Raliul Dakar 2016 – Al-Attiyah şi Baumel rămân pe locul al patrulea

| 8 ianuarie 2016 | 0 Comments

Ziua a şasea (etapa 5) a dus concurenţii Raliului Dakar la cea mai mare altitudine înregistrată vreodată de-a lungul competiţiei, pe drumul spre trecerea graniţei în Bolivia.

Pentru cel mai bine clasat echipaj MINI ALL4 Racing (#300), format din Nasser Al-Attiyah (Qatar) şi navigatorul Mathieu Baumel (Franţa), etapa a cincea a adus o cursă rapidă şi furioasă. După ce s-au menţinut constant pe locul al treilea la şase dintre cele opt puncte de reper, porţiunea finală a făcut ca Al-Attiyah şi al său AXION X-raid Team MINI ALL4 Racing să coboare un loc la trecerea liniei de sosire. În urma acestui rezultat, campionul en-titre din Dakar se află pe locul al patrulea când mai sunt opt etape din program.

„Am dat maximum şi am forţat cât am putut”, a spus Al-Attiyah, citat de autostiri.ro. „Dar nu a fost uşor să menţin ritmul cu ceilalţi pentru că maşina din faţă a fost foarte rapidă. Dar suntem mulţumiţi cu ceea ce am reuşit până acum. Mai este mult din competiţie şi sper să reuşim un rezultat bun. Vom continua să forţăm cât putem.”

Aşa cum era de aşteptat, etapa-maraton, unde nu este permisă nici o asistenţă tehnică din exterior, nu a cauzat probleme modelelor MINI ALL4 Racing. Şi de această dată, Mikko Hirvonen (Finlanda) şi navigatorul Michel Périn (Franţa), aflaţi la comenzile #315 MINI ALL4 Racing, au trecut cu bine de peisajul montan de la mare altitudine şi şi-au consolidat poziţia în clasamentul general.

(foto: 2016 Dakar, Boris Garafulic (CHL), Filipe Palmeiro (POR), MINI ALL4 Racing – X-raid Team; Nasser Al-Attiyah (QAT), Mathieu Baumel (FRA), MINI ALL4 Racing – AXION X-raid Team; Nazareno Lopez (ARG), Sergio Lafuente (URU), MINI ALL4 Racing – X-raid Team)

Ca de obicei, Hirvonen a reuşit o evoluţie foarte bună care îi consolidează poziţia a şaptea la „general”. Dacă exista o şansă de a mai câştiga un loc, aceasta a fost irosită prin reducerea forţată a distanţei dintre punctul de reper 8 şi linia de sosire. Scurtarea ultimei secţiuni la 321 km a fost, în fapt, o decizie bună a oficialilor Dakarului pentru că furtunile puternice de la sosire ar fi creat haos cu ceea ce a fost o zi bună pentru competiţie.

Hirvonen: „Sunt relativ mulţumit de etapă. Am avut o pană şi am pierdut ceva timp, apoi am stat ceva timp în praful ridicat de ceilalţi concurenţi. Cred că am fi putut fi mai rapizi cu două-trei minute. Am pilotat cu mai mult curaj decât ieri. Învăţ, îmbunătăţesc… totul a făcut ca etapa să fie mai bună. A fost şi etapa care mi-a plăcut cel mai mult”.

Celelalte două echipaje AXION X-raid Team au avut motive de bucurie după etapa a cincea. Echipajul argentinian Orlando Terranova – Bernardo „Ronnie” Graue (#310) a rulat la maximum pentru a mai recupera locuri în clasament. După ce au încheiat etapa pe locul al zecelea, cei doi au urcat pe poziţia a 12-a în ierarhia generală.

Terranova: „O etapă frumoasă care a început pe drumuri bune. Am forţat şi l-am prins pe „Nani”, dar după km 40 a început să mă doară capul din cauza altitudinii. Apoi Nani a forţat şi pentru noi a fost tot mai dificil din acel moment. Maşina este întreagă, ceea ce este important pentru că mâine (n.a. astăzi) este o zi lungă”.

