Bogdan Stark şi Romeo Ştefan sunt românii desemnaţi de Federaţia Internaţională de Handbal, care au arbitrat la Campionatul Mondial masculin din Suedia. Am avut şansa să-l cunosc pe unul dintre arbitrii care ”i-a ţinut în frâu” pe reprezentanţii de elită ai handbalului mondial, domnul Bogdan Stark. Nu am ratat prilejul de a-i adresa câteva întrebări:
Auto24bv.ro: În ce an v-aţi făcut debutul în competiţiile internaţionale?
Bogdan Stark: Debutul a fost în 2003 dar la Beachhandball. Debutul internaţional pentru handbalul de sală a fost în anul 2006, an în care am şi luat ecusonul EHF (European Handball Federation) iar în anul 2007 am luat ecusonul IHF (International Handball Federation).
Auto24bv.ro: Cum sunt meciurile din Liga Naţională de Handbal faţă de cele arbitrate în competiţiile internaţionale?
Bogdan Stark: Este un pic de diferenţă între meciurile din campionatul intern şi cele internaţionale. Dar nu neapărat de valoare. Sunt şi la noi meciuri, cel puţin la masculin care sunt de valoare ridicată. Într-adevăr, campionatul feminin este mult sub alte campionate din Europa.
Auto24bv.ro: Care credeţi că sunt cauzele care pot genera această diferenţă?
Bogdan Stark: După părerea mea diferenţa mare este la nivel de interes din partea spectatorilor, mass media, atmosfera din tribună. În general atmosfera din jurul meciului. În alte campionate e un adevărat show la care lucrează un întreg departament de marketing lucru care la noi lipseşte cu desăvârşire.
Auto24bv.ro: Rezultatele obţinute în competiţiile interne sau internaţionale influenţează promovarea arbitrilor români?
Bogdan Stark: Cred că vă referiţi la rezultatele obţinute de echipele romaneşti. Activitatea arbitrilor nu este influenţată de evoluţia echipelor. Sunt 2 drumuri separate. Dar din păcate… şi spun din păcate pentru că sunt roman, la masculine evoluţiile arbitrilor au fost mult peste evoluţiile echipei. La meciurile feminine este puţin diferit, echipa României este mai tot timpul în fazele superioare ale competiţiilor la care participăm şi este imposibil pentru arbitri români să evolueze şi ei la acelaşi nivel, sunt nişte reguli stricte impuse de EHF şi IHF.
Auto24bv.ro: Într-o perioadă, în acest sport parcă se combina mai mult, vedeam mai multe încrucişări, blocaje. Acum a crescut foarte mult viteza de joc. Jocul este dinamizat în faza a 2-a de joc şi în susţinerea contraatacului. Oare jocul de acum a devenit mai simplu?
Bogdan Stark: Într-adevăr, a dispărut puţin din fantezia cu care eram noi obişnuiţi în anii 1970. Acum se pune foarte mare accent pe pregătirea fizică, jucătorii sunt foarte puternici din punct de vedere fizic. De aceea e mult mai greu să dai gol din atac poziţional şi s-a ajuns la idea că cel mai uşor e să dai gol pe faza a doua şi pe contraatac. A crescut mult viteza de joc, numărul total de atacuri într-un meci aproape s-a dublat.
Auto24bv.ro: România deţine 4 titluri de campioană mondială la băieţi. Dacă acum ceva timp România, Germania şi Rusia făceau istorie în acest sport, în prezent ţările nordice, vest europene Spania şi Franţa şi din Africa, Tunisia şi Algeria au schimbat polul puterii în acest sport.
Generaţia actuală de handbalişti români este determinată să facă un pas decisiv?
Bogdan Stark: Da, într-adevăr foarte bine aţi spus am fost. Germania încă este o forţă chiar dacă la ultimul campionat mondial s-a clasat abia pe locul 11. Trebuie să nu uităm că are, după părerea mea, cel mai puternic campionat din Europa. Cât despre celelalte ţări de care aţi amintit, au investit foarte mult la nivel de copii şi juniori de foarte mulţi ani şi acum nu fac altceva decât să culeagă ce au semănat cu ani în urma. Foarte surprins am rămas de ţările din continente care au participat la campionatul mondial la care am fost delegaţi şi noi. Încep să se apropie de valoarea echipelor din Europa. Ba chiar pe multe dintre ele, printre care şi România, Rusia (care nici măcar nu s-a calificat la campionatul mondial) le-au depăşit categoric. Asta ar trebui să ne dea de gândit!!!!
Auto24bv.ro: Ce ar trebui să facem pentru revenirea acestei ramuri sportive în elita sportului mondial?
Bogdan Stark: Cred că până la urmă totul se învârte în jurul banilor. Ar trebui iniţiată o lege a sponsorizării care să-i atragă pe oamenii potenţi financiar să investească cât mai mult în sport. După aceea aceşti bani ar trebui să fie investiţi în centrele de copii şi juniori. Trebuie stimulaţi copiii, trebuie luaţi din faţa calculatorului şi duşi pe terenul de sport. Trebuie conştientizaţi că sportul înseamnă sănătate şi abia după aceea trebuie să ne gândim la performanţă. Noi vrem performanţă fără să avem o bază solidă. Oamenii care se ocupă de pregătirea tinerilor trebuie stimulaţi, trebuie trimişi la cursuri în străinătate, trebuie să fim la curent cu tot ce e nou în Europa şi în lume. Şi nu în ultimul rând eu ţin la un departament de marketing, dar unul profesionist care să atragă fonduri, să mediatizeze foarte mult acest sport frumos handbalul.
Auto24bv.ro: Care sunt proiectele dumneavoastră de viitor?
Bogdan Stark: Proiecte de viitor ? În primul rând îmi doresc să fiu sănătos, să am putere de muncă şi de ce nu, să prindem Jocurile Olimpice de la Londra!
Auto24bv.ro: Mulţumim domnule Stark pentru timpul acordat, amabilitate şi generozitate. Noi vă dorim multă sănătate, baftă şi vă ţinem pumnii.
Bogdan Stark: Vă mulţumesc şi indiferent de vârstă vă aştept cu drag pe terenul de sport sau la meciurile de handbal.
Pozele din galerie sunt oferite de domnul Bogdan Stark, arhiva personală.
felicitari!!!!!! doar prin sport lumea ne cunoaste.
Avem suficienti oameni talentati. Dupa cum am sesizat si in raspunsul domnului Stark nu prea se doreste sa fie cunoscut acest lucru.
Aceasta publicatie are si alte optiuni. Este bine ca aduceti si astfel de subiecte.
Felicitari celor doi arbitri pentru ceea ce fac.