Macadamul ieșean, de bun augur pentru Bogdan Vrabie în Cupa Suzuki

| 20 septembrie 2019 | 0 Comments

Cu o pauză de peste o lună de la etapa precedentă, Cupa Suzuki a revenit la începutul lunii septembrie cu o nouă cursă, desfășurată de această dată în Moldova, în județul Iași. Cu probe speciale de macadam de viteză, dar și cu secțiuni tehnice, cu o suprafață de concurs excelentă, Raliul Iașului a fost o provocare interesantă pentru echipajele care concurează cu modelul Swift Sport, mașină care și-a dovedit fiabilitatea și viteza și în trecut la Iași, unde rezultatele Suzuki-ului au fost de lăudat.

Cu șapte echipaje la start, lupta din Cupa Suzuki s-a anunțat una de urmărit, fanii având parte de incidente, de un duel strâns pentru victorie, dar și de o ieșire în decor a unuia dintre echipajele considerate favorite. Cu 132 de kilometri cronometrați, Raliul Iașului a fost una din cele mai surprinzătoare competiții din acest an, cele 10 probe speciale fiind adevărate teste pe care echipajele le-au trecut cu brio.

Bogdan Vrabie și Levente Csegzy veneau la Iași după o ieșire în decor la Raliul Perla Harghitei și o evoluție sub așteptări la Sibiu, în timp ce echipajele Dănuț Budai & Lucian Budai și Andrei Georgescu & Mihaela Balint obținuseră victorii în ultimele două curse și își doreau să continue în același ritm.

Cu o viteză surprinzătoare la Raliul Sibiului, Bogdan Talașman și Andrei Mitrașcă se înscriau pe lista pretendenților la victorie, în timp ce David Tarța și Georgiana Gologan reveneau după absența de la etapa precedentă. Alexandru Ardelean și Horațiu Baltador au ridicat viteza până la un ritm rapid și aveau încredere în forțele proprii înaintea Raliului Iașului, iar Ioan Zărug și Eugen Talpalariu luau startul pe modelul Swift Sport pentru prima dată în acest sezon.

Raliul Iașului debutează cu o primă victorie de probă pentru Bogdan Vrabie și Levente Csegzy, echipajul #19 fiind cel mai rapid pe ambele treceri pe ”Cioca-Boca”, una dintre cele mai dificile speciale ale cursei. Cu Bogdan Talașman și Andrei Mitrașcă cei mai rapizi pe a doua probă a raliului, Vrabie și Csegzy își adjudecă patru din cele cinci speciale ale primei zile de concurs, cei doi fiind la conducere la mijlocul competiției, cu un avans de peste 26 de secunde în fața echipajului Dănuț Budai & Lucian Budai, care nu a găsit ritmul necesar pentru a se lupta de la egal la egal cu adversarii.

Ziua secundă începe cu atacul echipajului Budai, care încearcă să recupereze timpul pierdut în prima zi de concurs. Dănuț și Lucian se impun pe trei din cele cinci probe programate, în timp ce Bogdan Vrabie și Levente Csegzy sunt cei mai rapizi pe celelalte două speciale, menținându-și avansul în fruntea Cupei Suzuki. La finalul celor 132 de kilometri cronometrați, Vrabie și Csegzy obțin a treia victorie a sezonului, urmați în clasament de echipajul tată-fiu Budai.

Cu un ritm rapid, constant, cu timpi pe podiumul Cupei Suzuki pe fiecare specială și cu o victorie de probă, Bogdan Talașman și Andrei Mitrașcă ocupă la finalul Raliului Iașului locul al treilea, reușind să își consolideze poziția în clasamentul general provizoriu după șase raliuri în 2019.

După competițiile în care a acuzat ritmul sub așteptări, Alexandru Ardelean a avut un parcurs rapid la Raliul Iașului, unde, alături de Horațiu Baltador, a ocupat locul al patrulea în Cupa Suzuki, cel mai bun rezultat al celor doi în acest an.

La prima prezență în acest sezon pe modelul Swift Sport, Ioan Zărug și Eugen Talpalariu au progresat de la o probă la alta și au avut viteza necesară pentru a obține locul cinci în cadrul cupei monomarcă, unde au fost urmați de echipajele David Tarta & Georgiana Gologan și Andrei Georgescu & Mihaela Balint.

Ambele echipaje au abandonat în prima zi de concurs cu probleme tehnice, respectiv din cauza unei ieșiri în decor, revenind în ziua secundă pentru acumularea de experiență și puncte importante în cadrul Cupei Suzuki.

În cadrul clasei RC5, unde Suzuki-ul Swift Sport concurează cu alte modele similare, două echipaje din Cupa Suzuki au urcat pe podium: Bogdan Vrabie și Levente Csegzy pe locul secund, în timp ce Dănuț și Lucian Budai au obținut ”bronzul” în cadrul clasei, dar și locul secund în clasamentul juniorilor.

