spot_img

Noul BMW iX M60

Ce este mai bun din cele trei universuri i, X şi M

Undă verde pentru primul automobil BMW M conceput de la început pentru mobilitate pur electrică. BMW Group prezintă cea de-a treia variantă de model – şi mai puternică – a noului său avanpost tehnologic: BMW iX M60. Cu o putere maximă de 455 kW/619 CP*, un cuplu maxim de 1.100 Nm* şi o configuraţie specifică M a suspensiei, adaugă o un nivel de performanţă remarcabil în universul mobilităţii fără emisii locale.

BMW iX M60 combină un concept de automobil orientat consecvent către dezvoltare durabilă cu designul unui Sports Activity Vehicle modern şi cu caracteristici de condus dinamic pline de emoție. În acest fel, întruchipează ce este mai bun din cele trei universuri ale modelelor BMW i, BMW X şi BMW M GmbH. Cu punctele sale de atracţie tehnologice, care includ şi domeniile condusului autonom, operării şi conectivităţii, noul BMW iX M60 reprezintă o nouă înţelegere a luxului avansat, a performanţelor înalte şi a caracterului premium.

Semnalul de pornire pentru mobilitatea electrică în stilul mărcii BMW M

BMW iX M60 accelerează de la 0 la 100 km/h în doar 3,9 secunde*. Livrarea spontană  a puterii sistemului de propulsie electric specific M continuă în mod constant până la limitele superioare de sarcină, astfel încât creşterea turaţiei rămâne aproape constantă până la viteza maximă limitată electronic la 250 km/h. Autonomia BMW iX M60, determinată în ciclul de testare WLTP, este de până la 575 de kilometri*.

Debutul lui BMW iX M60 marchează un reper în istoria BMW M GmbH, care a început acum 50 de ani. Împreună cu BMW i4 M50, acesta întruchipează intrarea mărcii BMW M în segmentul automobilelor de performanţă electrice. Puterea extremă şi controlul precis al tracţiunii integrale electrice, împreună cu sistemul de control al patinării roţilor – unul cu o capacitate de reacţie ridicată – şi tehnologia de suspensie care include, printre altele, o suspensie pneumatică pe ambele punţi, reglată special M, cu control automat al gărzii la sol. Toate acestea asigură o experienţă de condus, agilitate şi precizie caracteristice BMW M.

BMW iX M60 este produs împreună cu celelalte variante de model Sports Activity Vehicle (SAV) electric la uzina BMW Group din Dingolfing. Locul premierei sale mondiale va fi Consumer Electronics Show (CES) din Las Vegas (SUA) în ianuarie 2022. Lansarea pe piaţa mondială va fi în vara anului 2022.

Concept auto echilibrat, orientare extrem de sportivă

Conceptul de automobil al BMW iX oferă o bază ideală pentru un SAV electric cu caracteristici de înaltă performanţă. Atât structura caroseriei, cât şi principiul de design, precum şi configuraţia suspensiei sunt dezvoltate pentru a combina confortul superior la rulare cu caracteristicile de comportament sportiv.

Conceptul de spaceframe din aluminiu şi structura de carbon, cu plastic armat cu fibră de carbon (CFRP) în acoperiş, secţiunile laterale şi din spate, sunt un amestec inteligent de materiale care combină rigiditatea crescută cu masa optimizată. Utilizarea CFRP pentru reducerea masei are o tradiţie îndelungată la BMW M GmbH. Materialul high-tech deosebit de uşor a obţinut deja rezultate excelente în combinarea performanţei motorului şi a masei la BMW M3 CSL, care a fost introdus în 2003.

Astfel, BMW M GmbH a fost pionier în utilizarea CFRP în producţia de automobile la scară largă. La numeroase maşini sport de înaltă performanţă ale BMW M GmbH, un acoperiş standard din fibră de carbon şi alte componente din CFRP fac parte din principiul construcţiei uşoare inteligente.

