spot_img

Programul BMW Welt Jazz Award 2016

BMW Welt JazzÎn ianuarie 2016, Premiul BMW Welt Jazz va intra în cel de-al optulea sezon. Desfăşurat sub motto-ul „Inspired by Legends” (Inspirat de Legende), şase ansambluri internaţionale remarcabile vor fi prezente în clădirea Double Cone a BMW Welt pentru şase matineuri duminicale gratuite, în perioada ianuarie-martie 2016. Muzicienii provin din SUA, Israel, Elveţia, Italia şi Germania. În plus, acest sezon nou vas reprezenta lansarea Premiului BMW Welt Young Artist Jazz, prezentat ca o colaborare între BMW şi municipalitatea din München. Concertul final şi competiţia pentru premiile totale de 15.000 de euro din cadrul BMW Welt Jazz Award vor avea loc pe 7 mai 2016 în auditoriul BMW Welt.

Motto-ul ediţiei din acest an se va concentra pe influenţa personalităţilor remarcabile. În evoluţiile live inovatoare, artiştii participanţi vor oferi o dovadă a modului în care pot fi interpretate diferitele inspiraţii din alte discipline decât jazzul.

După al şaselea şi ultimul matineu, un juriu format din specialişti va nominaliza două dintre ansamblurile participante care vor avea reprezentaţie în concertul final, din auditorium, la 7 mai 2016. Pe lângă premiul de 10.000 de euro, câştigătorul va primi şi un trofeu conceput special de BMW Design; finalistul va primi 5.000 de euro. Ansamblul cu cea mai bună medie dintre toate concertele va primi Premiul Publicului, care include o apariţie la Festivalul Jazz Classica 2016 de la destinaţia turistică Schloss Elmau.

Maximilian Schöberl, vicepreşedinte executiv Corporate and Governmental Affairs în cadrul BMW Group, citat de autostiri.ro, a declarat, „În cel de-al optulea sezon, Premiul BMW Welt Jazz se poate mândri cu o tradiţie deosebită în timp ce se orientează spre viitor. De peste 40 de ani, BMW Group a fost un partener constant a sute de iniţiative culturale. Vrem să continuă să fim o sursă de inspiraţie pentru toţi vizitatorii. O iniţiativă care s-a impus în toată ţara nu ar fi posibilă fără implicarea ansamblurilor internaţionale şi a juriului nostru de specialitate”.

În premieră, această stagiune va marca inaugurarea Premiului BMW Welt Young Artist, prezentat în colaborare cu oraşul München. „Ca primar al oraşului München, sunt încântat că, începând cu acest an, BMW Group va extinde Premiul BMW Welt Jazz prin adăugarea unei distincţii speciale pentru muzicienii din München, aflaţi la începutul carierei. Este o altă dovadă a valorii mari pe care compania o acordă responsabilităţii sociale şi angajamentului său pe termen lung pentru promovarea culturii”, a completat Dieter Reiter, citat de autostiri.ro.

Pe lângă premiul financiar, câştigătorul va primi şi şansa de a concerta în clubul de jazz Unterfahrt din München, dar şi de a apărea pe scena festivalului de jazz de la Leipzig. Toţi tinerii muzicieni de jazz, ca solişti sau ansambluri, proveniţi din zona München sunt eligibili. Candidaţii vor fi aleşi de membrii juriului de specialitate al Premiului BMW Welt Jazz.

Programul BMW Welt Jazz Award 2016

Matinee: între orele 11.00 şi 13.30, în clădirea Double Cone a BMW Welt:

24 ianuarie 2016                   Dieter Ilg: Mein Beethoven

31 ianuarie 2016                   Oded Tzur Quartet

14 februarie 2016                 Stefano Battaglia Trio

21 februarie 2016                 Stucky-Doran-Studer-Tacuma: Play Hendrix!

28 februarie 2016                 Latham-Carniaux-Egan: Constellations

20 martie 2016                     Indra Rios-Moore

Intrarea este gratuită, dar locurile sunt limitate. Biletele sunt în funcţie de disponibilitate. Accesul se face de la ora 10.30.

Marea finală la auditoriul BMW Welt, de la ora 19.00

7 mai 2016                            Concertul final, cu cei doi finalişti desemnaţi

Biletele pentru marea finală din data de 7 mai 2016 vor fi disponibile cu începere din 24 ianuarie 2016, la BMW Welt şi München Ticket.

Ca şi în anii anterior, programul va fi găzduit de Beate Sampson, specialist în jazz şi editor al postului de radio german BR-KLASSIK.

Juriul

Grupul de specialişti reputaţi, condus de Oliver Hochkeppel (jurnalist de muzică şi afaceri culturale la cotidianul german Süddeutsche Zeitung), este compus din:

Roland Spiegel, editor de muzică, specializat în jazz, la Bayerischer Rundfunk (radioul public din Bavaria) BR-KLASSIK;

Andreas Kolb, redactor-şef al JazzZeitung şi neue musikzeitung şi copublisher al revistei de muzică SILBERHORN;

Heike Lies, muzicolog, divizia de muzică şi teatru muzical a Departamentului de Afaceri Culturale al oraşului München;

Christiane Böhnke-Geisse, director artistic al festivalului internaţional de jazz „Bingen swingt”.

