Filmul sezonului 2018 în Cupa Suzuki

| 7 decembrie 2018 | 0 Comments

Începând cu 2013, anul în care s-a desfăşurat prima ediţie a Cupei Suzuki, piloţii înscrişi în competiţia monomarcă au parcurs în cele 6 sezoane un număr de 47 de raliuri, oferind spectacol pe cele peste 500 de probe speciale și reușind să transmită perfect atributele care definesc ADN-ul acestei mărci. Modelul Swift Sport şi-a demonstrat de-a lungul sezoanelor fiabilitatea, iar alături de anvelopele Hankook a confirmat capacităţiile tehnice ireproşabile, drept dovadă fiind şi ocuparea integrală a podiumului clasei 9 la finalul sezonului în Campionatul Naţional de Raliuri.

Odată cu Tess Rally 47, prima etapă din Campionatul Național de Raliuri, a început și o nouă ediție a Cupei Suzuki, la startul primei etape a sezonului 2018 aflându-se un număr record de 9 echipaje înscrise în cupa monomarcă. Recunoscut pentru condițiile meteo dificile și schimbătoare, raliul brașovean nu s-a dezmințit nici de această dată, menţinându-şi titulatura de “Monte-Carlo de România”. La finalul unui raliu cu condiții cum nu s-au mai întalnit de multă vreme, Raul Badiu şi Gabriel Lazăr s-au impus în Cupa Suzuki, urmați de Radu Necula și Adrian Temeş pe locul secund, în timp ce Bogdan Vrabie și Cosmin Diacu au obținut bronzul cupei și al al clasei 9.

Transilvania Rally, cea de-a doua etapă din naţionalul de raliuri, a însumat un număr de aproape 160 de kilometri cronometraţi, pe care echipajele Cupei Suzuki s-au duelat cu secundele. Modelul Swift Sport a demonstrat, încă o dată, că este capabil de performanţe notabile, drept dovadă fiind şi victoria obţinută de echipajul Raul Badiu/Gabriel Lazăr în clasamentul rezervat maşinilor cu 2 Roţi Motrice.

Odată cu Raliul Aradului, etapă desfăşurată la sfârşitul lunii mai, acţiunea din cupa monomarcă s-a mutat pe macadam, suprafaţă preferată de majoritatea echipajelor participante în competiţiile de raliuri. Cupa Suzuki avea să fie şi la Arad una dintre cele mai disputate categorii ale raliului, cu schimbări constante de podium, dar şi cu performanţe excelente: primele 5 echipaje din cupa monomarca au ocupat primele 5 locuri în cadrul clasei 9 la finalul raliului.

Ajungem în viteză şi la cea de-a patra etapă din campionat, Raliul Moldovei, o cursă care a avut în program aproape 140 de kilometri competitivi, împărțiți în 17 probe speciale variate, oscilând de la zone rapide la cele lente, cu o suprafață perfectă sau cu zone mai dure, de anduranță, fiind un raliu extrem de complex. După 4 raliuri desfăşurate, cu o nouă victorie și un excelent loc șapte în clasamentul general FIA, Raul Badiu și Gabriel Lazăr erau lideri în clasamentul provizoriu al Cupei Suzuki, urmați de Radu Necula & Adrian Temeș și Bogdan Vrabie & Cosmin Diacu.

După două etape de asfalt şi două de macadam, caravana Cupei Suzuki avea să ajungă pe asfaltul din judeţul Harghita, acolo s-a disputat Raliul Perla Harghitei. Nouă echipaje au luat startul pe modelul Swift Sport în etapa desfășurată în jurul Odorheiului Secuiesc, care a programat un număr de 12 probe speciale în două zile de concurs. După ce a fost prezent alături de concurenții din Cupa Suzuki la Raliul Aradului și Raliul Moldovei, Stefanini, partenerul cupei monomarcă, a continuat să susțină echipajele care concurează cu modelul Swift Sport și la Raliul Perla Harghitei.