Performanţa, eficienţa şi autonomia BMW iX M60 beneficiază şi de proprietăţile sale aerodinamice optimizate, care îi conferă un coeficient de rezistenţă (valoare Cd) de 0,27. Bateria de înaltă tensiune este amplasată jos în partea inferioară a caroseriei, coborând centrul de greutate al automobilului, ceea ce asigură un comportament agil, precum şi o distribuţie echilibrată a sarcinii pe punţi.

De aceea, caracteristicile de performanţă ale BMW iX M60 nu sunt definite doar de o acceleraţie spontană remarcabilă, ci şi de o dinamică excelentă în viraje şi de manevrabilitate care poate fi controlată cu precizie în orice moment, chiar şi într-un regim sportiv de funcționare. BMW iX M60 poate fi condus la limitele fizice, oferind conducătorului feedback clar în stilul tipic BMW M.

Primul automobil BMW M bazat pe noul sistem modular de viitor

BMW iX M60 combină caracteristicile sale de performanţă tipice M cu tehnologia foarte avansată a noului sistem modular viitor al BMW Group în domeniile condusului autonom, operării, conectivităţii şi serviciilor digitale. Acest lucru creează o experienţă de mobilitate premium care este unică în mediul competiţional. La aceasta contribuie şi arhitectura interioară complet revizuită, creând un sentiment de spaţiu extrem de generos.

La fel ca şi celelalte variante de model, BMW iX M60 prezintă cea mai extinsă gamă de echipamente standard oferită vreodată de BMW în domeniul sistemelor de asistare a condusului, precum şi numeroase inovaţii. O nouă generaţie de senzori, un nou set de software şi o platformă de calcul puternică oferă, de asemenea, un potenţial considerabil pentru evoluţia constantă a funcţiilor de condus autonom şi parcare – cu funcţionalitate de nivel 3 pe termen mediu.

Sistemul de afişare şi control iDrive de ultimă generaţie extinde interacţiunea dintre conducător şi automobil, permiţând un dialog natural. Se bazează pe noul sistem de operare BMW 8 şi a fost proiectat cu un accent clar pe funcţia tactilă a noului ecran central curbat BMW şi pe comunicarea vocală cu Asistentul Personal Inteligent BMW complet îmbunătăţit.

Actualizările software de la distanţă oferă posibilitatea de a instala over-the-air funcţii noi şi îmbunătăţite ale automobilului. Navigaţia cu sistemul BMW Maps bazat pe cloud şi video Augmented Reality pe displayul central asigură planificarea rapidă şi precisă a traseului, precum şi o orientare perfectă în trafic. De asemenea, BMW iX este un pionier în transmisia de date folosind standardul de telefonie mobilă 5G şi în integrarea contului personal de telefon mobil în automobil cu ajutorul Personal eSIM.

Limbaj de design clar, sentiment inovator de spaţiu, echipament standard extrem de vast

Proporţiile puternice ale unui SAV modern, designul simplificat al suprafețelor şi detaliile precise caracterizează aspectul exterior clar şi conferă BMW iX M60 prezenţa sa distinctivă. Etrierele sistemului de frânare sport, vopsite în albastru şi cu sigla M, linia de exterior BMW Individual Titanium Bronze şi siglele M în noul finisaj High Gloss Black/Titanium Bronze pe aripile faţă şi spate ale automobilului oferă indicii clare ale caracterului de înaltă performanţă al BMW iX M60. Roţile aerodinamice de 22 de ţoli, cu design exclusiv Titanium Bronze, sunt disponibile opţional.

Interiorul spaţios, de înaltă calitate şi cu design inovator, ajută conducătorul să se concentreze asupra condusului activ, oferind totodată confort de călătorie şi plăcerea luxului progresiv. Scaunele multifuncţionale cu tetiere integrate, ecranul central curbat BMW, volanul hexagonal şi tapiţeria de culoare antracit a plafonului sporesc plăcerea de a conduce.

Eliminarea tunelului central creează spaţiu suplimentar pentru picioare, precum şi spaţiu pentru depozitare şi o consolă centrală concepută în stilul unei piese de mobilier de înaltă calitate. Interiorul Suite opţional include suprafeţe tapiţate cu piele naturală ale scaunelor, panoului de instrumente, consolei centrale şi ornamentelor uşilor, precum şi suprafeţele şi comenzi în Gold Bronze. Indiferent de aspectul selectat al afişajului şi de My Mode activat, o siglă M este afişată în zona din stânga a afişajului de informaţii.

