Off-Road, probabil cel mai tanar Campionat National al Romaniei

| 4 martie 2017 | 0 Comments

Printre sporturile cu motor din Romania Campionatul National  de Off-Road are cea mai proaspata istorie competitionala. Organizat de Comisia Nationala de Off-Road CNOR sub egida Federatiei Romane de Automobilism Sportiv FRAS, campionatul a ajuns la cea de a 8-a editie in 2017. Experienta pionierilor acestui sport, acumulata in ani de zile de aventura in grupuri prietenesti si diverse competitii de casa, se regaseste in buna organizare a acestui campionat.

Pentru ca pasiunea pentru off- road incepe din clipa in care te urci la volanul unei masini 4×4 si fiecare distanta parcursa in teren te indeamna la noi incercari acest sport devine rapid un stil de viata. Pilotii cluburilor de off-road participa frecvent la actiuni de ecologizare si umanitare in zone greu de ajuns. Cluburile de off-road prin intermediul FRAS au semnat protocoale de colaborare cu IGSU alaturi de care participa la actiuni de salvare in locuri greu accesibile, cu Romsilva pentru participarea la impaduriri si la actiuni de stingere a incendiilor.

Noii veniti in cursele de off-road au posibilitatea sa concureze la Clasele Standard, clase de concurs destinate incepatorilor care pot participa cu masini  4×4 asa cum le-a facut producatorul, caroseria nu are voie sa fie modificata, rotile sunt limitate la 33 inch, troliul este obligatoriu. Masinile pot avea ca inbunatatiri kituri de suspensii si diferentiale blocabile. Din 2017 Clasa Standard este impartita in doua clase, cu motoare pana in 2000cc si peste 2000cc.

Pilotii cu state vechi, experienta si chef de incercari extreme, au de ales intre Clasa Open si Clasa Extrem. Echiparea masinilor la Clasa Open este limitata la roti de 35 inch , greutate minima 1000 kg si sunt interzise puntile portale. Sunt permise structuri tubulare, orice modificari la directie, suspensie…. La clasa extrem este limita de greutate 1100 kg in rest…  sky is the limit. La open si extrem este obligatoriu sa aiba rollcage, centuri si scaune dedicate competitiilor.

In functie de clasa probele din traseu au intre 35 si 150 km si se parcurg intre 3 si 8 ore, evident conditiile meteo pot influenta dramatic timpul de parcurs. La clasa Standard se foloseste troliul putin, nu sunt inclinatii laterale si nu sunt coborari unde trebuie asigurata masina. Este o combinatie intre rally raid si offroad pe o distanta de 100-150 km/zi.

Clasele Open si Extrem sunt mai muncite. La clasa Open se fac 3-5 trolieri pe zi, au inclinatii laterale, e posibil sa aiba coborari unde trebuie sa se asigure si parcurg 50-90 km/zi. La Clasa Extrem orice este posibil, au sleauri foarte adanci, ravene foarte mari, coborari cu panta de 60-70 grade, unde masina trebuie asigurata, urcari si coborari pe albii cu bolovani de peste 1 metru. E posibil sa foloseasca troliul si de 30 ori intr-o zi. Traseul are o lungime de 30-80 km/zi.

O etapa de concurs se intinde pe lungimea a patru zile, de joi pana duminica si contine doua stagii de traseu cu roadbook si o proba de trial. In sezonul 2017 Campionatul National are sapte etape. Fiecare concurent poate sa participe la toate si se aleg cele mai bune 5 rezultate (din 7 participari). Dupa statisticile anilor trecuti sunt asteptate in campionatul din acest an aproximativ 100 de echipaje, pilot si copilot. Pentru cei doritori sa-si incerce puterile intr-un campionat adevarat dar nu-l pot sustine de la un cap la altul exista si posibilitatea licentierii pentru o singura cursa.

Calendar CN Off-Road 2017

Etapa 1/ 20 Apr – 23 Apr/ Sighisoara Off-Road Trophy/ Sighisoara

Etapa 2/ 18 Mai-21 Mai/ Trofeul Dacii Liberi/ Slanic Moldova

Etapa 3/ 08 Iun-11 Iun/ 4×4 Bucovina/ Radauti

Etapa 4/ 20 Iul-23 Iul/ CORB44 Adventure Days/ Targoviste

Etapa 5/ 24 Aug-27Aug/ Cupa Banca Transilvania/ Cluj (Deva)

Etapa 6/ 21 Sep-24 Sep/ T44 Trophy/ Slanic Prahova

Etapa 7/ 12 Oct-15 Oct/ GTC Trophy – Ziua Cea Mai Lunga/ Sarata Monteoru

Calendar Cupe 2017

Etapa 1/ 24 Mar – 26 Mar / X3M Off Road Masters/ Ramnicu Valcea

Etapa 2/ 28 Apr – 30 Apr / Cupa Adriana Micle/ Cluj

Etapa 3/ 17 Iun – 18 Iun / Cupa Xtrem Trophy Baia Mare/ Baia Mare

Etapa 4/ 01 Iul – 08 Iul/ Transsylvania Off-Road Challenge/ Baisoara

Etapa 5/15 Sep – 17 Sep/ Cupa Ciuc/ Miercurea Ciuc

Etapa 6/ 27 Oct – 29 Oct / Cupa Zimbrul/ Vama Buzaului

Etapa 7/ 03 Noi – 05Noi/ Cupa Adventure 4×4 Iasi/ Iasi

Foto/ text: Andrei Gemes 2017


Tags: ,

Category: Altele, Prima pagina

Citește articolul precedent:
Surpriză pentru echipajul DTO Rally prezent la Raliul Clujului

Campionatul Național de Raliuri se mută în acest weekend în inima Transilvaniei, unde va avea loc Raliul Clujului, o cursă...

Închide