Levente Csegzy, copilotul lui Bogdan Vrabie, parte a echipajului învingător, a spus la finalul cursei: “Raliul Iașului a însemnat o victorie foarte importantă pentru noi, reușind astfel să mai recuperăm din ecartul față de lider. Mulțumim tuturor celor care ne sprijină în acest sezon și îi așteptăm pe toți iubitorii de motorsport la următoarea etapă, Transilvania Rally.”

Cu un ritm mai lent decât și-a dorit, Dănuț Budai a reușit locul secund la Raliul Iașului: „Cum spune tatăl meu: Un raliu nu se câștigă pe prima probă, ci se poate pierde. Am avut un ritm mai lent pe prima specială a raliului și am pierdut 14 secunde… 14 secunde care urmau să facă diferența. Este o lecție, sper că am învățat ceva din asta. Mergem mai departe, mai încrezători că putem fi mai rapizi. Ne vedem la Raliul Clujului mai determinați în a câștiga!!”

Cu un nou podium la Raliul Iașului, Bogdan Talașman a declarat: ”Deși am terminat din nou pe locul trei, pot spune că am avut cel mai bun raliu de anul acesta. Am fost nevoiți să reducem puțin ritmul după o săritură care a pus în pericol integritatea radiatorului, dar per total progresul față de cursele anterioare a fost mulțumitor. Felicitări adversarilor pentru ritmul susținut, se merge foarte tare și asta ne motivează. Ne vedem la Cluj!”

La cel mai bun rezultat din 2019, Horațiu Baltador, copilotul sibianului Alexandru Ardelean, a spus: ”Un raliu foarte frumos, pentru care ne-am pregătit atât psihic, cât și fizic. În prima zi am greșit setările suspensiei și alegerea de anvelope, detalii care ne-au costat foarte multe secunde. După prima buclă a trebuit să dăm un reset la tot ceea ce am încercat să punem în aplicare și a urmat ceea ce ne place nouă cel mai mult – să alergăm după secundele pierdute.

Din păcate, chiar dacă ritmul nostru a crescut foarte mult, și colegii de la cupă au reușit sa meargă din ce în ce mai bine, iar noi nu am reușit să urcăm mai sus de locul IV. Am învățat multe lucruri din acest raliu și sperăm să le punem în aplicare la următoarele raliuri.”

Eugen Talpalariu, copilotul lui Ioan Zărug, a declarat la finalul cursei pe care cei doi au încheiat-o pe locul șase în Cupa Suzuki: ”Despre Raliul Iașului, cel pe care noi îl considerăm raliul nostru de casă, putem spune că am trecut peste toate micile incidente din timpul cursei și în continuare rămâne cel mai frumos și bine organizat raliu din campionat. Ne bucurăm că am revenit în Cupa Suzuki și sperăm să ne vedem la ultimele două etape din campionat.”

La revenirea după absența de la Sibiu, David Tarța a reușit un loc șase în Cupa Suzuki, revenit după un abandon în prima zi de concurs: ”Raliul Iașului a fost un raliu foarte greu, mai ales după o pauză foarte lungă. În prima zi, după a doua probă, s-a spart cutia de viteze, am fost nevoiți să abandonăm și să reluăm startul sambata în super rally, unde ne-am descurcat bine, în ciuda faputului că participam la acest raliu pentru prima dată și cutia pe care am montat-o nu a funcționat foarte bine. Aștept nerăbdător să iau startul la Transilvania Rally, următorul raliu care se va desfășura pe asfalt!”

La Raliul Iașului, o greșeală l-a costat pe Andrei Georgescu orice șansă la lupta pentru victorie: ”Am început greșit Raliul Iașului, cu o ieșire în decor pe prima probă. Eram hotărât să atac și pe macadam, chiar dacă nu am experiență. Echipa tehnica a reparat mașina și am luat startul în SuperRally a doua zi, așa că am avut ocazia sa mai fac kilometri. Mulțumesc tuturor pentru susținere.”

In 2019, partenerii Cupei Suzuki sunt: Suzuki Romania, Suzuki Hybrid, My-Suzuki.ro, ECSTAR, www.infinitagency.ro, Bucur Tuning, Sparco, Hankook, Protlum.

Credit foto: RallyZoom.ro

Sursa: comunicat transmis Autostiri.ro

 


Tags: , ,

Category: Prima pagina, Rally

Citește articolul precedent:
Trei echipaje românești la Raliul Ungariei, penultima etapă din FIA ERC

Lotul României va fi reprezentat de trei echipaje la penultima etapă din Campionatul European de Raliuri, care va avea loc...

Închide