Caracterul exclusivist al BMW iX M60 este subliniat şi mai mult gama largă de echipamente standard. Printre altele, include BMW Live Cockpit Professional şi BMW Natural Interaction, un sistem revoluționar care permite operarea funcţiilor folosind combinația de voce şi gesturi, sistemul de sonorizare Bowers & Wilkins Diamond Surround, BMW Laser Light, Comfort Access, ventilaţie activă a scaunului pentru conducător şi pasagerul din faţă şi pachetul Heat Comfort.

Concept vast de dezvoltare durabilă: extracţie controlată a materiilor prime, producţie folosind 100% energie verde, proporţie mare de materiale naturale şi reciclate

Utilizarea responsabilă a resurselor de-a lungul întregului lanţ de valori şi reducerea la maximum a amprentei de CO2 pe tot parcursul ciclului de viaţă al produsului exprimă modul în care BMW i înţelege şi defineşte mobilitatea premium de avangardă.

Această abordare completă este implementată în mod constant în dezvoltarea automobilelor, de-a lungul lanţului de aprovizionare şi în producţia BMW iX M60. Marca BMW i reprezintă dezvoltarea durabilă atât din perspectivă ecologică, cât şi socială.

Aprovizionarea cu cobalt şi litiu necesare bateriilor de înaltă tensiune este făcută de BMW Group din surse controlate din Australia şi Maroc, după care materiile sunt livrate producătorilor de celule de baterii. Principiul de proiectare a motoarelor electrice face posibilă renunţarea la utilizarea metalelor cu pământuri rare în rotoarele propulsoarelor. În plus, compania achiziţionează aluminiu care este produs folosind energie electrică din centralele de energie solară. Acestea sunt doar câteva exemple dintr-un pachet tot mai mare de măsuri de dezvoltare durabilă reală.

Pentru fabricarea automobilelor, precum şi pentru fabricarea celulelor de baterii se foloseşte 100% energie electrică verde. O proporţie mare de aluminiu secundar şi plastic reciclat contribuie, de asemenea, la producţia eficientă din punct de vedere al resurselor a BMW iX M60.

Interiorul are lemn certificat FSC, piele tratată exclusiv cu extract de frunze de măslin şi alte materiale naturale. Printre altele, plasele de pescuit reciclate servesc drept materie primă pentru tapiţeria podelei şi covoraşe.

Sistemul de propulsie şi experienţa de condus.
Performanţă durabilă la cel mai înaltă nivel

Propulsia fără emisii locale, distribuţia puterii între roţile faţă şi spate, care este constant adaptată la situația de condus, şi proprietăţile dinamice ale unui automobil sport de înaltă performanţă sunt ceea ce caracterizează noul BMW iX M60. Aceasta înseamnă că caracteristicile distinctive ale unui automobil BMW M în ceea ce priveşte dinamica, agilitatea şi precizia pot fi experimentate acum împreună cu o propulsie electrică. Datorită puterii deosebit de ridicate a sistemului, de până la 455 kW/619 CP*, şi configuraţiei specifice M a suspensiilor, BMW iX M60 oferă livrare a puterii, acceleraţie longitudinală şi laterală, tracţiune şi manevrabilitate demne de BMW M. Comportamentul bine echilibrat, care asigură o combinaţie emblematică de agilitate spontană şi confort superior la toate variantele de model BMW iX, este sporit de o experienţă plină de emoţie atunci când sunt atinse limitele fizice. Sistemul de propulsie al BMW iX M60 are întotdeauna rezerve de putere, chiar şi în intervalele de sarcină mari.

