După un start foarte bun în prima zi, în care a fost între primii 4 piloți în clasamentul cursei, Vali Porcișteanu și Dan Dobre întâmpinau câteva dificultăți tehnice care i-au făcut să piardă timp. Mai întâi, o suspensie avariată, care l-a costat trei minute, plus o întârziere de 30 de secunde pe superspecială. Deja într-o situație dificilă, Porcișteanu avea să aibă parte de o nouă lovitură. Suspensia stânga spate a mașinii a cedat, iar Vali și Dan își aduceau bolidul în parcul de asistență de sfârșit de zi rulând pe doar trei roți. Încheiau ziua pe locul 11 la general, la peste 7 minute în urma liderului Jan Kopecky.
După o muncă intensă a echipei tehnice, ziua secundă avea să ofere o cursă de revenire impresionantă pentru Vali Porcișteanu și Dan Dobre. Cei doi au recuperat, cu un apetit gargantuelic, poziție după poziție, și, chiar în condițiile anulării unei probe, încheiau pe locul 6 la general și poziția a treia în întrecerea mașinilor de producție, poziție sinonimă cu cea mai bună clasare a unui pilot român la această categorie.
Nu, nu, nu am greșit fișierul. Da, este adevărat, este povestea Sibiu Rally România 2013, o ediție care conta – o, tempora – pentru FIA ERC. Acea întrecere care avea să îi aducă lui Vali Colin McRae Flat Out Trophy, performanță unică pentru piloții din România.
Dar acum, fast-forward către 2022. Raliul Sibiului 2022. Este adevărat, acum, o știu toți cei pentru care orice vaccin este inutil pentru a le scoate din sânge microbul raliurilor, competiția nu mai face parte, din păcate, din calendarul european. Și-a păstrat însă restul atributelor.
Rămâne o referință pe harta competițiilor de profil grație atmosferei de excepție. Simțită clipă de clipă, de la Parada Echipajelor și Startul Festiv, găzduite de Centrul Istoric al municipiului Sibiu (Piața Mare, Piața Mică și Pietonala Nicoale Bălcescu), la clipele petrecute în service-ul situat și el în Piața Mare, ori pe probele speciale, a căror regină rămâne, desigur, Șanta pe noapte. Spectacolul unic oferit de mașinile care sfidează legile fizicii, în lupta cu secundele, la lumina farurilor, sub ochii a mii de iremediabili îndrăgostiți de raliuri.
Și, în egală măsură, înseamnă o confruntare care pune la încercare, la cel mai înalt nivel, materialul de concurs. Un raliu dur, care a amintit mereu de vechiul Acropolis, în ambele cazuri chiar și faptul că ai ajuns în service-ul final reprezentând o performanță.
Ediția din acest an a Raliului Sibiului a programat 10 probe speciale ce au însumat 132,79 de kilometri cronometrați și un total de 489,60 de kilometri cu etapele de legătură.
Vali Porcișteanu și Dan Dobre reveneau la Sibiu după ce izbutiseră să-și adjudece victoria în Argeș și Bucovina. Și fiind vorba despre suprafața de concurs preferată, dar și despre un raliu cu care, din motivele pe care le-ați aflat deja, au o legătură specială, își propuneau o nouă întrecere de referință.
Ca și-n 2013 însă, au avut parte de ceva probleme tehnice încă din prima zi, după prima buclă. Pe drumul de legătură către proba Gâtul Berbecului 2, a început să crească temperatura lichidului de răcire. Vali și Dan au constatat ca lipsesc palele ventilatorului de răcire și că au apărut și câteva fisuri la radiator. Fiind imposibil de continuat în acest mod, cei doi au decis să se întoarcă în parcul de service pentru a remedia defecțiunea, astfel putând reveni a doua zi în cursă după regula SuperRally.
Surprinderea totală a venit atunci când mecanicii au constatat că defecțiunea a survenit de la un șurub, culmea acel șurub nefiind parte din elementele aflate sub capota mașinii.
În condițiile în care prima zi era deja încheiată cu un abandon (și multe minute de penalizare pentru neparcurgerea probelor rămase), repetarea forcingului din 2013 era nu doar inutil, ci o decizie lipsită de substanță, ecartul față de primii clasați fiind imposibil de recuperat. Este motivul pentru care, de această dată, strategia aleasă a fost diferită. Mai precis aceea de a atinge un ritm care să permită menajarea mașinii, pentru a ajunge în siguranță la finish și pe de altă parte, să obțină cât mai multe puncte posibil la categoria RC2N. Demers finalizat cu succes, de vreme ce, la final, Vali Porcișteanu și Dan Dobre terminau întrecerea pe poziția a patra, care le-a permis, în contexul în care mulți dintre competitori nu au ajuns la finalul cursei, să-și adjudece poziția de lideri în ierarhia provizorie a sezonului.
„Desigur, ne doream să oferim, ca de fiecare dată, spectacolul așteptat de către publicul de aici, care a fost, și acum, la înălțime. Nu a fost posibil în totalitate din motive tehnice. Îmi pare rău că am ratat Șanta pe noapte, dar în schimb ne-am bucurat pe deplin de ultima specială, pe circuitul de macadam din celebra „groapă”. Privim partea plină a paharului, rezultatul final, care arată că strategia pe care am ales-o pentru ziua secundă a fost cea potrivită. Dar și, deja, către următoarele întreceri, mai ales că lupta la RC2N este din ce în ce mai intensă, și, în perspectivă, către 2023, atunci când sperăm nu doar la un rezultat mai bun, ci și să le oferim fanilor un spectacol pe măsura celui care, acum 10 ani, ne aducea Colin McRae Flat Out Trophy”, a declarat, la finalul competiției, Vali Porcișteanu, citat de autostiri.ro.
Sursa si imagini: comunicat remis Autostiri.ro