Ciprian Pana: Sa avem ca sportivi curajul sa spunem “Stop”!

| 17 decembrie 2015 | 0 Comments

Ciprian PanaCiprian Pana este un motocrosist amator cu experienta si un bun nivel tehnic, care in urma cu cateva zile a luat o decizie surprinzatoare pentru unii. Desi s-a clasat pe locul trei la clasa MX1, in Campionatul National de Motocross, si-a anuntat cunoscutii ca nu va participa la festivitatea de premiere organizata de Federatia Romana de Motociclism. Fara a face “presa de scandal”, am considerat ca decizia sa merita cercetata. Va lasam pe Dumneavoastra sa decideti daca demersul nostru si cele spuse de sportivul Ciprian Pana reprezinta sau nu o realitate demna de luat in considerare.

Salut Ciprian, sunt niste ani buni de cand te-am vazut la cursele de motocros, indiferent ca e vorba de campionatul national sau de Motocross Cup. Care este motivatia ta de a te alinia la start si ce reprezinta acest sport – deloc usor si din pacate cu o popularitate in scadere, pentru tine?

Pasiunea pentru motociclism a aparut pe la 15 ani, dar la motocross prima cursa a fost prin 2008. De atunci am vazut ca ma fascineaza startul, momentul in care pamantul vibreaza sub picioare de zgomotul motoarelor turate, apoi sariturile, atunci cand esti in aer si simti ca zbori. In virajele in care esti cot la cot cu alt concurent, te lupti si cu tine insuti, iar bataile inimii si adrenalina, toate acestea dau o dependenta de care cu greu mai poti scapa.

Cat timp aloci antrenamentelor? Te consideri amator sau profesionist? Care este strategia ta, atat pentru antrenamente cat si pentru curse?

Dupa zile in care muncesc mult fizic, si cate 12 ore pe zi, e foarte greu sa te mai antrenezi. Tocmai de aceea, in sezonul asta si antrenamentele si cursele au fost mai rare. Am mers pe bicicleta, am inotat, am cateva aparate pentru fitness acasa… Cu motocicleta am facut 2-3 iesiri la circuit cu prietenii. Anul asta chiar daca m-am dat la MX1 nu ma consider un profesionist, asta însemna mai mult timp petrecut la antrenamente, mai multi bani si tot asa… Eu fac motocross din placere , nu fortez limitele cu orice pret, nu ma gandesc la cupe si la puncte in timpul cursei. Cel mai mult ii cer lui Dumnezeu sa termin cursa cu bine, fara accidentari!

Cum ti s-au parut cursele la care ai alergat in campionatul national?

Au fost multe curse in campionat la care am mers 4-500 de km cu masina si apoi chiar daca nu aveai condiții, apa sa speli motocicleta, era prea mult praf de nu te vedeai om cu om la un metru, programul nu se respecta si multe altele, dar cu toate astea noi ne dadeam inconștienți de faptul ca ne puteam accidenta grav, ne prindeau ca intr-o cursa, si cu toata lipsa asta a lor de organizare ne simțeam bine, asta ca pentru ca noi concurenti ne incurajam, ei nu au avut vreun merit.

A evoluat sau a involuat sportul acesta de cand il practici?

La prima mea cursa din campionat, la Copsa Mica, numai la amatori au fost in jur de 60 de concurenti. Insa de la an la an, cei din FRM au reusit sa ne faca sa renuntam, cred ca motocrossul a scazut mult, mai ales anul asta.

Crezi ca mai exista sanse de revenire?

Revenirea motocrosului romanesc s-ar putea intampla prin schimbarea FRM, aici ma consider vinovat si eu si colegii mei care au tacut pana acum. Daca ar exista o majoritate care ar arata celor din FRM ca nu avem nevoie de ei, atunci Motocross Cup ar fi mai mare, si de ce nu poate se vor infiinta si alte cluburi. Doamne ajuta !

Multumim si succes in sezonul 2016!

Sursa si imagine: comunicat transmis Autostiri.ro


Tags: , , , ,

Category: Special

Citește articolul precedent:
Cursa de 24 de ore de la Nurburgring, transmisă în premieră în România

Cursa de 24 de ore de la Nurburgring, transmisă în premieră în România

Închide