De asemenea, tehnologia BMW eDrive de generaţia a cincea contribuie ca BMW iX M60 să livreze un raport foarte bun între dinamică, eficienţă şi autonomie.. Tracţiunea integrală electrică a BMW iX M60 este generată tot cu ajutorul motoarelor electrice. Fiecare este conectat cu electronica de putere şi cu o transmisie cu un singur raport, într-o casetă comună, şi antrenează roţile faţă, respectiv spate. Această topologie de propulsie extrem de integrată permite un design foarte compact şi optimizează livrarea spontană a puterii, precum şi consumul de energie.

Principiul de design contribuie la realizarea unor caracteristici de condus palpitante şi sportive în maniera BMW M emblematică, unică în mediul competiţional. Eficienţa foarte ridicată a sistemului de propulsie, în special în raport cu puterea maximă, face posibilă atingerea unei autonomii potrivite pentru distanţe lungi, chiar şi fără utilizarea unor baterii semnificativ de mari, care afectează negativ masa automobilului, dinamica şi consumul de energie. Împreună cu construcţia uşoară inteligentă şi proprietăţile aerodinamice optimizate, acest lucru permite o autonomie de până la 575 de kilometri*, aşa cum este determinat în ciclul de testare WLTP.

Motoare foarte puternice dezvoltate independent

Cele două motoare ale BMW iX M60 funcţionează pe principiul unui motor sincron AC. În loc de magneţi permanenţi, funcţionarea rotorului este realizată printr-un rotor excitat electric cu precizie. Această metodă de proiectare face posibilă eliminarea completă a materiilor prime critice din sectorul metalelor cu pământuri rare, necesare pentru componentele magnetice la fabricarea rotorului.

Designul specific M al principiului motorului sincron AC permite motorului electric al BMW iX M60 – în special în cazul motorului din spate – să atingă o densitate de putere extrem de mare. Unitatea propulsoare este acţionată în şase etape şi are un invertor dublu. Acest lucru face posibilă obţinerea unei creşteri semnificative a puterii de vârf, care este disponibilă până la viteze mari şi permite livrarea de putere tipică M.

În plus, livrarea puterii, zgomotul şi vibraţiile, precum şi eficienţa beneficiază de pe urma acestui design specific al motorului. Motoarele oferă cuplul maxim disponibil imediat de la demaraj şi îl menţin pe un interval de turaţii foarte larg. Generând un cuplu maxim al sistemului de 1100 Nm* disponibil în My Mode SPORT şi când funcţia Launch Control este activată, sistemul de propulsie al BMW iX M60 oferă o putere de tracţiune remarcabilă. Realizează sprintul de la 0 la 100 km/h în 3,9 secunde*.

Caracteristicile de putere ale sistemului de propulsie asigură o livrare continuă a puterii, ceea ce asigură o creştere rapidă a vitezei chiar şi în intervalele de viteză mai mari. Viteza maximă a BMW iX M60 este limitată electronic la 250 km/h. Acest lucru îl face cel mai rapid model electric din portofoliul BMW Group.

Densitate de putere remarcabilă, recuperare adaptivă

Datorită alimentării controlabile cu precizie a rotorului prin fluxul de curent, unităţile propulsoare ale BMW iX M60 dezvoltă şi o densitate de putere foarte mare. Motorul poziţionat pe puntea spate generează o putere maximă de 360 kW/489 CP şi atinge o valoare de 2,59 kW/kg. Densitatea de putere a celui de-al doilea motor, care acţionează asupra roţilor faţă cu până la 190 kW/258 CP, este de 1,96 kW/kg. În mod similar, cea mai recentă versiune a motoarelor electrice dezvoltate intern de BMW Group atinge o eficienţă de până la 93%. Acest lucru contribuie semnificativ la consumul redus de energie al BMW iX M60, de 21,6 kWh/100 km* conform WLTP.

Recuperarea adaptivă contribuie, de asemenea, la creşterea eficienţei şi a autonomiei BMW iX M60. Datorită conectării inteligente, sistemul de control al propulsiei poate utiliza datele de navigaţie şi senzorii sistemelor de asistare a condusului pentru a ajusta intensitatea recuperării energiei în fazele de decelerare şi de frânare la situaţia de trafic respectivă.