Echipajul spaniol Joan „Nani” Roma – Alex Haro (#304) a recuperat şi el din terenul pierdut. Trecând peste aerul rarefiat din munţi, drumul denivelat şi cu pietre, cei doi au încheiat etapa a cincea pe locul al 12-lea. Acest efort i-a propulsat pe aceeaşi poziţia şi la „general”, cu trei locuri mai sus decât cu o zi înainte. Acesta a fost un rezultat bun dacă ţinem cont că Roma a resimţit efectele altitudinii mari.

„Astăzi m-am simţit rău”, a spus Roma, citat de autostiri.ro. „Am început etapa având o durere mare de cap, apoi, după 50 de kilometri, pilotajul meu a fost slab. Nu am fost în apele mele; nu simţeam maşina, nu mă simţea bine nici eu. Durerea a fost mare, a fost incredibil. Apoi am luat o pastilă şi pe ultimii 100 de kilometri am fost mulţumit de pilotaj. Per total, nu, nu sunt mulţumit de ziua aceasta”.

(foto: 2016 Dakar, Erik van Loon (NDL), Wouter Rosegaar (NDL), MINI ALL4 Racing – Van Loon Racing; Joan Nani Roma (ESP), Alex Haro (ESP), MINI ALL4 Racing – AXION X-raid Team; Mikko Hirvonen (FIN), Michel Perin (FRA), MINI ALL4 Racing – AXION X-raid Team)

Un grup de piloţi MINI ALL4 Racing privaţi ameninţă să intre în Top 10 alături de Terranova. Echipajul olandez Erik van Loon – Wouter Rosegaar (Van Loon Racing #306) stă confortabil pe locul al 13-lea, cu un avans de 3m26s faţă de Jakub „Kuba” Przygonski (Polonia) – Andrei Rudnitski (Belarus), aflat la comenzile ORLEN Team (#327). Debutant în Dakar, Harry Hunt (Marea Britanie) acumulează experienţă în teribilul rally-raid şi momentan ocupă locul al 14-lea în clasamentul general.

Raliul Dakar 2016: ziua a şasea, etapa 5, San Salvador de Jujuy – Uyuni, 638 km. Clasamentul echipajelor MINI ALL 4 Racing:

Loc Driver Co-driver # Team Time
4 Nasser Al-Attiyah (Qatar) Mathieu Baumel (Franţa) 300 AXION X-raid Team 13h31:41
+14:16
7 Mikko Hirvonen (Finlanda) Michel Périn (Franţa) 315 AXION X-raid Team 13h40:49
+23:24
12 Orlando Terranova (Argentina) Bernardo „Ronnie” Graue (Argentina) 310 AXION X-raid Team 14h10:56
+53:31
13 Erik van Loon (Olanda) Wouter Rosegaar (Olanda) 306 Van Loon Racing 14h11:41
+54:16
14 Jakub „Kuba” Przygonski (Polonia) Andrei Rudnitski (Belarus) 327 ORLEN Team 14h15:01
+57:36
15 Harry Hunt (Marea Britanie) Andreas Schulz (Germania) 323 X-raid Team 14h15:14
+57:49
17 Joan „Nani” Roma (Spania) Alex Haro (Spania) 304 AXION X-raid Team 14h29:04
+1h11:39
19 Boris Garafulic (Chile) Filipe Palmeiro (Portugalia) 313 X-raid Team 14h30:36

+1h13:11

20 Adam Malysz (Polonia) Xavier Panseri (Franţa) 325 ORLEN Team 14h39:54
+1h22:29
TBA Nazareno Lopez (Argentina) Sergio Lafuente (Uruguay) 351 X-raid Team 10h39:12
+54:21
Sursa si imagini: comunicat remis Autostiri.ro

Tags: , , , , , , , , , ,

Category: Prima pagina, Rally

Citește articolul precedent:
Clasament Raliul Clujului după prima zi!

Sebastian Barbu este lider după prima zi la Raliul Clujului Star Lubricants powered by MotoIntegrator. Pilotul sibian, secondat de Bogdan...

Închide