Artişti şi ansambluri

24 ianuarie 2016: Dieter Ilg

În „My Beethoven”, basistul Dieter Ilg şi ceilalţi doi componenţi ai trioului, pianistul Rainer Böhm şi bateristul Patrice Hèral, transformă muzica lui Beethoven într-un jazz fără vârstă. Originar din Freiburg, acest artist a lucrat cu numeroşi muzicieni faimoşi precum Randy Brecker, Albert Mangelsdorf şi Charlie Mariano, fiind basistul pe care Till Brönner l-a ales pentru a lucra cu el. Încă de la începutul anilor ’90, el a lucrat la transformarea altor stiluri muzicale în jazz, iar în 2010 şi-a îndeplinit propria dorinţă prin transformarea operei Otello a lui Giuseppe Verdi. De atunci, trioul lui Ilg a menţinut această perspectivă nouă asupra muzicii clasice, care recent a dus la publicarea operei în trei acte Parsifal de Richard Wagner. Pentru aceste două lucrări, Otello în 2012 şi Parsifal în 2014, Dieter Ilg a fost desemnat „Basistul Anului” la premiile muzicale germane „Echo Jazz”.

31 ianuarie 2016: Oded Tzur Quartet

Faimoasele poveşti din „The Arabian Nights” (O mie şi una de nopţi) reprezintă tema primului album – intitulat „Like A Great River” – al saxofonistului israelian Oded Tzur. Melodiile variază de la o curgere meditativă la un dinamism rapid, iar astfel se creează o conexiune muzicală între Orient, Occident şi reşedinţa aleasă a artistului, în America de Nord. În München, Tzur va fi acompaniat de basistul Petros Klampanis, Shai Maestro – cel considerat a fi viitorul star al pianiştilor –  şi un alt muzician binecunoscut, cu conexiuni la numeroase staruri mari alşe scenei new-yorkeze, bateristul Ziv Ravitz.

14 februarie 2016: Stefano Battaglia Trio

Timp de mai mulţi ani, pianistul italian Stefano Battaglia a fost activ în domeniul interpretării muzicale – atât pentru literatură, cât şi pentru film. Încă din 2007, el a dedicat un album dublu marelui compozitor şi producător Pier Paolo Pasolini. Cel mai recent proiect al lui Battaglia, înregistrat cu trioul său obişnuit din care mai fac parte basistul Salvatore Maiore şi bateristul Roberto Dani, include interpretări ale lucrărilor de Alfred Kubin, Jonathan Swift, Italo Calvino, Edgar Allan Poe, Adalbert Stifter şi Homer. Un alt album recent de-al său, In The Morning, este dedicat muzicii lui Alec Wilder, compozitor american de coloane sonore pentru teatru şi film, care a decedat în 1980.

21 februarie 2016: Stucky-Doran-Studer-Tacuma: Play Hendrix!

În calitate de chitarist emblematic, Jimi Hendrix este faimos dincolo de universul muzicii rock, acesta fiind motivul pentru care mulţi muzicieni de jazz revin la muzica lui. Acum aproape 25 de ani, chitaristul elveţian Christy Doran, împreună cu diferiţi muzicieni, a început propriul proiect Hendrix, în care a combinat melodii şi riff-uri cu piese precum „Hey Jude” a trupei Beatles sau „Purple Rain” a lui Prince, cărora le-a adăugat ritmuri complexe. În cadrul acestei ediţii a BMW Welt Jazz Award, partenerul său va fi Erika Stucky – un artişt şi interpret de origine americano-elveţiană, care de-a lungul anilor a fost faimoasă pentru combinaţia sa unică de entertainment, muzică pop şi jazz de avangardă. Cvartetul este completat de e-basistul american Jamaaladeen Tacuma şi de bateristul elveţian Fredy Studer.

28 februarie 2016: Latham-Carniaux-Egan: Constellations

Prin vocea sa unică şi interpretările neconvenţionale, artista islandeză Björk a devenit cel mai faimos muzician al acestei ţări, care adună fani din afara muzicii pop din întreaga lume. Unul dintre aceştia este bateristul american Karl Latham – în vârstă de 54 de ani -, care, împreună cu membrii cvartetului său – basistul Mark Egan, trompetistul Ryan Carniaux şi clăparul Nick Rolfe -, a înregistrat un întreg album cu lucrări scrise doar de Björk. În „Constellations”, o lucrare de jazz fusion, ei combină universul muzical al lui Björk şi timbrul său unic cu o varietate de sunete sintetice care amintesc de artistul japonez Isao Tomita sau de trupele electrice ale lui Miles Davis.

20 martie 2016: Indra Rios-Moore

Pentru cântăreaţa Indra Rios-Moore, crescută în New York şi fiica lui Don Moore – un asistent social din Puerto Rico şi basist de jazz -, noul ei album „Heartland” este o explorare a originilor sale. Sunetul retro redus include referinţe la mari muzicieni din lumea muzicii pop şi rock precum David Bowie şi Pink Floyd. În prezent, ea locuieşte în Danemarca, alături de saxofonistul Benjamin Traerup, dar se deplasează în SUA atunci când înregistrează sub conducerea producătorului Larry Klein. Cvartetul său, câştigător al Premiilor Muzicale din Danemarca în 2012, va fi completat de basistul Thomas Sejthen şi chitaristul Uffe Stephen.

Ediţia din acest an a Premiului BMW Welt Jazz se va bucura încă o dată de susţinerea generoasă a BR-KLASSIK, a revistei de muzică SILBERHORN, a staţiunii Schloss Elmau şi a Departamentului de Afaceri Culturale al oraşului München.

Sursa: comunicat remis Autostiri.ro

Related Articles

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- FII CALM LA VOLAN -
15,301FaniÎmi place
703CititoriConectați-vă
1,430AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole

- Partener Danny Ungur Racing -
- Brașov Amanet Auto-spot_img

Parteneri Autostiri