Cea mai recentă tehnologie pentru celule de baterie, sistem inovator de încărcare

BMW iX M60 are o baterie de înaltă tensiune al cărei capacitate netă de energie este de 105,2 kWh (capacitate brută: 111,5 kWh). Cea mai recentă tehnologie a celulelor de baterie se caracterizează printr-o densitate energetică ridicată, precum şi prin calităţi remarcabile în ceea ce priveşte performanţa, comportamentul de încărcare şi descărcare, durabilitatea şi siguranţa.

Unitatea de încărcare combinată (Combined Charging Unit/CCU) a BMW iX M60 a fost proiectată pentru o încărcare deosebit de flexibilă. Bateria de înaltă tensiune se poate încărca cu curent alternativ la o putere de până la 11 kW în. Alimentarea se poate face cu curent continuu la o putere de până la 200 kW. De exemplu, nivelul de încărcare a bateriei de la BMW iX M60 poate fi crescut de la 10 la 80% în aproximativ 35 de minute. În plus, autonomia poate fi mărită cu până la 150 de kilometri în doar 10 minute la o staţie de încărcare rapidă DC, începând cu un nivel de încărcare a bateriei de 10%.

Transmisie şi suspensie perfect armonizate

Tehnologia de suspensie a BMW iX M60 include o punte faţă cu braţ transversal dublu, o punte spate cu cinci braţe şi direcţie electrică cu funcţie Servotronic şi raport variabil. În plus, automobilul BMW M dispune standard de suspensie pneumatică adaptivă pe ambele punţi, cu setare specifică M, cu amortizoare controlate electronic. Acest lucru asigură un comportament deosebit de confortabil, combinat cu agilitate sporită şi performanţe dinamice. Suspensia pneumatică pe ambele punţi asigură garda la sol optimă la orice viteză, indiferent de sarcină. Alimentarea cu aer a suspensiei este reglată individual pentru fiecare roată şi astfel poate compensa şi încărcarea neuniformă.

În plus, garda la sol a caroseriei poate fi reglată manual cu ajutorul unui buton de pe consola centrală. Forţele de amortizare sunt controlate adaptiv cu o caracteristică specifică M prin supape reglabile continuu, care iau în considerare acceleraţia longitudinală şi laterală, viteza de deplasare şi unghiul direcţiei, precum şi acceleraţia caroseriei şi a roţilor de pe puntea faţă, pentru ca în câteva milisecunde să activeze forţa de amortizare necesară. Maparea amortizorului respectiv face parte din setarea generală a automobilului, care poate fi activată de către conducător folosind butonul My Modes de pe consola centrală.

BMW iX M60 este echipat standard cu Direcţie Activă Integral (cu punte spate care poate braca roțile, controlată electronic și raport variabil al direcției pentru puntea față), care asigură stabilitate ridicată în linie dreaptă şi schimbări confortabile de bandă şi, de asemenea, optimizează atât agilitatea, cât şi comportamentul la parcare şi manevrare. În plus, echiparea standard include un sistem de frânare sport şi jante aerodinamice de 21 de ţoli, care pot fi echipate cu anvelope opţionale de înaltă performanţă, disponibile exclusiv pentru BMW iX M60. Pe puntea spate sunt utilizate bare antiruliu puternic dimensionate.

Modul în care sunt integrate toate caracteristicile de propulsie şi suspensie contribuie în mod semnificativ la transformarea condusului BMW iX M60 într-o experienţă puternic emoţională pe care conducătorul o poate controla până la limitele fizice.

Funcţie Launch Control, tracţiune integrală electrică şi sistem de control al patinării roţilor pentru o dinamică maximă

Sistemul de propulsie al BMW iX M60 îşi generează puterea maximă în My Mode SPORT. O funcţie Launch Control este disponibilă în această setare pentru a obţine forţa maximă atunci când se accelerează la demaraj. Odată activată, conducătorul poate accelera cu cantitatea optimă de tracţiune cu acceleraţie apăsată complet. Puterea maximă a sistemului şi cuplul maxim disponibil de 1100 Nm* sunt apelate instantaneu, în timp ce suspensia este controlată cu precizie în conformitate cu generarea extremă de putere. În interiorul BMW iX M60, pregătirea pentru condus este deja pusă în scenă atunci când automobilul staţionează printr-o mişcare pulsatorie pe suprafaţa scaunului şi o afişare corespunzătoare pe ecranul central curbat BMW. Accelerarea de la 0 la 100 km/h în 3,9 secunde* cu ajutorul funcţiei Lauch Control este o experienţă deosebit de interesantă şi emoţionantă.