După pauza de vară, luna septembrie a debutat în forţă în motorsportul românesc cu un nou raliu în Campionatul Naţional de Raliuri, Cotnari Rally Iaşi, fiind totodată şi ultima etapă de macadam a sezonului. Un număr de nouă maşini Suzuki Swift au luat startul în cupa monomarcă la acest raliu, un record pe macadam pentru acest sezon şi pentru Cupa Suzuki de la prima desfăşurare a acesteia. La final cursei, Raul Badiu şi Gabriel Lazăr obţin a şasea victorie consecutivă în Cupa Suzuki şi în clasamentul clasei 9. Echipajul devine astfel campion al cupei, al clasei 9, dar şi în clasamentul maşinilor cu 2 Roţi Motrice (tracţiune faţă).

Ultima etapă din acest sezon, Raliul Sibiului, avea să stabilească podiumul final al Cupei Suzuki 2018. Raliul Sibiului se încheie cu a șaptea victorie din tot atâtea posibile a echipajului Raul Badiu/Gabriel Lazăr, care dovedește de-a lungul sezonului viteza și performanța de care e capabil modelul Swift Sport. Locul secund la ultima etapă a sezonului avea să fie ocupat de către Radu Necula/Adrian Temeș, în timp ce locul trei a fost adjudecat de echipajul Dănuț Budai/Lucian Budai.

Sezonul 2018 a debutat în martie, la Braşov, desfăşurându-se pe durata a 8 luni, pe suprafețe și în condiții variate, reușind să supună echipajele și mașinile de concurs la adevărate teste de anduranță, performanță și viteză. Tess Rally, Transilvania Rally, Raliul Aradului, Raliul Moldovei, Raliul Perla Harghitei, Cotnari Rally Iaşi şi Raliul Sibiului aveau să fie etapele unde echipajele Cupei Suzuki şi-au demonstrat abilităţile, reuşind cu ajutorul modelului Swift Sport să ofere o doză de spectacol în Campionatul Naţional de Raliuri.

În acest weekend vom avea şansa de a vedea pentru ultima dată în acest sezon echipajele Cupei Suzuki, care vor schimba combinezoanele cu hainele de gală şi vor fi prezente la festivitatea de final de an, care are loc la Timișoara: Gala Campionilor FRAS 2018. Mulţumim tuturor celor care s-au implicat pe parcursul sezonului în această competiţie şi vă invităm pe această cale să fiţi alături de noi şi în 2019, pentru a continua împreună drumul pe care am pornit în 2013.

Echipajele Cupei Suzuki 2018:

 1. Raul Badiu-Gabriel Lazăr
 2. Radu Necula-Adrian Temeş
 3. Bogdan Vrabie-Cosmin Diacu
 4. Dănuţ Budai-Lucian Budai
 5. Andrei Gîrtofan-Doru Vraja
 6. Cristian Timisică-Levente Csegzy
 7. Vlad Miculici-Laszlo Csegzy
 8. Andrei Brezoszki-Dariana Mateuţ-Bogdan
 9. Dorin Costea-Horaţiu Voicu
 10. Bogdan Talaşman-Andrei Mitraşcă
 11. Enis Arif-Mihaela Balint
 12. Gabriel Stoian-Mihai Capet
 13. Andrei Georgescu-Gheorghe Dumitru
 14. Alexandru Ardelean-Mircea Pătru
 15. Ioan Mihuţ-Radu Gurămultă

Credit foto: RallyZoom.ro

Sursa: comunicat remis Autostiri.ro


Tags: , , , ,

Category: Prima pagina, Rally

Citește articolul precedent:
DTO Rally Team înfruntă probele de macadam ale Raliului Sibiului

Trecut pe macadam la începutul lunii odată cu Raliul Moldovei, Campionatul Național de Raliuri se mută în acest weekend pe...

Închide