pe drum şi, la aceste viteze, simt că aş putea rula la nesfârşit”.

Cel de-al doilea dintre cele 11 echipaje MINI ALL4 Racing care au încheiat etapa a doua a fost #300 MINI ALL4 Racing (AXION X-raid Team) al campionilor en-titre din Dakar, Nasser Al-Attiyah (Qatar) şi Mathieu Baumel (Franţa). O pană de cauciuc şi o împotmolire au încetinit progresul celor doi, care acum se află pe locul al optulea.

„Etapa a fost dificilă. Nu a fost uşor”, a spus Al-Attiyah, citat de autostiri.ro. „A fost mult noroi şi multă apă într-un loc şi ne-am blocat. Am reuşit să ieşim foarte repede, nu cred că a durat mai mult de trei minute. Apoi am avut acea pană de cauciuc. Dar este ok; nu-mi fac griji. Mâine (n.a. azi) putem lua startul de pe o poziţie bună, iar traseul va fi curăţat pentru noi, aşa că putem forţa şi să recuperăm ceva timp”.

Vremea din ziua precedentă (prima etapă), care a stopat prima zi completă de acţiune, a devenit un factor important şi în etapa a doua. Ceea ce iniţial era prevăzută să fie cea mai lungă distanţă de parcurs s-a transformat într-o etapă scurtată la doar 387 km din cauza condiţiilor de teren dificile. Încă de la început a fost evident că traseul cu mult noroi va crea ceva probleme.

Echipajul argentinian format din Orlando Terranova şi Bernardo „Ronnie” Graue (#310) a fost şi el victima noroiului adânc. Cei doi au fost loviţi de ghinion – au ieşit cu greu de acolo şi au continuat fără a pierde mult timp faţă de adversari. În ciuda noroiului, cei doi au încheiat ziua pe locul al 28-lea.

Ca o concluzie a zilei, Terranova a spus plin de griji: „La km 200 ne-am împotmolit în noroi şi din acel moment am dus o luptă pentru eliberare. A fost dificil. Un alt pilot X-raid, Malysz, ne-a tractat şi aşa am continuat. Nu este cel mai bun start de competiţie…”.

Modelul #304 MINI ALL4 Racing al tandemului Joan „Nani” Roma’ (Spania) – Alex Haro (Spania) a fost şi el victima acestui noroi infernal. Din păcate pentru ei, problema le-a creat o întârziere majoră, astfel că au ajuns pe locul al 44-lea la finalul zilei.

„Un start deloc bun pentru mine”, a spus Roma, citat de autostiri.ro. „Când am ajuns în zona cu probleme, era deja o maşină oprită pe stânga, aşa că am luat-o prin dreapta, pe iarbă, dar erau mai mulţi concurenţi pe acea parte. Am virat stânga şi m-am împotmolit. Am pierdut 40 de minute. Asta este…”.

După o evoluţie grijulie şi bine controlată, echipajul olandez format din Erik van Loon şi Wouter Rosegaar (Van Loon Racing) s-a clasat pe locul al 13-lea, fiind urmaţi de celelalte echipaje MINI ALL4 Racing private.

Ziua a patra (etapa a treia) a Dakarului 2016 va duce competitorii prin secţiuni montane care îi vor purta spre următoarea sosire, la San Salvador De Jujuy. Distanţa totală a etapei este de 663 km, dintre care 314 km sunt în regim de probă specială.

Raliul Dakar 2016: ziua a treia, etapa 2, Villa Carlos Paz – Termas Rio Hondo, 387 km (distanţă redusă). Clasamentul echipajelor MINI ALL 4 Racing:

Loc Pilot Navigator # Echipă Timp
5 Mikko Hirvonen (Finlanda) Michel Périn (Franţa) 315 AXION X-raid Team 3h48:51
+3:05
8 Nasser Al-Attiyah (Qatar) Mathieu Baumel (Franţa) 300 AXION X-raid Team 3h50:04
+4:18
13 Erik van Loon (Olanda) Wouter Rosegaar (Olanda) 306 Van Loon Racing 3h52:56
+7:10
15 Adam Malysz (Polonia) Xavier Panseri (Franţa) 325 ORLEN Team 3h57:53
+12:07
16 Harry Hunt (Marea Britanie) Andreas Schulz (Germania) 323 X-raid Team 3h58:06
+12:20
17 Jakub Przygonski (Polonia) Andrei Rudnitski (Belarus) 327 ORLEN Team 3h58:13
+12:27
19 Boris Garafulic (Chile) Filipe Palmeiro (Portugalia) 313 X-raid Team 4h01:46
+16:00
20 Nazareno Lopez (Argentina) Sergio Lafuente (Uruguay) 351 X-raid Team 4h02:00
+16:14
28 Orlando Terranova (Argentina) Bernardo Graue (Argentina) 310 AXION X-raid Team 4h15:22
+29:36
44 Joan „Nani” Roma (Spania) Alex Haro (Spania) 304 AXION X-raid Team 4h32:34
+46:48
Stephan Schott (Germania) Holm Schmidt (Germania) 331 X-raid Team
Sursa si imagini: comunicat remis Autostiri.ro

Tags: , , , , , , , ,

Category: Prima pagina, Rally

Citește articolul precedent:
Mazda începe producția modelului MX-30, prima mașină electrică a companiei

Primul vehicul electric Mazda, un SUV versatil și elegant

Închide