Funcţia Launch Control este un exemplu excelent al modului în care sistemele de control al propulsiei şi suspensiei de la BMW iX M60 interacţionează cu cea mai înaltă precizie. În acest fel, tracţiunea optimă şi stabilitatea perfectă în linie dreaptă sunt asigurate în orice moment, chiar şi pe suprafeţe de drum alunecoase. BMW iX M60 oferă acest demaraj, asemănător unei catapulte, cu un aplomb ferm şi accelerează ca pe şine, fără derapaj, până la cele mai mari viteze.

Combinaţia dintre tracţiunea integrală electrică şi sistemul de control al patinării roţilor joacă un rol decisiv aici. În situaţii normale de condus, BMW iX M60 este propulsat exclusiv de roţile spate pentru a creşte eficienţa şi autonomia. În cazul unei acceleraţii laterale mai mari sau al patinării roţilor, motorul care acţionează asupra roţilor faţă preia o pondere optimă a propulsiei în ceea ce priveşte dinamica şi stabilitatea la condus. Controlul cuplului celor două motoare reacţionează considerabil mai rapid şi cu o calitate de control semnificativ mai mare decât ar fi posibil cu o casetă de transfer montată între punţi.

Prin urmare, sistemele de control al suspensiei sunt nevoite rareori să intervină pentru a stabiliza maşina. În cazul în care este necesară o intervenţie, sistemul de control al patinării roţilor asigură o tracţiune optimă cu timpi de reacţie deosebit de rapidă şi precisă. Sistemul, care este conceput special pentru generarea spontană de energie a motorului electric, este integrat în unitatea de control al motorului. Acest lucru elimină căile lungi ale semnalului către unitatea de control a DSC (controlul dinamic al stabilităţii), astfel încât intervenţiile de control au loc cu o viteză de până la 10 ori mai mare decât sistemele convenţionale şi într-un mod deosebit de precis.

BMW IconicSounds Electric cu caracteristicile M distinctive

Experienţa fascinantă de condus al BMW iX M60 este însoţită de acustică la fel de emoţionantă. A fost creat într-o colaborare între Hans Zimmer, compozitor de muzică de film şi câştigător al premiului Oscar, şi Renzo Vitale, directorul sound design al BMW Group. Chiar şi apăsarea butonului de pornire/oprire este confirmată cu un semnal acustic inspiraţional, care trezeşte anticiparea experienţei de condus electric care urmează. În timpul condusului, BMW IconicSounds Electric, standard la BMW iX M60, oferă feedback autentic la fiecare mişcare a pedalei de acceleraţie. Sunetul de condus se caracterizează printr-o dezvoltare extrem de energică a acusticii.

Caracteristicile sunetului se bazează pe setarea selectată cu comutatorul Driving Experience Control. Diferenţa acustică dintre My Modes PERSONAL şi SPORT este intens perceptibilă. În My Mode SPORT, spectrul sonor este deosebit de dominant şi puternic. De exemplu, sunetul de condus dezvoltat special pentru automobilele BMW M electrice transformă performanţa dinamică a BMW iX M60 într-o experienţă şi mai intensă.

* Valoare estimată pe baza stării de dezvoltare a automobilului până în prezent, valabile la publicarea acestui comunicat de presă.

Video: YouTube

Sursa si imagini: comunicat remis Autostiri.ro

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- FII CALM LA VOLAN -
15,301FaniÎmi place
703CititoriConectați-vă
1,430AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole

- Partener Danny Ungur Racing -
- Brașov Amanet Auto-spot_img

Parteneri Autostiri