Prima etapă a Dakarului 2019 s-a încheiat cu trei maşini MINI în Top 5

| 8 ianuarie 2019 | 0 Comments

Toate cele opt echipaje MINI au sosit la Pisco – cinci în Top 10. Carlos Sainz şi MINI JCW Buggy a terminat pe poziţia a două, Jakub „Kuba” Przygonski (Polonia) a dus MINI JCW Rally pe poziţia a treia

Dakar 2019 este a 41-a ediţie a unicului Raliu Dakar, iar prima dintre cele 10 etape s-a încheiat cu veşti bune pentru MINI Motorsport şi partenerul său în motorsport, X-raid, când toate cele opt echipaje MINI au terminat prima etapă, în lungime de 331 km, fără vreun incident.

Ofensiva MINI Motorsport din cea de-a doua etapă va fi condusă de echipajul X-raid MINI JCW Team format din Carlos Sainz şi Lucas Cruz. Campionii en-titre ai Dakarului au plasat modelul MINI JCW Buggy pe locul al doilea la finalul etapei.

Jakub „Kuba” Przygonski (Polonia) şi navigatorul Tom Colsoul (Belgia) – câştigătorii ediţiei 2018 a Cupei Mondiale FIA pentru Raliuri Cross-Country – au continuat forma bună şi s-au clasat pe locul al treilea în etapă, cu MINI JCW Rally.

Poziţia a cincea a fost ocupată de al doilea dintre cele cinci MINI JCW Rally participante la Dakarul din acest an, la comenzile sale aflându-se Yazeed Al-Rajhi (Arabia Saudită) şi copilotul său tradiţional, Timo Gottschalk (Germania).

Al patrulea model MINI intrat în Top 10 a fost MINI JCW Buggy de pe locul al şaptelea, cu francezii Stéphane Peterhansel şi David Castera în cockpit. La trei locuri în urma loc şi la doar 4m25s de învingătorul rundei este cel de-al treilea MINI JCW Buggy, al unui alt echipaj francez format din Cyril Despres şi Jean Paul Cottret.

Chiar la limita Top 10 s-au clasat două modele MINI JCW Rally, ale echipajelor Joan „Nani” Roma (Spania) – Alex Haro (Spania) şi Orlando Terranova (Argentina) – Bernardo „Ronnie” Graue (Argentina). Cele două echipaje MINI au încheiat pe poziţiile a 11-a, respectiv a 12-a.

Boris Garafulic (Chile) şi navigatorul Filipe Palmeiro (Portugalia), aflaţi în cockpitul celui de-al cincilea MINI John Cooper Works Rally, au încheiat prima etapă pe locul al 16-lea în clasamentul general dintr-o listă de start ce numără 100 de concurenţi la categoria auto.

Carlos Sainz: „Nici un fel de probleme majore. Am cam ştiu pe unde ne situăm şi ne-am respectat planul. Nu am vrut să fim primii pe traseu mâine (n.a. marţi), aşa că am lăsat-o mai moale.”

Jakub „Kuba” Przygonski: „A fost o etapă destul de grea, doar 80 de kilometri, dar foarte rapidă, iar umbrele lăsate de soare printre nori au făcut vizibilitatea şi mai dificilă, aşa că nu a fost uşor să vezi unde dunele urcă şi coboară. Dar am forţat fără riscuri şi suntem mulţumiţi că am putut menţine ritmul cu legendele Dakarului. Mâine este o etapă mai lungă şi adevăratul start al cursei.”

Yazeed Al-Rajhi: „A fost bine astăzi, am pilotat bine şi nu ne-am asumat riscuri. Multă vreme am fost blocaţi în praful lui Harry Hunt, dar totul a fost OK şi suntem pe locul al cincilea, ceea ce este bine.”

Stéphane Peterhansel: „Prima etapă este mereu aceeaşi poveste, când luăm startul după câteva săptămâni sau luni fără competiţii – nu te simţi foarte încrezător, în special pentru că dunele din Peru nu sunt la fel ca cele din Maroc, de exemplu. Pentru mine, am nevoie de ceva timp pentru a fi încrezător, aşa că am decis să nu luăm startul în modul «full attack».”

Cyril Despres: „Dakar este mereu un amestec de emoţii; îmi place cursa şi îmi place ceea ce fac, aşa că prima zi îţi oferă un sentiment bun. A fost bine mai ales că nu a existat presiunea de a forţa mult. Este uşor să te distrezi când eşti în ritmul tău – foarte interesant!”

Joan „Nani” Roma: „Mereu, prima zi este un pic ciudată, iar întârzierea de o oră nu a fost uşoară când eşti deja în cockpit. La început, am simţit că am început foarte lent, dar am fost atât de rapid încât l-am prins pe Loeb, după care nu am ştiut dacă am mers repede; pur şi simplu mi-am pierdut toate punctele de referinţe. Dar, oricum, este bine că începem etapa a doua ceva mai în spate şi parţial acesta a fost planul. Poate că am pierdut 1-2 minute faţă de plan, dar este în regulă.”

Orlando Terranova: „A fost o primă etapă uşoară. Am început uşor pentru a ne încălzi şi am făcut câteva schimbări finale la poziţia scaunului; am obţinut viteză mai bună în ultimii 30 de kilometri, aşa că a fost bine.”

Etapa a doua este programată astăzi, între Pisco şi San Juan de Marcona. Pentru mai multe informaţii despre Dakar 2019, accesaţi site-ul competiţiei.

Raliul Dakar 2019: echipajele MINI după etapa 1

Loc Pilot Echipaj # Model MINI Echipă Timp
2 Carlos Sainz (Spania) Lucas Cruz (Spania) 300 MINI John Cooper Works Buggy X-raid MINI JCW Team 1h03:40
+1:59
3 Jakub Przygonski (Polonia) Tom Colsoul (Belgia) 303 MINI John Cooper Works Rally Orlen X-raid Team 1h03:41
+2:00
5 Yazeed Al-Rajhi (Arabia Saudită) Timo Gottschalk (Germania) 314 MINI John Cooper Works Rally X-raid MINI JCW Rally Team 1h04:09
+2:28
7 Stéphane Peterhansel (Franţa) David Castera (Franţa) 304 MINI John Cooper Works Buggy X-raid MINI JCW Team 1h04:38
+2:57
10 Cyril Despres (Franţa) Jean Paul Cottret (Franţa) 308 MINI John Cooper Works Buggy X-raid MINI JCW Team 1h06:06
+4:25
11 Joan Roma (Spania) Alex Haro (Spania) 307 MINI John Cooper Works Rally X-raid MINI JCW Rally Team 1h06:26
+4:45
12 Orlando Terranova (Argentina) Bernardo Graue (Argentina) 310 MINI John Cooper Works Rally X-raid MINI JCW Rally Team 1h06:51
+5:10
16 Boris Garafulic (Chile) Filipe Palmeiro (Portugalia) 321 MINI John Cooper Works Rally X-raid MINI JCW Rally Team 1h08:28
+6:47

Sursa si imagini: comunicat remis Autostiri.ro


Tags: , , , , , , , , ,

Category: Prima pagina, Rally

Citește articolul precedent:
Auto Slalom – Cupa Bulzesti

Weekendul ce tocmai s-a incheiat a adus la Bulzesti prima etapa de Auto Slalom organizata sub tutela Automobil Club Roman....

Închide