Bogdan Barabas: ,,Sunt foarte, foarte multe momente pline de emoție pe care le-am trăit datorită acestui sport!”

| 10 aprilie 2020 | 0 Comments

Povestea ,,Din spatele cursei” este astazi despre fotografie. Alaturi de Bogdan Barabas vom descoperi ce inseamna viata de fotograf in etapele din tara si din strainatate, cum se traiesc emotiile din aceasta postura si ce inseamna responsabilitate.

Ana- Maria Florea: De unde pasiunea pentru motorsport?

Bogdan Barabas: Am urmărit la TV de cand eram mic cursele de Formula 1 și MotoGP, la vremea respectivă 500cc. Datorită jocurilor pe calculator am descoperit raliurile și pe Colin Mcrae. Ulterior am mers împreună cu tata la câteva probe de la Raliul Brașovului. Prima oara când am facut poze a fost la etapa de coastă de la Râșnov din 2009 cu un Nikon D80.

Ana- Maria Florea: Ce inseamna curaj in viziunea unui fotograf?

Bogdan Barabas: Din punct de vedere a unui fotograf de raliuri nu cred că este bine să ai prea mult curaj. Din propria experiență am învațat să-mi asum cât mai puține riscuri. Vesta verde și acreditarea nu înseamnă că sunt invincibil. Se pot face fotografii din aproape orice poziție folosind un aparat acționat prin telecomandă. Siguranța este cea mai importantă.

Ana- Maria Florea: Cum se vad lucrurile din spatele aparatului foto?

Bogdan Barabas: Fiecare fotograf are viziunea lui. Eu sper ca prin fotografiile mele să transmit măcar o parte din experiența trăită de mine în momentul în care apăs pe buton. Încerc să prezint cât mai multe aspecte din evenimentul la care particip printr-o combinație de fotografii de acțiune, atmosferă, service, portret, podium, etc.

Ana- Maria Florea: In motorsport exista si lucruri mai putin placute. Cum reusesti sa le faci fata?

Bogdan Barabas: Există și momente dificile și mai puțin plăcute. Nu este ușor sa fii fotograf de raliuri. Sunt multe zile în care sunt plecat de acasa și departe de familie. Sunt foarte puține ore de somn pe parcursul unui raliu, eventual și ceva nopți albe deoarece fotografiile trebuie editate și trimise clienților cât mai repede posibil. Sunt și multe ore pierdute în trafic sau prin aeroporturi. În momentul în care sunt pe probă și fotografiez uit de toate lucrurile care sunt mai puțin plăcute.

Ana- Maria Florea: Cum a inceput pasiunea ta pentru fotografie?

Bogdan Barabas: De la tata. Avea un aparat foto Zenit pe film care la vremea respectivă era destul de performant. Îmi plăcea să fac poze cu el în vacanță.

Ana- Maria Florea: Reusesti sa surprinzi emotii in imagini. Cum reusesc emotiile sa te surprinda pe tine?

Bogdan Barabas: Am avut șansa până acum să merg la 27 de etape de WRC într-una din perioadele de glorie a sportului datorită regulilor introduse în 2017. Am fotografiat multe momente emoționante: sărbătorirea titlului lui Tanak împreună cu mii de fani estonieni la sfârșit de powerstage în Spania, victoria incredibilă obținută de Loeb tot în Spania după mulți ani de pauză, atmosfera și nebunia fanilor de pe proba de noapte la rally Monte Carlo, etc. Sunt foarte, foarte multe momente pline de emoție pe care le-am trăit datorită acestui sport.

Ana- Maria Florea: Descrie-te in cateva cuvinte.

Bogdan Barabas: Fotograf de raliuri.

Ana- Maria Florea: Coasta sau rally? Care ti se pare cea mai frumoasa etapa de coasta, dar de rally?

Bogdan Barabas: Cu siguranță raliurile. Fiecare raliu este cu specificul lui. Este greu de spus care este cel mai frumos. Probele de pe Transfăgărășan de la Raliul Argeșului, proba Conop de la Arad cu singura trecere prin apă de la noi din campionat, proba Vermești de la Bacău, superspeciala de la Raliul Harghitei unde tot orașul se strânge spectator, celebra săritoare de pe proba Dobrovăț de la Iași, proba de noapte de la Florești, proba regină de asfalt Babarunca care din păcate nu mai este.

Cea mai frumoasă etapă de coastă după părerea mea este Rânca deoarece există multe posibilități și locuri diferite de unde se pot face poze. Îmi place mult și etapa de la Cheile Grădiștei.

Ana- Maria Florea: Ce ne poti spune despre ultima participare externa?

Bogdan Barabas: Ultima etapă a fost WRC Mexic acum două săptămâni. După aproximativ 21 de ore de la plecarea din Brașov am aterizat într-o lume complet diferită. Mașini vechi, aglomerație, căldură mare, camioane tipic americane și multă poliție. Am fotografiat pentru agenția AtWorld și pentru revista TuttoRally. Am ajuns acolo luni dimineața și am închiriat o masină pentru 7 zile. Luni, marți și miercuri am fost în recunoaștere pe toate probele. Am văzut cactuși mari cât niște copaci și oameni călare pe magaruși cum am văzut doar prin filme western vechi. A fost o plăcere deosebită sa îmi văd fotografiile folosite de piloți precum Ott Tanak, Thierry Neuville, M-sport sau WRC Promoter.

Daca astazi am aflat cateva secrete din postul unui fotograf, in materialul urmator vom descoperi poveste interesanta a unui pasionat, “Din spatele cursei.”

Credit foto: Bogdan Barabas – ABimages.ro


Tags: , , , , , , ,

Category: Prima pagina, Special

Citește articolul precedent:
Arta camuflajului

Menținerea suspansului până la momentul premierei. Camuflajul: de la rolul funcțional, la artă.

Închide